Novosti
REAKCIJE NA PROSVJED

Medved: Prosvjed je pokazao da je oporba i dalje bez vizije
Objavljeno 17. veljače, 2024.

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved komentirao je u subotu prosvjed koji je na Trgu svetog Marka organiziralo 11 lijevo-liberalnih stranaka, kazavši kako on pokazuje da je oporba i dalje bez vizije.

 „Na žalost, oni i dalje sve svoje politike baziraju na mržnji prema HDZ-u, prema Vladi, a to nikada nikome nije uspjelo“, rekao je ministar.  

 Naglasio je i kako se od oporbe očekuje da ima konkretne programe, ali da se to, „zasad“ u našoj oporbi ne vidi.

 „Tih jedanaest stranaka imaju pravo na artikuliranje svojih stavova i svojih pozicija, ali ne vidim da oni to mogu ostvariti uspješno. Čak mislim da ovime neće polučiti, ne samo za njih željen, nego nikakav uspjeh“, izjavio je ministar i dodao da će izbori, kad god budu, to pokazati.

 Upitan za jučerašnju izjavu predsjednika Republike u kojoj je spominjao „šatoraško divljanje“ i dizanje „oluje“, Medved je istaknuo kako je 555 dana braniteljskog prosvjeda bilo nužno u nastojanju da se branitelji izbore za ugroženo im dostojanstvo.

 „A na kakvu "oluju" predsjednik misli, to bi mogao pojasniti samo on“, odgovorio je Medved koji je u Krivom Putu bio na obilježavanju 30. godišnjice pogibije Damira Tomljanovića Gavrana.

Hrebak (HSLS): Oporbeni prosvjed zapravo je predizborni skup

 

 Predsjednik Hrvatske socijalno liberalne stranke (HSLS) Dario Hrebak drži da bi bilo optimalno da se parlamentarni izbori održe u svibnju, na izbore idu samostalno ili s partnerima, uspjehom smatra vlastiti klub zastupnika, a za današnji oporbeni prosvjed kaže da je zapravo predizborni skup.

 

"Oporbeni prosvjed zapravo je predizborni skup, jer bi inače u njega bila uključena cjelokupna oporba, a ne samo lijevi dio političkog spektra", rekao je Hrebak na konferenciji za novinare HSLS-a u subotu.

"To je njihovo pravo, ušli smo u predizborno vrijeme i očekivano je da će se stranke aktivirati, što uostalom čini i HSLS. Volio bih na tom skupu čuti što to nudi alternativa, u čemu u bi oni bili bolji, to je dobro za građane i društvo i kako bismo mi ponudili nešto još bolje i sučelimo se sa konkretnim programima", dodao je.

Kaže da bi za građane, državu, političke stranke i gospodarstvo najbolje bilo da izbori budu u svibnju s obzirom na to da su europski izbori u lipnju, a predsjednički krajem godine.

Ne bi bilo dobro da parlamentarni izbori budu u srpnju, kao prošli, jer smo zbog toga već trpjeli kritike, a ni u rujnu, jer bi vjerojatni prigovori bili da želimo biti na vlasti do samog kraja jer je do tada parlamentarni rok, rekao je Hrebak te dodao da očekuje oporbene napade da to čini, jer su "tempirani" koeficijenti i plaće.

Mi smo spremni za izbore u svibnju, vidjet ćemo s partnerima hoće li tada doista i biti, no predsjednik Republike Zoran Milanović će odlučiti o konkretnom datum, jednoj od četiri nedjelje koju će vladajuća većina staviti na raspolaganje, jer ona odlučuje kada će se raspustiti Hrvatski sabor, kazao je.

Hrabak kaže da o tome još nije razgovarao s premijerom Andrejem Plenkovićem za kojeg je rekao da je "preokupiran drugim poslom", pregovorima sa sindikatima vezano uz povećanja plaća u državnim i javnim službama.

Ustvrdio je da su u proteklom mandatu ispunili obećano, ali da se izbori ne dobivaju na ispunjenome, jer se to zaboravlja, nego na obećanjima za idući mandat i na konkretnim programima.

Gospodarstvo nam je super krenulo, u dobrom smjeru, porezna rasterećenja daju rezultate, no bitne su nam i teme zaštite okoliša, energetika i poljoprivreda, rekao je.

Najavio je da će HSLS partnerima predložiti podizanje neoporezivog dijela na 50.000 eura za male i srednje tvrtke koje ne ulaze u sustav PDV-a.

Vezano uz povratak služenja vojnog rok potpredsjednik HSLS-a Mirko Budiša rekao je da smatraju da je nužno uvesti program osposobljavanja za samoobranu koji će uključivati i vojnu komponentu, ali i civilnu za sve one koji imaju priziv savjesti te ne bi trajalo više od tri mjeseca.

HSLS je konferenciju za novinare održao uoči sjednice stranačkog predsjedništva i središnjeg vijeća.

Grmoja: Na Trgu svetog Marka organiziran je lijevi, umjesto antivladin prosvjed


Saborski zastupnik Nikola Grmoja (Most) izjavio je u subotu kako bi Most bio dio današnjeg prosvjeda na Markovu trgu kada bi to bio  antivladin prosvjed, ali kako je od njega napravljen lijevi prosvjed, Most tamo nije dobrodošao.

Isključivanjem Mosta iz prosvjeda, učinjena je usluga Vladi i Plenkoviću koji sada može reći da ovi koji prosvjeduju ne žele Zakon o hrvatskom jeziku, očuvanje hrvatskog identiteta, rekao je Grmoja novinarima.

Ponovio je kako je lijeva opozicija inzistirala na tome da se Most isključi iz prosvjeda na Markovom trgu i napravila od njega lijevi predizborni skup.

 Rekao je i kako organizatori nisu željeli da prosvjed bude masovan i antivladin, a kao razlog isključenja Mosta naveli su njegovo protivljenje ilegalnim migracijama.

 Most od svoga stava neće odustati, taj stav štiti hrvatske zakone, hrvatsku granicu i, u biti, sigurnost hrvatskih građana, istaknuo je Grmoja.

  Postoje istraživanja, dodao je, koja su pokazala da je Hrvatska jedna od najsigurnijih zemalja za noćne šetnje i Most to želi očuvati.

„Želimo očuvati hrvatski identitet i brinuti se prvenstveno za Hrvate, ako to smeta ovima iz Možemo, to je njihov problem", poručio je, spočitnuvši toj stranci da ju se nije  moglo vidjeti na velikom prosvjedu ispred HDZ-a kad je nestala milijarda kuna iz INE.

Govoreći o radu Vlade ocijenio je da ona tjera Hrvate iz Slavonije, Srijema, Baranje, Podravine, a uvozi imigrante i dodatno snižava cijenu rada. Jedina politička opcija koja se suprotstavlja takvoj politici je Most, ustvrdio je.

(Hina)

Možda ste propustili...