Regija
OBNOVLJIVI IZVORI ENERGIJE NA POLJOPRIVREDNIM GOSPODARSTVIMA

Poljoprivrednike zanimaju
solari - očekuju subvencije
države od 65 do 85 posto
Objavljeno 16. veljače, 2024.
VINKOVCIU organizaciji tvrtke Eko-sustav i u suradnji s tvrtkom Energycom iz Zagreba, u Vinkovcima je održana javna tribina za poljoprivrednike o temi "Sufinanciranje korištenja obnovljivih izvora energije", što je među poljoprivrednicima izazvalo veliko zanimanje jer primjena obnovljivih izvora energije, posebice, primjerice, postavljanje sunčanih panela na gospodarske objekte, donosi uštede u proizvodnji i hrvatskog poljoprivrednika čini konkurentnijim. Tribina je održana kako bi zainteresirane poljoprivrednike informirali o nadolazećim natječajima kojima se potiče korištenje obnovljivih izvora energije na poljoprivrednim gospodarstvima, uvjetima, potrebnoj dokumentaciji, načinu prijave i svemu ostalom što je potrebno kako bi ostvarili visoke stope sufinanciranja i uštede.- Do poticaja je razmjerno jednostavno doći ako imate nekoga tko vas kroz proces može provesti. Mi smo ovdje zajedno s partnerskom tvrtkom Ekosustav i nudimo mogućnost i uslugu pripreme dokumentacije i vođenje naših klijenata kroz cijeli proces prema načelu "ključ u ruke", a uz poticaje od 65 do 85 posto ta investicija dolazi na razinu koja je prihvatljiva gotovo svakom poljoprivredniku - pojasnio je Nenad Šarančić, direktor tvrtke Energycom.

- Vidimo dobar odziv na tribinu jer su poljoprivrednici svjesni da su subvencije koje država ove godine planira dati velike, od 65 do 85 posto – rekao je na tribini Igor Gavranović, direktor Ekosustava, dodajući kako je naglasak na solarnim elektranama čijom se ugradnjom na računima za struju postižu velike uštede te u konačnici i olakšava proizvodnja.

Među poljoprivrednicima koji su se došli informirati bio je i OPG-ovac iz Otoka, krupni svinjogojac, uzgajivač crne slavonske svinje Vlado Ferberžar, koji na svome gospodarstvu već ima solare, a razmišlja i o ugradnji novih.

- Imamo proizvodnju svinja, preradu suhomesnatih proizvoda i kušaonicu. Tamo gdje je prerada već je ugrađena solarna elektrana od 9 kW uz sufinanciranje od 80 posto, a koja mi je znatno smanjila račune za struju, s nekih 730 – 800 eura na maksimalno 400 eura. Sada bih nešto slično htio napraviti na farmi svinja, gdje uopće nemam struju i jako bi mi pomoglo kada bih to mogao riješiti na ovaj način. To je znatno skuplja varijanta od one prve jer ne postoji električna mreža i potrebni su i akumulatori i baterije, ali opet, uz subvencije, nadam se da bi bilo prihvatljivo. Onime što sam čuo na tribini zadovoljan sam i mislim da će se i moje zamisli tu uklopiti - rekao je Ferberžar. M. Flego
Možda ste propustili...

LIGA PROTIV RAKA POŽEGA PRIPREMILA NOVU DONACIJU

Turbani i marame za bolesnice

IZLOŽBA U KNJIŽNICI U POVODU SVJETSKOG DANA UMJETNOSTI

Blackout poezija - radovi osnovnoškolaca

ZASELAK KOJI NI GOOGLE “NE PREPOZNAJE”

Zvjerinjak makadamom na glasovanje do Svetoblažja

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

CESTA MAĐARSKA - BELI MANASTIR

Obavljeno približno 50 posto zemljanih radova

2

UREĐUJU ZELENE POVRŠINE, POČELA SADNJA CVIJEĆA

Cvjetne će gredice s više od 4000 ljetnica uljepšati grad

3

OPĆISKI PROJEKT U KARANCU

Sanacija Doma kulture stajat će 62 tisuće eura