Svijet
UPOZORENJE NA POSLJEDICE

Dogovoriti primirje da bi se izbjegla katastrofa
Objavljeno 15. veljače, 2024.
Svjetski lideri upozoravaju na katastrofalne posljedice za 1,5 milijuna Palestinaca zarobljenih u Rafahu ako Izrael ne odustane od najavljene "snažne" operacije u tom gradu u Gazi. Australija, Kanada i Novi Zeland upozorile su Izrael u rijetkom zajedničkom priopćenju "da ne ide tim putem". "Proširena vojna operacija bila bi razorna. Civili nemaju više kamo otići", ističu u priopćenju. Izraelska nemilosrdna vojna kampanja otjerala je stotine tisuća raseljenih Palestinaca u najjužniji grad Gaze, gdje su potražili utočište u velikom improviziranom logoru blizu granice s Egiptom. Unatoč pritiscima stranih vlada i humanitarnih agencija, Izrael inzistira na prodiranju u Rafah kako bi eliminirao bataljune Hamasa. "Borit ćemo se do potpune pobjede, što uključuje snažnu akciju u Rafahu nakon što omogućimo civilnom stanovništvu da napusti zone borbi", priopćio je izraelski premijer Benjamin Netanyahu.

Za to vrijeme posrednici žure dogovoriti primirje kako bi zaustavili katastrofu. Ako se izraelski napad na Rafah nastavi, rizik od zvjerstava je "ozbiljan, stvaran i visok", kaže Alice Wairimu Nderitu, posebna savjetnica UN-a za sprječavanje genocida. Posrednici iz SAD-a, Katara i Egipta nastoje u Kairu postići dogovor koji bi obustavio borbe i oslobodio oko 130 talaca u Gazi u zamjenu za palestinske zarobljenike koje drži Izrael. "Izrael nije primio u Kairu nikakav novi prijedlog Hamasa o oslobađanju naših talaca", ističe Netanyahuov ured nakon napisa njihovih medija kako je izaslanstvu rečeno da se ne vraća u pregovore sve dok Hamas ne ublaži stajalište. Direktor CIA-e William Burns pridružio se razgovorima s Davidom Barneom, šefom izraelske obavještajne službe Mossad, a izaslanstvo Hamasa boravi u Kairu. Predsjednik Palestinske samouprave Mahmud Abas, koji upravlja Zapadnom obalom pod izraelskom okupacijom, pozvao je Hamas da brzo pristane na primirje i zaustavi daljnju tragediju. Američki FBI je otkrio da je direktor Christopher Wray nenajavljeno otputovao u Izrael, gdje se sastao s policijskim i obavještajnim agencijama. Pregovori se nastavljaju, a izraelska vojska bombardira Gazu.

Ministarstvo zdravlja koje vodi Hamas priopćilo je da je 107 osoba, "uglavnom žena i djece", ubijeno u napadima preko noći. Samo u granatiranju odjela za ortopediju bolnice Naser ubijena je jedna osoba, a nekoliko ranjeno, dodaju. Liječnici bez granica osudili su naredbu izraelske vojske da evakuira tisuće pacijenata, osoblje i raseljene ljudi iz bolnice.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) objavila je da joj je odbijen pristup bolnici i kako je izgubila kontakt sa svojim osobljem, a njezin predstavnik za Palestinu kaže da nije prihvaćena većina zahtjeva za misije WHO-a. H
Inzistiram da Hamas odustane od svojih sumanutih zahtjeva, a onda možemo ići naprijed, kaže Netanayahu

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PRIZNAO ODGOVORNOST ZA PROPUSTE KOJI SU OMOGUĆILI HAMASU DA NAPADNE IZRAEL

Ostavka šefa obavještajaca

2

PROŠIRENJE EU-A I “PUNA IZVEDBA” SCHENGENA

Slovenija poziva susjede na ukidanje kontrola na granici

3

ČAMCIMA EVAKUIRAJU STANOVNIKE

Velike poplave u Guangdongu u Kini