Novosti
UREDBA O KOEFICIJENTIMA

Piletić: Nikome nismo rekli ne, Vladina ponuda bit će poznata uskoro
Objavljeno 15. veljače, 2024.
Ministar rada, mirovinskog sustava obitelji i socijalne politike Marin Piletić najavio je u četvrtak da će se uskoro znati Vladina konačna ponuda na sindikalne zahtjeve oko prijedloga uredbe o koeficijentima za obračun plaća te kako se one temeljito analiziraju i da "nikome nisu rekli ne".

“Resori koji pokrivaju zaposlene u državnim i javnim službama još uvijek temeljito analiziraju na što su to sindikati upozorili sukladno s metodologijom o vrjednovanju radnih mjesta da se sagledavaju sve mogućnosti", rekao je Piletić novinarima. "Nikome nismo rekli ne, ali što će biti Vladina ponuda, s time ćemo vrlo brzo upoznati reprezentativne sindikate i cjelokupnu hrvatsku javnost", poručio je.

Upitan o potrebi izmjene Zakona o strancima zbog njihove sve veće brojnosti u Hrvatskoj, Piletić je najavio da će prijedlog izmjena i dopuna zakona uskoro biti upućen u javno savjetovanje, čime bi se regulirao i smještaj stranih radnika, podsjetivši da je u aktualnom zakonu reguliran smještaj sezonskih radnika. "Više ne želimo razlikovati sezonskog od stranog radnika koji ovamo dođe živjeti i raditi i zbog toga ćemo omogućiti da sadašnje dozvole za boravak i rad sa sadašnjih godinu dana produžimo na duže razdoblje", rekao je ministar. Najavio je i mogućnost produženja roka valjanosti za tzv. plavu kartu, jer zakon treba uskladiti s direktivom EU-a, te je dodao da će Vlada reagirati i definirati i prekršajne i kaznene odredbe, pozvavši poslodavce da se aktivnije uključe.

Vezano uz isplate nacionalne naknade za starije osobe, koje počinju uskoro, Piletić je podsjetio kako je njome u protekle tri godine bilo obuhvaćeno nešto više od 6000 korisnika i da nisu ispunjeni ciljevi koje si je Vlada zadala 2020. Dodao je da su izmjenama koje su stupile na snagu 1. siječnja ove godine omogućili da se iznos naknade sa 120 poveća na 150 eura, te da će se svake godine indeksirati i povećavati. "Proširen je i obuhvat korisnika, te imamo više od 13.000 novih zahtjeva za naknadu", rekao je Piletić i izrazio uvjerenost da će se broj korisnika udvostručiti.

Na upit u svezi s osobnim asistentima, Piletić je naglasio kako ni jedan od njih, dok ne dobije rješenje Hrvatskog zavoda za socijalni rad, do kraja veljače neće ostati bez posla, te da su produženi svi postojeći projektni ugovori. Od ukupno nešto više od 4500 zahtjeva njih 1000 poslano je na vještačenje i svakodnevno stižu nova rješenja te ih je više od polovine izdano prema novom Zakonu o osobnoj asistenciji. Svima onima koji se i dalje koriste osobnom asistencijom, Ministarstvo i dalje to financira, dok djelatnici Hrvatskog zavoda za socijalni rad, odnosno članovi povjerenstva, ne odobre satnicu i uvjete te povežu korisnika i asistenta. Također je potrebno licencirati pružatelja usluge, dodao je Piletić, napomenuvši da je njihov broj povećan na minimalno 688. H
PROTIV PODJELA
Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) osudio je izjave ministara Radovana Fuchsa i Marina Piletića o konstruktivnim i nekonstruktivnim sindikatima ocijenivši to temeljnim nerazumijevanjem principa socijalnog dijaloga ili svjesnim pokušajem obezvrjeđivanja. “Pokušaj članova Vlade da sindikate dijele na bilo kakve različite skupine, pojedine među njima pritom etiketiraju kao ‘nekonstruktivne’ i u konačnici biraju s kojima će od njih razgovarati, a s kojima ne, stoga je izrazito štetan i opasan za razumijevanje i funkcioniranje socijalnog dijaloga”, priopćio je SSSH. Naglašava kako takve izjave ujedno izražavaju namjeru nepoštovanja Zakona o reprezentativnosti udruga poslodavaca i sindikata.

Možda ste propustili...