Novosti
PRITUŽBA ZBOG POVREDE KODEKSA SUDAČKE ETIKE

Ivan Turudić: Ova prijava je još jedan pokušaj moje difamacije
Objavljeno 15. veljače, 2024.
Predsjednik Visokog kaznenog suda je, uz suglasnost predsjednika Vrhovnog suda, protiv suca Ivana Turudića, novog glavnog državnog odvjetnika, podnio Državnom sudbenom vijeću pritužbu zbog povrede Kodeksa sudačke etike. "Prema izjavama proizlazi da se sudac Turudić više puta sastajao s osobom protiv koje je pokrenuta istraga, čime je po ocjeni predlagatelja prekršio Kodeks sudačke etike. Napominjemo da je proces izbora glavnog državnog odvjetnika u nadležnosti Vlade i Hrvatskog sabora. Međutim, sve dok glavni državni odvjetnik ne stupi na dužnost na koju je izabran on je do tada sudac i za ocjenu postupaka suca nadležna je isključivo sudbena vlast", navodi se u priopćenju Vrhovnog suda.

Nakon što su objavljene poruke koje je Turudić razmjenjivao s Josipom Pleslić, nekada Rimac, predsjednik Državnog sudbenog vijeća (DSV) Darko Milković izjavio je da to tijelo nije ovlašteno komentirati ono što bi se moglo pojaviti u nekom postupku. Predsjednik Vrhovnog suda Radovan Dobronić prije je medijima kazao da će provjeriti navode iz tiska, te nakon toga donijeti odluku o eventualnom pokretanju stegovnog postupka protiv Turudića. Slično je novinarima kazao i predsjednik Visokog kaznenog suda Željko Horvatović.

Turudić je u četvrtak ocijenio kako je prijava njegovih nadređenih "još jedan pokušaj njegove difamacije". Turudić je u razgovoru za Hinu potvrdio da je pritužba podnesena zbog njegova susreta sa Zdravkom Mamićem prije devet godina. Komentirajući priopćenje Željka Horvatovića da je pritužba podnesena uz suglasnost Radovana Dobronića, Turudić je rekao kako je nevjerojatno da predsjednik VKS-a traži suglasnost za pritužbu od predsjednika najvišeg suda bez ikakvog zakonskog uporišta. "Njemu nikakva suglasnost predsjednika Vrhovnog suda nije potrebna. Ne znam zašto to čini, ne znam čini li to kako bi se opravdao pred nekim jer možda intimno drži da je taj zahtjev neosnovan, ali to prepuštam njemu i predsjedniku Vrhovnog suda", rekao je. Turudić je dodao kako je Horvatović prije govorio da je pod silnim pritiskom kako predsjednika Vrhovnog suda tako i drugih ljudi, koje ne želi imenovati. "To su po naravi stvari osobe koje su bliske predsjedniku Vrhovnog suda i njegovi ledolomci koji su mu pomogli u imenovanju", dodao je.

Prijavljeni Turudić dotaknuo se i Dobronića, protiv kojeg je, kako ističe, također vođen stegovni postupak, za koji naglašava da je puno ozbiljniji. "Tada je Državno sudbeno vijeće, koje je nadležno za vođenje stegovnog postupka, navelo da u vrijeme postupka imenovanja neće odlučivati o postupku protiv Dobronića, kojem je stavljeno na teret da je neuredno obavljao svoju dužnost", kazao je. Pritom je precizirao da je Dobronić dugi niz godina imao minimalnu normu, od 70 posto, i da Državno sudbeno vijeće godinu dana nije donijelo odluku o tome. "S danom njegova imenovanja taj isti DSV obustavio je stegovni postupak. Ovo je vrlo slična situacija, samo što se meni na teret stavlja puno blaži krimen", poručio je.

Ministar pravosuđa Ivan Malenica izjavio je da ne vidi razlog za pokretanje postupka protiv Turudića i dodao kako sumnja da za takav potez postoje drugi razlozi. Na pitanje je li možda pokretanje te pritužbe stvar osobnih odnosa između sudaca, Malenica je poručio da "ništa ne isključuje". S.Lacić/Hina
Možda ste propustili...

U IPSOSU VRLO ZADOVOLJNI ODRAĐENIM

Izlazna anketa gotovo pogodila rezultate izbora

IDEJU PODRŽAVAJU RIJEKE PRAVDE, MOŽEMO, IDS...

Za antikorupcijsku većinu 57 zastupnika