Osijek
PROLJEĆE SE VEĆ NAZIRE NA TRŽNICI

Kilogram jabuka euro, ista količina peršina 5
Objavljeno 17. veljače, 2024.
Živnule su i terase kafića na glavnoj tržnici, na jednoj su pretresali osobnost i ostavštinu cara Franje Josipa I.

S približavanjem proljeća i zbog lijepog, sunčanog vremena kakvo nam je podarila sredina veljače živnulo je sve, i ljudi i priroda, a onda i sjecište ta dva svijeta - glavna osječka tržnica, na Gajevu trgu, na kojoj ovih dana bujaju mirisi i kolorit plodova prirode te je sve više onih koji ih "ubiru".



Za razliku od siječnja, kada smo posljednji put pisali o ponudi, "trbuh grada" popunjeniji je i življi, osobito se to odnosi na terasu ugostiteljskog objekta na samoj tržnici, koja je u petak prijepodne bila osunčana i puna gostiju, koji su pretresali različite teme, od osobnosti i ostavštine cara Franje Josipa I. (da, i takvi se razgovori ondje mogu načuti) do cijene zelene salate, koja iznosi i do dva eura, što je, prema mišljenju mnogih kupaca, previsoka cijena.

Naravno, svi imaju svoje tumačenje. Kupci će reći kako je cijena od dva eura za glavicu salate nerazumna, jer se navodno jednaka može za puno nižu cijenu kupiti u trgovačkim centrima. Proizvođači će ju opravdavati visokom cijenom sjemena, energenata i ostalih inputa, a trgovci visokom nabavnom cijenom. Mi smo, međutim, na tržnici čuli i sljedeće mišljenje jednog OPG-ovca (podaci poznati redakciji): "Čim netko prodaje salatu za više od eura, budite sigurni da ju nije on proizveo, nego je riječ o prekupcu!" Bilo kako bilo, s velikom sigurnošću možemo reći kako će konsternaciju koja se posljednjih dana javlja zbog cijena salate brzo zamijeniti konsternacija cijenama nekih drugih proizvoda. Redovita je to pojava otkako smo se i monetarno europeizirali, a veliku ulogu u svemu zasigurno ima i rast troškova proizvodnje, koji su, u prvom redu, uvjetovani cijenama energenata. Neki su proizvodi na tržnici nedvojbeno skuplji od "istih" u trgovačkim centrima, no ondje, ako kupujemo kod provjerenih proizvođača, možemo računati na kvalitetnije i zdravije namirnice, a to danas ima svoju cijenu, pa će prosudbu i konačnu odluku o kupnji svatko donijeti osobno, prema vlastitim afinitetima i stanju u novčaniku.

Nakon ovog izvještaja o cijeni zelene salate evo i cijena nekih drugih proizvoda koje smo uočili na glavnoj osječkoj tržnici: kristal-salata stoji 1 euro/kom., salata hrastov listi 1,5/kom., poriluk 3/kg, peršin 5/kg, mrkva 1,70/kg, brokula 2,50/kom., luk 2/kg, krumpir 1,50/kg, blitva 3/kg... Na tržnici je i dalje vrlo dobra ponuda jabuka, pa tako krupniji plodovi sorti jonagold, zlatni delišes, granny smith, ajdared, fuji i pink lady stoje 1,10/kg, a sitniji plodovi istih sorti 0,80/kg.

Ivan Alilović
Posadite jaglace, maćuhice i tratinčice
Pažnju nam je u petak na tržnici privuklo prvo proljetno cvijeće proizvođačice Ane Živčić iz Višnjevca, koja nam je otrkila kako se cvijeće počinje prodavati prije Valentinova, zatim je vrlo traženo za Dan žena, a potom se nadovezuju Cvjetnica i Uskrs. “Prvo dolazi jaglac (1 euro) koji se zapravo zove primula, od primus, što znači prvi. Ima ih u različitim bojama, a najčešći je žuti ili šumski jaglac. Sada se najviše prodaju, neki ih drže na stolu, neki na prozorima ili u vrtu, njega možete smjestiti posvuda. Tu su i maćuhice, koje su puno izdržljivije i zahvalnije za održavanje, njih imamo velikih i malih, a cijenom od 0,70 eura vrlo su prihvatljive. One su i najprodavaniji cvijet, ima ih u ‘milijun’ boja. Imamo i tratinčice (1 euro), bijele, roza i crvene, koje se također sade u dvorištima. Tu je i veliki broj trajnica (2 eura), pokrivačica tla koje cvjetaju u proljeće”, uputila nas je u ponudu ova proizvođačica, koja napominje kako je sve navedeno cvijeće otporno na hladnoću te ga bez straha već sada možete posaditi u svoje vrtove.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PROJEKT UDRUGE KREAKTIVA: UPOZNAJUĆI EUROPU UPOZNAJEM SEBE

Punoljetnost su obilježili putujući vlakom po Europi na trasi Orient Expressa

2

PUTNICA: EMA BUBALO, DESTINACIJA: DOHA (KATAR)

Obiteljski praznici u srcu arapske rivijere. Gutra, henna, karak, deve i dine

3

FINALE NATJECANJA METRO JUNIOR TOP CHEF U ROVINJU

Učenik iz Osijeka Filip
Viljevac osvojio drugo mjesto