Regija
NAJISTOČNIJA ŽUPANIJA PODIJELILA JE 38 UGOVORA

Dječje škole folklora i tambure sufinancirat će s 35 tisuća eura
Objavljeno 17. veljače, 2024.
ŽUPANJAVukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić i pročelnica Upravnog odjela za kulturu i turizam VSŽ-a Tamara Kalistović podijelili su ugovore korisnicima koji su ostvarili pravo na potporu na temelju javnog poziva za sufinanciranje organiziranja dječje škole folklora i tambure s ciljem očuvanja tradicijske kulture najistočnije županije. Ukupno je podijeljeno 38 ugovora vrijednih 35 tisuća eura. "Ovo je nešto čime čuvamo našu tradiciju i kulturnu baštinu, a namijenjeno je najmlađima u predškolskoj i školskoj dobi. Zadovoljni smo velikim odzivom, pogotovo manjih KUD-ova i sredina koji su pokazali izniman interes i mislim da će im ova potpora biti od velike pomoći", rekao je župan Damir Dekanić.

Pročelnica Kalistović istaknula je kako je prošle godine prvi put proveden javni poziv, odnosno pilot-projekt koji je pokazao stvarnu potrebu za ovakvom vrstom sufinanciranja: "Koliko nam je poznato, nijedna županija nema nešto slično. Prepoznali smo potrebu i to je zapravo jedna društvena i povijesna činjenica - da onaj tko jednom zavoli folklor i tamburu, posebice u djetinjstvu, toj se ljubavi vraća uvijek", kazala je. Sufinancirat će se ukupno 23 programa za školu folklora i 21 program za školu tambure. Prijavitelj koji je prijavio oba programa imao je pravo na maksimalnu potporu od 2400 eura, a za jedan program 1200 eura. Odluka o visini potpore donosila se prema utvrđenim kriterijima: broju polaznika, stručnima referencama voditelja programa poduke tradicijskih znanja i umijeća te prema broju polaznika i sati koje na razini jedne godine planiraju imati u svojim školama. I time su se, napominje pročelnica, vodili pri rangiranju prijava. "Riječ je o stotinama djece iz raznih općina i gradova naše županije gdje se ti programi provode već drugu godinu zaredom. Ovo je zalog za budućnost i veliko olakšanje onima koji su nositelji i baštinici tradicijske kulture, a to su KUD-ovi i kulturni centri koji mogu sustavno, organizirano i nesmetano provoditi edukaciju na najmlađim uzrastima u segmentu i glazbenog i folklornog izričaja", ističe.

Među korisnicim potpore je i KUD Tomislav iz Županje kojemu su, doznajemo od predsjednika Josipa Filipovića, prošla dva programa. Za školu tambure, s 15-ak djece, odobreno je 900 eura, a za školu folklora, s njih 50-ak, iznos od 1100 eura. Sredstva će biti usmjera u naknade za rad voditeljima.

Potpora će u daljnjem radu pomoći i KUD-u Šokadija iz Starih Mikanovaca, koji djeluje od 1967. i ima stotinjak članova, od čega je veći broj dječjeg uzrasta. "Sredstva ćemo utrošiti u školu tambure jer ne možemo raditi ako nemamo potporu tamburaša. U školu tambure uključeno je 12 polaznika, a uči ih naš član koji je završio glazbenu školu i vrstan je tamburaš", naglasila je Anica Lekić, predsjednica KUD-a Šokadija.

Tvornica kulture Lovas već pet godina djeluje na području Lovasa, grada Iloka, Tovarnika, Ilače i Bogdanovaca. Može se pohvaliti kvalitetnim radom i brojnim malim tamburašima. "Trenutačno imamo 10 polaznika i naša djeca sudjeluju u brojnim aktivnostima i priredbama, gdje već sada pokazuju svoje znanje i vještine. Županijska potpora od velikog je značenja za naš rad", rekao je Ivan Balić. M.L.O.
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

ZASELAK KOJI NI GOOGLE “NE PREPOZNAJE”

Zvjerinjak makadamom na glasovanje do Svetoblažja

2

DVADESET GODINA UVESELJAVA BELOMANASTIRCE

Vlasnik lunaparka Omer Šehović: Bolje je zaraditi euro nego potrošiti dva

3

“ZAMISLI MUZEJ ZA SVE”

Prijavljen je projekt obnove starog kotara