Novosti
POZIVAJU GRAĐANE DA PROSVJEDOM IZRAZE NEZADOVOLJSTVO

Oporba predaje potpise za raspuštanje Sabora i želi što prije na izbore
Objavljeno 15. veljače, 2024.

Zastupnici iz redova oporbe u petak će predati potpise za raspuštanje Sabora jer žele što prije raspisivanje parlamentarnih izbora, nakon što je protiv budućeg glavnog državnog odvjetnika Ivana Turudića podnesena pritužba zbog kršenja Kodeksa sudačke etike.“To je, po meni, sada apsolutni razlog da se Sabor raspusti, u tom smislu mi ćemo predati potpise i zahtjev za raspuštanje, da cijela Vlada da ostavku i idemo na izbore", rekla je zastupnica Možemo Sandra Benčić nakon sjednice predsjedništva Sabora. Time se osvrnula na pritužbu koju je protiv suca Turudića Državnom sudbenom vijeću podnio predsjednik Visokog kaznenog suda, uz suglasnost predsjednika Vrhovnog suda. Pritužba protiv Turudića podnesena je zbog njegovih sastanaka s "osobom protiv koje je pokrenuta istraga, čime je prekršio Kodeks sudačke etike", stoji u priopćenju podnositelja.

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin ustvrdio je da podnositelji pritužbe protiv Turudića imaju dobre razloge za takav potez, "pogotovo u ovakvom trenutku". "Partijska država se stvara naočigled svih i na to moramo reagirati. I mediji su reagirali, ali je pitanje kako će reagirati kada lex AP dođe na snagu, a oni ga namjeravaju progurati prije izbora", rekao je Grbin. Na izjavu predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića da je i protiv predsjednika Vrhovnog suda Radovana Dobronića pokrenut stegovni postupak uoči glasanja saborskih zastupnika reagirala je Dalija Orešković (STRIP), smatrajući da je to neusporedivo.

Zastupnici lijevo-liberalnog dijela oporbe istaknuli su da prosvjed najavljen za subotu na Markovu trgu nije predizborni skup i test uoči parlamentarnih izbora, već način da građani izraze svoje nezadovoljstvo politikom vladajućeg HDZ-a. "Ako se građani ne aktiviraju, garantiram vam da se ništa neće dogoditi. Ali ako se aktiviraju, ovo može biti početak jedne velike promjene, koja je Hrvatskoj prijeko potrebna", rekao je Grbin. Marijana Puljak (Centar) kaže da su građani jedini koji nešto mogu napraviti u takvoj situaciji, doći na prosvjed i reći "dosta".

Na prosvjedu neće biti zastupnika Mosta, rekao je njihov zastupnik Nino Raspudić, dodavši kako ne idu na predizborne skupove ljevice i da je smiješno da je u organizaciji prosvjeda protiv HDZ-ove koruptivne vlasti Radimir Čačić, a nije Nikola Grmoja. H/I.B.
Svjedočimo srozavanju države na najniže moguće temelje, rekao je redsjednik SDP-a Peđa Grbin