Kultura
HNK U OSIJEKU: PREMIJERA

Balet “Snježna kraljica” očarao osječku publiku
Objavljeno 18. veljače, 2024.
Balet u dva čina "Snježna kraljica", autora Davora Bobića, prema priči Hansa Christiana Andersena, u režiji Svebora Sečaka premijerno je izveden u osječkom Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK) u petak navečer. Riječ je o koprodukciji osječkog i splitskog HNK-a, realiziranoj u sklopu projekta "K-HNK", uz financijsku potporu Ministarstva kulture i medija. Intendant osječkog HNK-a Vladimir Ham ističe kako je ovo velika produkcija te svjetska praizvedba hrvatskog baleta, u suradnji dva nacionalna kazališta.

U premijernoj predstavi "Snježne kraljice" nastupili su Irina Čaban Bilandžić, Ami Inoue, Takafumi Tamagawa, Ania Maria Bartkowsky, Jana Brletić, Snježana Horvat, Vuk Ognjenović, Siniša Ivanović i Boris Stjepanović. Redatelj i koreograf predstave je Svebor Sečak, dirigent Stjepan Vuger, scenografiju i kostimografiju osmislio je Neven Mihić, a autori animacija i video projekcija su Zdenko Bašić i Franko Dujmić. Baletni majstori su Sara Epifany Erceg i Vuk Ognjenović, iz osječkog HNK-a te Albina Rahmatullina i Ivan Boiko, iz splitskog HNK-a. Na premijeri koprodukcije osječkog i splitskog HNK-a bili su i ministrica kulture i medija Nina Obuljen-Koržinek te čelnici Osječko-baranjske županije i grada Osijeka.

- Ovo je veliki trenutak za hrvatsku kulturu, ali i povijesni trenutak za osječki HNK - rekao je Ham, dodavši da je autor Davor Bobić napravio "maestralno djelo". Ham napominje kako se već prilikom njegove kandidature za intendanta, pojavila ideja da se ovaj balet, koji je tada bio napola napisan, dovrši i da ga se uprizori na osječkoj kazališnoj sceni.

- Promišljajući kako to postaviti intendant splitskog HNK-a Vicko Bilandžić i ja smo došli na ideju da to napravimo skupa, s obzirom da u osječkom HNK-u želimo razvijati naš baletni ansambl, a ovo je za nas znak da mi to možemo, ali nam treba dodatni poticaj - kaže Ham. Ističe kako iz splitskog HNK-a dolazi 12 vrhunskih plesača, koji su pravi profesionalci, i čija izvedba na sceni izgleda čarobno, upravo zbog njihovog iskustva i umijeća.

Redatelj Svebor Sečak rekao je kako su predstavu osmislili tako da se iz slike u sliku dinamično prolazi kroz radnju, u skladu sa suvremenim trendovima, koji traže brze izmjene slika i događanja na sceni. Dirigent Stjepan Vuger također ističe kako je glazba u predstavi neoklasična, ali da karakterom i stilom jako odgovara bajkovitom svijetu Hansa Christiana Andersena.

Reprize “Snježne kraljice” su na rasporedu HNK u Osijeku 19., 20. i 21. veljače, sve tri s početkom u 20 sati. H
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U ETNOLOŠKOM CENTRU BARANJSKE BAŠTINE

Izložba “Tisućljeća među rijekama"

2

IZLOŽBA U GRADSKOM MUZEJU VUKOVAR

Tkanja i tapiserije te slike i crteži sakralne tematike

3

GALERIJA “ANTUN ULLRICH”

Otvorena izložba Darka Jovanovića