Regija
ZA DODATNU PONUDU SMJEŠTAJNIM OBJEKTIMA

VSŽ daje po 500 eura
i potiče kupnju bicikla
Objavljeno 16. veljače, 2024.
Javni poziv traje do 15. ožujka, a cilj je promicanje i razvoj cikloturizma i privlačenje posjetitelja u najistočniju županiju
ŽUPANJA - Vukovarsko-srijemska županija raspisala je javni poziv za dodjelu bespovratnih potpora za ulaganja u dodatnu ponudu smještajnih objekata za 2024. godinu putem projekta "Razvoj aktivnog turizma Vukovarsko-srijemske županije". Cilj je obogaćivanje sadržaja smještajnih objekata i promicanje cikloturizma te privlačenje novih posjetitelja i turista sukladno Programu poticanja razvoja poduzetništva na području VSŽ-a. Iznos potpore je 500 eura po poslovnom objektu, a ukupna vrijednost javnog poziva iznosi 10.000 eura. Prihvatljive aktivnosti su kupnja bicikala i biciklističke opreme (do punog iznosa dodijeljene potpore). Poziv je otvoren do 15. ožujka, odnosno do utroška u proračunu osiguranih sredstava, a o prijavama će se odlučivati redoslijedom zaprimanja.

I "Šokačka lady"


Glavni je cilj razvoj cikloturističke ponude najistočnije županije i povećanje broja smještajnih kapaciteta koji će zatražiti oznaku "Bike and Bed", što je vrlo važno jer to područje čini privlačnijim za dolazak cikloturista iz cijele Europe. Prošle je godine na javnom pozivu za unaprjeđenje dodatne ponude smještajnih kapaciteta u Vukovarsko-srijemskoj županiji bilo 35 prijavitelja, a 25 smještajnih objekata obogaćeno je biciklima kao dodatnim sadržajem, dok je 17 novih smještajnih objekata dobilo oznaku Bike&Bed smještaja. Među korisnicima potpore je i kuća za odmor "Šokačka lady" u Županji. Vlasnik Marko Maroševac zahvaljuje Županiji koja se maksimalno trudi pomoći i na razne načine potaknuti razvoj turizma i obogaćivanje turističke ponude novim sadržajima. "U studenome sam realizirao dobivenu potporu, kupio sam dva bicikla i sada su na raspolaganju našim gostima. Nedavno sam imao goste iz Amerike i Kanade koji su ih rado koristili i njima obilazili grad. Pokazala se potreba i za dodatnim biciklima i moram ih nabaviti", kazao je.

Biciklističke staze


I župan Damir Dekanić ističe kako su povećane posjete turista u ovom dijelu Hrvatske te da Vukovarsko-srijemska županija nastoji potaknuti razvoj u onom dijelu gdje je to potrebno. "Poduzimamo uistinu sve što je u našoj moći kako bismo na različite načine usmjerili sredstva u turizam. Pokazuje se da u Europi, a taj se trend pomiče i prema našem prostoru, cikloturizam postaje jedna od osnovnih grana turizma i želimo na neki način ući spremni u tu priču", kazao je. Zbog toga Županije potiče i izradu projekata biciklističkih staza i njihovu izgradnju. U suradnji sa Županijskom upravom za ceste vodi se računa o tome da se pri projektiranju novih cesta i izradi projektne dokumentacije odmah projektiraju i biciklističke staze.

Puno toga, napominje, ovisi i o jedinicama lokalne samouprave, ali Županija će, ustvrdio je, dijelom poduprijeti i sufinancirati takve projekte.

Marija Lešić Omerović
U CVELFERIJI 78 KM BICIKLISTIČKIH STAZA
Vukovarsko-srijemska županija pridaje iznimnu važnost razvoju turizma kao bitne gospodarske grane, a velika očekivanja ima i od cikloturizma. Atraktivnost županije, postojeća turistička infrastruktura, lijepa priroda, dobar položaj i brojne lokalne ceste velik su potencijal da se koordiniranim akcijama razvije bolja cikloturistička ponuda. Tako će se, primjerice, na području grada Županje izgraditi 28,8 km biciklističkih staza. A sela Cvelferije premrežit će se sa 78,1 kilometara biciklističkih staza i povezati sa svetištem Šumanovci.

Možda ste propustili...

“LJEŠNJOMEDSKA RAPSODIJA MOGA KRAJA” - RADIONICA U SLATINI

Gastrosuvenir od meda, lješnjaka i čokolade

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

DO VALENSA I IZ OSIJEKA I SL. BRODA

Vikend uz glazbu, craft pivo, stare vinile, stripove

2

OŠ VLADIMIRA NAZORA U ERASMUS+ PROJEKTU

Vinkovački osnovci ugostili španjolske vršnjake

3

PROLJETNI TRENING “AKTIVNE HRVATSKE”

Beli Manastir vježbat će s Asjom Petersen