Kultura
MINISTRICA KULTURE O BUDUĆOJ KONCERTNOJ DVORANI

Poticaj kulturnom životu Osijeka
Objavljeno 16. veljače, 2024.

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek u petak je s osječkim gradonačelnikom Ivanom  Radićem obišla radove na izgradnji buduće nove koncertne dvorane u Kulturnom centru Osijek, vrijedne 1,7 milijuna eura.

Riječ je o prvoj koncertnoj dvorani u povijesti grada Osijeka koja će se u Kulturnom centru Osijek prostirati na oko 1.000 četvornih metara s 400 sjedećih mjesta.

Ministrica Obuljen Koržinek rekla je da će osječka koncertna dvorana nakon Vatroslava Lisinskog biti najsuvremenija i najveća koncertna dvorana u Hrvatskoj.

"To je puno više od samo još jednog obnovljenog prostora to će biti zamašnjak kulturnom odnosno glazbenom životu u Osijeku koji je Kulturni centar već počeo vrlo ambiciozno razvijati a u čemu ima punu podršku Ministarstva kulture i medija", istaknula je.

Napomenula je da je Ministarstvo pokrenulo jedan novi poziv za glazbene cikluse kako bi omogućili jedan sustavni pristup razvoju koncertne djelatnosti omogućavajući hrvatskim i međunarodnim umjetnicima nastupe u svim većim i manjim hrvatskim gradovima.

Obuljen Koržinek uručila je i ugovore o dodjeli bespovratnih sredstava za energetsku obnovu zgrada Gradske i sveučilišne knjižnice vrijednog 1,2 milijuna eura i Barutane podsjetivši da u ovom trenutku Osijek dobiva najviše ugovora što se tiče energetske obnove od svih gradova u Hrvatskoj.

"Jako dugo se mislilo kako se kulturna baština ne može privoljeti svrsi da bude energetski učinkovita međutim pokazali smo da u suradnji projektanata i konzervatorske struke i vrijednim objektima kulturne baštine možemo dati tu razinu suvremene obnove a istovremeno ne izgubiti ništa od njene povijesne vrijednosti", poručila je ministrica kulture Obuljen Koržinek. 

Podsjetila je da su s gradonačelnikom Osijeka nedavno potpisali sporazum vezan uz zemljište na kojemu će se izgraditi nova zgrada Hrvatskog državnog arhiva.

Ministrica je večerašnju premijeru baleta Snježna kraljica u osječkom HNK-u ocijenila važnom i velikom za cijelu hrvatsku kulturu.

Riječ je o praizvedbi hrvatskog kompozitora Davora Bobića, u koprodukciju osječkog i splitskog Hrvatskog narodnog kazališta kazališta (HNK), velikoj baletnoj premijeri koja se realizira kroz naš nacionalni program konzorcija Hrvatskih nacionalnih kazališta, istaknula je.

Suradnja HNK-ova

Dodala je kako je prošle godine s 500.000,  a ove godine s više od milijun eura Ministarstvo kulture i medija financiralo suradnju pet nacionalnih kazališta, njihove koprodukcije i međusobna gostovanja.

Sva kazališta barem dva puta u godini će gostovati jedan kod drugoga, a realizirat će se i brojne koprodukcije kao što je ova večerašnja. To je veliki iskorak za kazališne umjetnike ali u prvom redu i veliki dobitak za svu našu publiku u svim našim gradovima i kazalištima, zaključila je ministrica Obuljen Koržinek.

Domagoj Mikulić, državni tajnik Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova europske unije kazao je kako će koncertna dvorana biti novo mjesto okupljanja, stvaranja i kulturnog razvoja ne samo Osijeka već i Osječko-baranjske županije i šire.

Vjerujem da ćemo završetkom koncertne dvorane podići kulturnu scenu u Osijeku na jednu veću razinu, poručio je.

Gradonačelnik Osijeka Ivan Radić poručio je da radovi na gradnji nove koncertne dvorane teku planiranom dinamikom a njihov završetak biti će do konca ove godine.

Osijek dobiva modernu Koncertnu dvoranu

Ministarstva kulture dalo je 930.000 eura, a Ministarstvo regionalnog razvoja 770.000 eura što znači da će koncertna dvorana građane Osijeka koštati nula eura, ocijenio je Radić i najavio trodnevnu svečanost kada bude otvorenje koncertne dvorane.

Izrazio je zadovoljstvo što će uslijediti energetska obnova Gradske i sveučilišne knjižnice financirane u punom iznosu od Ministarstva kulture i medija gdje će ušteda energije iznositi 82 posto.

Energetska obnova Barutane donijet će 90 postotnu uštedu energije a prijavili smo se i na poziv Ministarstva za energetsku obnovu Dječjeg kazališta Branko Mihaljević Osijek čija je vrijednost 250.000 eura, istaknuo je osječki gradonačelnik Radić.

Naglasio je također kako Grad Osijek u ovoj godini izdvaja rekordna sredstva za kulturu od 5,1 milijun eura što je 600.000 eura više nego lani a čak 43 posto više nego 2021 godine kada je preuzeo mjesto gradonačelnika.

Ministrica  Obuljen Koržinek i gradonačelnik Radić u HNK Osijek nazočili su potom praizvedbi baleta Snježna kraljica. skladatelja Davora Bobića i redatelja Svebora Sečaka u koprodukciji baleta osječkog i splitskog HNK-a. T. Prusina

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U ETNOLOŠKOM CENTRU BARANJSKE BAŠTINE

Izložba “Tisućljeća među rijekama"

2

IZLOŽBA U GRADSKOM MUZEJU VUKOVAR

Tkanja i tapiserije te slike i crteži sakralne tematike

3

GALERIJA “ANTUN ULLRICH”

Otvorena izložba Darka Jovanovića