Regija
NAPLATA KORIŠTENJA POVRŠINA JAVNE NAMJENE

Za dan korištenja pozornice u Strossmayerovu parku 100 €
Objavljeno 16. veljače, 2024.
Među 42 stavke novog Pravilnika i zakupnina za postavljanje bankomata, šatora...
ĐAKOVO - Paket novih odluka iz djelokruga rada komunalnog gospodarstva usvojilo je na posljednjoj sjednici Gradsko vijeće, a s primjenom od početka 2024. - nova Odluka o komunalnom redu, Odluka o trgovini na malo izvan prodavaonica i tržnica te Odluka o korištenju površina javne namjene i uz nju prateći novi Pravilnik o naplati i zonama korištenja površina javne namjene. Primjena potonjeg je od 2. siječnja 2024. Njime se određuju cijene zakupnine, tj. naknade za više kategorija objekata i dr.

Pravilnikom se utvrđuje iznos naknade za privremeno korištenje površine javne namjene, nekretnine ili pokretnine u vlasništvu Grada, odnosno početni iznos zakupnine za postavljanje objekata i predmeta utvrđenih Odlukom o korištenju površina javne namjene, kao i način plaćanja. Naknada, tj. početni iznos zakupnine, utvrđuje se prema zoni, vrsti i namjeni površina i objekata.

Četiri zone


Grad Đakovo ima četiri zone. U prvoj su Trg dr. F. Tuđmana, Ulica pape Ivana Pavla II., Strossmayerov trg i perivoj, ulice Jelačićeva, M. Gupca do križanja s Cesarčevom, L. Botića do križanja s Palmotićevom. Druga odnosno treća zona pružaju se od središta grada prema periferiji, a u četvrtoj su prigradska naselja.

Uz visinu zakupnine, Pravilnikom se određuje i vrsta objekta/predmeta te način obračuna, pa je korisnicima lako izračunati ju u svim zonama. Npr., za kiosk se izračunava po četvornom metru mjesečno, pa je u prvoj zoni 15, u drugoj 8, u trećoj 4, a u četvrtoj zoni 3 eura. Naknada za bankomat/paketomat obračunava se mjesečno po komadu i od I. do IV. zone je 130, 130, 80 i 40 eura, dok za zabavni park manji od 500 m2 (lunapark i sl.) po zonama dnevno iznosi 400, 400, 150 i 150, a za zabavni park od 500 m2 i veći 500, 500, 200 i 200 eura dnevno.

Uz ostalo, zakupnina je određena i za šatore, paviljone i sl.; za manji od 100 m2 po zonama je 2, 2, 1 i 1 euro po "kvadratu" i obračunava se dnevno. Za one veličine 100 do 500 m2 naknada je 200, 200, 100 i 100 eura dnevno po komadu, a za one površine 500 m2 i više 300, 300, 150 i 150 eura po komadu, dnevno. Određena je, npr., i za prodaju iz ruke – balona, ruža, suvenira, nakita, pa je u sve četiri zone po 10 eura po osobi dnevno. Pravilnikom nisu "zaboravljene" ni građevinske skele, građevinski materijal i zaštitne ograde; naknada im se obračunava po "kvadratu", dnevno, a po zonama iznosi 0,25, 0,22, 0,20 i 0,15 eura.

Među 42 stavke su i montažne pozornice; zakupnina im se obračunava po "kvadratu", dnevno, a po zonama je 2, 2, 1 i 1 euro. Za gledalište sa sjedećim mjestima obračunava se po "kvadratu", dnevno, a po zonama je 0,15, 0,12, 0,07 i 0,06 eura. Za korištenje pozornice s gledalištem u Strossmayerovu perivoju potrebno je izdvojiti 100 eura dnevno.

Kada bez plaćanja


Pravilnikom je utvrđeno i da se za privremeno korištenje površine javne namjene, nekretnine/pokretnine u vlasništvu Grada u svrhu održavanja aktivnosti sportske, kulturne, tehničke, humanitarne, ekološke, odgojno-obrazovne i slične prirode koje su pod pokroviteljstvom Grada/od značenja za Grad naknada se ne plaća. Privremeno korištenje površine javne namjene može se odobriti bez naknade iznimno i drugim korisnicima ako je riječ o humanitarnim aktivnostima. U vrijeme Vezova Organizacijski odbor može predložiti gradonačelniku donošenje cjenika za korištenje javnih površina u kojemu su određene cijene različite od cijena određenih čl. 3. st.1. Pravilnika. Za korištenje javne površine za postavljanje građevinske skele u svrhu energetske obnove objekata naknada se ne plaća.

Suzana Župan
Možda ste propustili...

SLAVONSKO-BARANJSKE POLJOPRIVREDNE POVRŠINE

Kiša je spasila usjeve, ali zbraja se šteta od divljači

SUFINANCIRALO MINISTARSTVO SPORTA

Otvoren je višenamjenski teren NK-a Suhopolje

SKUPŠTINA UDVDR-A DONJI MIHOLJAC

Članstvo udruge raste, no nema mlađih članova

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PEDAGOŠKI ŠUMSKI CENTAR

Mjesto za šumske radoznalce
- jedinstveno u Hrvatskoj

2

NA VIJEĆU UZ DAN OPĆINE PETRIJEVCI I O NOVIM PROJEKTIMA

Priključci na odvodnju za građane će biti besplatni

3

BELOMANASTIRSKO GRADSKO VIJEĆE

Novim stadionom upravljat će Zajednica športskih udruga