Regija
“SAJAM S DUŠOM” OTVORIO JE PREMIJER PLENKOVIĆ

Na Viroexpu 505 izlagača iz više od deset zemalja
Objavljeno 19. veljače, 2024.
Naš je sajam godinama pokretač razvoja županije, kazao je župan Igor Andrović

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković otvorio je u Virovitici 27. Međunarodni sajam gospodarstva, obrtništva i poljoprivrede Viroexpo. Na "sajmu s dušom" ove se godine na više od 5500 četvornih metara zatvorenog te 15.000 četvornih metara otvorenog prostora okupilo 505 izlagača iz više od 10 zemalja.Otvarajući sajam, premijer Plenković je organizatorima čestitao na kontinuitetu te manifestacije, koja je izvrsna prilika za sve izlagače i pokretač razvoja gospodarstva, obrtništva i poljoprivrede, ali i, naglasio je premijer, primjer za cijelu Slavoniju s obzirom na veliku iskorištenost sredstava iz Projekta Slavonija, Baranja i Srijem. Do sada je kroz ovaj projekt na području Slavonije uloženo oko tri milijarde eura, a kroz njega je, između ostalog, izgrađena i multifunkcionalna hala, gdje se i održava sajam Viroexpo.

- Čestitke jer ste prepoznatljivi, sajam je postao referentan. Od jedne male inicijative postali ste velika manifestacija s odgovarajućim prostorom. To je odlična poruka provedbi Projekta Slavonija, Baranja i Srijem, koji je obilježio ova naša dva mandata Vlade RH i Sabora, u odličnom partnerstvu s gradovima, županijama i općinama. Drago mi je da smo percipirali i ITU mehanizam. koji je ciljano išao na gradove, pa je 18 milijuna eura izdvojeno za Viroviticu – rekao je premijer.

Naglasio je činjenicu da je Virovitičko-podravska županija na četvrtom mjestu u Hrvatskoj po iskorištenosti poljoprivrednih površina, a na ovom području, ističe, raste i broj mladih poljoprivrednika. Pohvalio je činjenicu da se ove godine na Viroexpu održava i Sajam strukovnih zanimanja, na kojem sudjeluju strukovne škole s područja Virovitičko-podravske županije, a kojemu je cilj zainteresirati mlade za buduća zvanja i nastavak obrazovanja u strukovnim, odnosno obrtničkim zanimanjima. Tom prigodom rekao je kako je na nacionalnoj razini broj obrta u stalnom porastu, a i na području ove županije on je kontinuirano u uzlaznoj putanji.

- Broj obrta u RH u posljednjih je osam godina porastao za 50 posto. To je važan podatak i govori o pozitivnim ekonomskim i poslovnim preduvjetima. S ukupno 112.000 obrta u Hrvatskoj njihov je broj samo u prošloj godini narastao za 10 posto, ljudi se odlučuju otvarati obrte – rekao je premijer Plenković.

Da je Viroexpo danas brend Virovitice i Virovitičko-podravske županije naglasio je župan Igor Andrović, koji je svima poželio dobrodošlicu i puno poslovnih uspjeha.

- Potpuno popunjen prostor ovogodišnjeg sajma dokaz je vjere naših izlagača u Viroexpo, koji se kroz godine prometnuo u jedan od najznačajnijih gospodarskih sajmova u Hrvatskoj. Pokazatelj je dobre poduzetničke klime Virovitičko-podravske županije, jer na našem području konstantno bilježimo rast gospodarstva, povećanje broja poduzetnika i obrtnika, broja zaposlenih, rast BDP-a i ukupnih prihoda poduzetnika. Zahvaljujem Osječko-baranjskoj županiji koja je ove godine naša županija partner. Zahvaljujem na pokroviteljstvu Vladi RH i premijeru Andreju Plenkoviću, kao i resornim ministarstvima. Viroexpo je godinama pozornica za male poduzetnike, gospodarstvenike, obrtnike, poljoprivrednike iz cijele Virovitičko-podravske županije, Slavonije, Hrvatske, ali i šire. On godinama predstavlja prozor u svijet za izlagače. Zato nam se i izlagači i brojni posjetitelji svake godine vraćaju u sve većem broju. Virovitičko-podravska županija brojnim mjerama potiče naše gospodarstvenike, poduzetnike, poljoprivrednike, obrtnike, a njihov dolazak na Viroexpo, znak je prestiža kako bi povećali svoju konkurentnost i produktivnost. Naš je sajam godinama bio gospodarski pokretač razvoja naše županije, mjesto brojnih poslovnih susreta, a tako je i ove godine – naglasio je, među ostalim, virovitičko-podravski župan Igor Andrović.

Na svečanosti otvorenja nazočnima su se obratili i virovitički gradonačelnik Ivica Kirin, kao i Mato Lukić, obnašatelj dužnosti župana Osječko-baranjske županije. Inače, uz predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, brojne članove diplomatskog zbora, saborske zastupnike, županice i župane, državne tajnike, eurozastupnike, predstavnike HOK-a i HGK i druge uzvanike, svečanosti otvorenja nazočila je i ministrica poljoprivrede Marija Vučković, kao i ministar gospodarstva Damir Habijan.

Dijana Stanić Rešicki
Geotermalni potencijal - još bušotina
U sklopu Viroexpa održan je i panel “Geotermalna sinergija – izazovi i mogućnosti: Vizija i razvoj Virovitičko-podravske županije”, na kojem se govorilo o istraživanju potencijala geotermalne energije kao ključnog i jedinstvenog resursa za regionalni razvoj s naglaskom na područje VPŽ-a.

- Cilj nam je korištenje geotermalnog potencijala za poljoprivredu, posebice jer smo poznati po plasteničkoj i stakleničkoj proizvodnji. Uz bušotinu u Čađavici, na području Pčelića u Suhopolju, trebala bi biti još jedna istražna bušotina za koju vjerujemo da će također pokazati postojanje geotermalnog potencijala, što će biti mamac za daljnje širenje istražnih bušotina na području županije – rekao je župan Andrović.

Na panelu se moglo čuti kako u Hrvatskoj trenutačno imamo oko 660 hektara oranica pod staklenicima i plastenicima, a gdje upravo Virovitičko-podravska županija prednjači s nešto više od 120 hektara, pa je pitanje geotermalnih potencijala važan potencijal ovog područja.

Panelisti su bili: državni tajnik pri Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja Ivo Milatić, virovitičko-podravski župan Igor Andrović, Marija Šćulac, direktorica Sektora za industriju i održivi razvoj HGK-a, Ivica Kirin, gradonačelnik Virovitice, Ljiljana Zornjak, voditeljica Službe za razvoj geotermalnog potencijala Agencije za ugljikovodike, Dragutin Domitrović, direktor IGeoPena, te Dalibor Janda, načelnik Sektora za poljoprivrednu politiku pri Ministarstvu poljoprivrede.

Održan je i Sajam strukovnih zanimanja, na kojem su sudjelovale strukovne škole s područja županije

Župan Andrović: Dolazak na Viroexpo za izlagače je znak prestiža kako bi povećali svoju konkurentnost

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana