Regija
PRIJAVILO SE 170 KANDIDATA

Besplatne pripreme za državnu maturu
Objavljeno 17. veljače, 2024.
VINKOVCISvi vinkovački maturanti, bez obzira na to koju školu pohađaju, mogli su se prijaviti za besplatnu pripremu za državnu maturu koju financira Grad već treću godinu. Domaćin je i organizator priprema Gimnazija Antuna Matije Reljkovića.

- Ova organizirana priprema pred samu maturu psihološka je potpora učenicima koji su na velikoj životnoj prekretnici tako da se sistematizira njihovo znanje – pojašnjava Ivana Biljan, ravnateljica Gimnazije.

- Posljednjih godina raste trend priprema za državnu maturu, koje se, naravno, plaćaju. Grad je htio omogućiti svim maturantima pohađanje priprema kako bi poboljšali svoje znanje, smanjili stres i podigli samopouzdanje, a odlučili smo se za pripreme uživo. Za tu svrhu u proračunu je osigurano 4000 eura – kaže Andrea Vinković, gradska pročelnica za društvene djelatnosti.

Ove godine prijavilo se 170 kandidata, koji dolaze iz svih vinkovačkih srednjih škola, ali najviše je gimnazijalaca. Pripreme traju 35 nastavnih sati, a vode ih profesorice hrvatskoga jezika Marija Tikvić, Marijana Bošnjak i Ljiljana Matić iz Gimnazije te profesorice matematike Ivana Lukanović iz Gimnazije, Ivana Božić Lombarović iz Tehničke škole i Marija Mecanović iz Ekonomske škole.

- Pripreme su svakako korisne učenicima jer kroz njih sve ono što su prošli tijekom školovanja ponove puno detaljnije nego što bi to učinili sami. Iz matematike se pišu osnovna i viša razina i tako smo i podijelili učenike, prema razini koju će polagati. Naša je preporuka učenicima da redovito dolaze jer im to doista pomaže – kaže profesorica Ivana Lukanović.

Zadovoljni su i maturanti. Andrijana Lamešić završava opću gimnaziju, želi upisati medicinu i kaže da joj glavni predmeti nisu toliko važni za bodove i zato ih nije upisala privatno, ali je odlučila iskoristiti ovu mogućnost i ponoviti sve gradivo. Ana Šuker završava prirodoslovno-matematičku gimnaziju i planira upisati stomatologiju, a odlučila se za pripreme jer misli kako joj treba mala pomoć da ponovi sve što je radila četiri godine.

- Cijelo naše školovanje u Gimnaziji priprema je za maturu jer sve četiri godine mi se pripremamo za svaki ispit, za svako odgovaranje, a ovo nam sada dobro dođe kao podsjetnik na sve ono što smo prošli – kaže Ana Šuker. M.F.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

DVOSTRUKI “FESTIVAL DEMOKRACIJE”

Na isti dan izbori za EU i mjesne odbore

2

AUTOKLUB PANONIJA DOBIO DONACIJU

Grad Našice dao 5500 eura za nabavu dvaju karting-vozila za djecu

3

NAŠIČKO GRADSKO VIJEĆE JEDNOGLASNO

Poznati su dobitnici gradskih priznanja