Regija
KUĆA BARANJSKOG KULENA

Fotonaponske im elektrane
uštede do 70 posto struje
Objavljeno 17. veljače, 2024.
Troškovi električne energije ugrožavali poslovanje zakupaca prostora u Kući baranjskog kulena
BRANJIN VRHNa kući Baranjskog kulena u belomanastirskom prigradskom naselju Branjinom Vrhu instalirana je, i u trajni pogon puštena, fotonaponska elektrana priključne snage 30 kW.Ukupna snaga instaliranih fotonaponskih panela je 30,6 kWp s očekivanom godišnjim proizvodnjom 32.518,66 kWh električne energije, što će rezultirati i godišnjim smanjenjem 5,16 t emisija CO2. Nabava i instalacija fotonaponske elektrane omogućena je provedbom projekta One Sun Connecting North & South iz programa "Energija i klimatske promjene", financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora koji je u Hrvatskoj usmjeren na mjere energetske učinkovitosti i korištenje obnovljivih izvora energije. Obavijestio je o tome Grad Beli Manastir na društvenim mrežama. Ističu kako su u ovom projektu sudjelovali Grad, kao partner projekta, te Regionalna energetska agencija Sjever iz Koprivnice kao nositelj. Rezultat je to cijele ‘‘priče‘‘ pokrenute prije tri godine, a riječ je o projektu u kojem je sudjelovalo još 18 partnerskih institucija. Ukupna vrijednost projekta nešto je manja od milijun eura, od čega se na Beli Manastir, točnije Kuću baranjskog kulena, odnosi približno 35.000 eura. Realizacijom tog projekta zadovoljni su članovi Udruge Baranjski kulen, koji u ovom trenutku zauzimaju četiri od pet tamošnjih proizvodnih pogona.

- Fotonaponska elektrana postavljena je nešto ranije, ali je potrebno bilo probno razdoblje. Elektrana bi trebala zadovoljiti 70 posto naših potreba za strujom. Potrošnja struje je, može se reći, enormna, i sigurno je da nam svaka ušteda mnogo znači - kaže Slobodan Stanković, član Udruge Baranjski kulen, jedan od korisnika tamošnjih prostora. Objašnjava kako svatko od korisnika ima svoje brojilo, a prosječno za električnu energiju izdvajaju i po 800-tinjak eura, što nije nezanemariv iznos. Ubuduće bi trebali plaćati znatno manje, što ih veseli. Tvrdi kako dosadašnji iznosi ni u kom slučaj nisu isplativi kada se zna koliko su poskupjeli svi ‘’inputi’’ potrebni za proizvodnju kulena - baranjske zaštićene delicije po kojoj je regija između Dunava, Drave i Mađarske nadaleko poznata. Tim više što je Kuća baranjskog kulena postala svojevrsni zaštitni znak vezan uz brendiranje Baranje i očuvanje tradicije koja datira više od stoljeća.

Ivica Getto
Tradicionalno uz suvremene standarde
Podsjetimo, polovinom pretprošle godine u prigradskom naselju Branjinu Vrhu otvorena je Kuća baranjskog kulena, sagrađena u sklopu Intervencijskog plana grada Belog Manastira i Općine Darda. Vrijednost joj je bila veća od 12,5 milijuna kuna, a nastala je na inicijativu članova Udruge Baranjski kulen. U sklopu projekta rekonstruirana je stara kuća u Branjinu Vrhu, a jedan od ‘’zadataka’’ bio je sačuvati izvorni izgled objekta u kojem je smješten prezentacijski prostor. U dvorištu je izgrađen proizvodni pogon s cjelokupno potrebnom vrhunskom tehnološkom opremom za proizvodnju tradicionalnog baranjskog kulena, u skladu sa svim suvremenim standardima.

Možda ste propustili...

GRADSKA LIMENA GLAZBA DONJI MIHOLJAC

Nove odore, note, nastupi, seminari

OSNOVNA ŠKOLA DOBRIŠA CESARIĆ POŽEGA

Čestitka učenika za Dan planeta Zemlje

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

DVOSTRUKI “FESTIVAL DEMOKRACIJE”

Na isti dan izbori za EU i mjesne odbore

2

AUTOKLUB PANONIJA DOBIO DONACIJU

Grad Našice dao 5500 eura za nabavu dvaju karting-vozila za djecu

3

U ŠUMANOVCE PRISTIŽE SVE VIŠE HODOČASNIKA

Dan poljodjelaca, obiteljski dan, uz molitvu i druženje