Osijek
U PRIVREMENOM KRUŽNOM TOKU U BLIZINI MOSTA

Srednji prst i bogat repertoar umjesto vožnje po pravilima
Objavljeno 16. veljače, 2024.
Policija odlučila podsjetiti vozače na prometna pravila u “kružnom”

Zbog nove regulacije prometa u Osijeku, na križanju Trpimirove/Hadrijanove ulice i Europske avenije, policija podsjeća na prometna pravila kružnih tokova. Podsjetimo, kružni tok uspostavljen je prošlog petka zbog radova na demontaži postojećeg i izgradnji novog kolosiječnog sustava na toj dionici, što bi trebalo potrajati sve do početka travnja. Kako je ovo jedino gradsko raskrižje u širem središtu u kojemu se sijeku prometnice - poveznice gradskog zapada i istoka, te sjevera i juga, bilo je nemoguće obustaviti prometovanje u cijelosti. Stoga se varijanta "privremenog" kružnog toka pokazala prihvatljivim rješenjem. Zbog kompleksnosti uspostave ove privremene regulacije u noći s četvrtka na petak uklonjena su dva stupa tramvajskog napajanja i rubnjaci kako bi se proširio kolnik.Poštujte znakoveKružni tokovi grade se u cilju povećanja sigurnosti prometa kako bi se kod nepreglednih i nepravilnih raskrižja smanjio rizik od sudara vozila i povećala protočnost prometa. Iako bi svi vozači trebali znati kako se kretati u kružnim tokovima već sada, na privremenom kružnom toku, veliki je broj vozača koji misle da imaju pravo prednosti, uopće ne poštujući znakove. Iz policije navode da se na ulazu u kružni tok s jednim prometnim trakom uz prometni znak "obavezan smjer" obično postavlja i prometni znak "nailazak na cestu s prednošću prolaza". Pri uključivanju vozila u kružni tok vozač nema obvezu uključivanja pokazivača smjera s obzirom na to da je smjer vožnje jasan (određen prometnim znakom "obavezan smjer").

Vozila koja ulaze u kružni tok moraju ustupiti prednost vozilima koja su već u kružnom toku, što glede sigurnosti podrazumijeva: pravovremeno smanjiti brzinu kretanja, prema potrebi zaustaviti vozilo i fazu uključivanja izvesti bez izazivanja opasnosti ili smetnji drugim vozilima koja se već kreću kružnim tokom. Pri kretanju kružnim tokom vozač je obvezan kretati se vozilom sredinom obilježenog prometnog traka. Pri isključivanju vozila iz kružnog toka potrebno je pravovremeno uključiti desni pokazivač smjera kretanja.

Odgovarajući trak


- Na ulazu u kružni tok s više prometnih trakova uz prometni znak "obavezan smjer" obično se postavlja i prometni znak "nailazak na cestu s prednošću prolaza". Pri uključivanju vozila u kružni tok vozač nema obvezu uključivanja pokazivača smjera s obzirom na to da je smjer vožnje jasan (određen prometnim znakom "obavezan smjer"). Vozila koja ulaze u kružni tok moraju ustupiti prednost vozilima koja su već u kružnom toku. Izabrati treba odgovarajući prometni trak kojim ćete se kretati u kružnom toku kako biste se prema potrebi pravovremeno i sigurno prestrojili (provjeriti ostatak prometa s pomoću vozačkih ogledala/"mrtvog kuta", u odgovarajućem trenutku uključiti pokazivač smjera). Pri isključivanju vozila iz kružnog toka s više prometnih trakova, ako se krećete jednim od "unutrašnjih" lijevih prometnih trakova, potrebno je pratiti uvjete u prometu oko vašeg vozila, odnosno obratiti pozornost na vozila u desnom prometnom traku, jer ona mogu nastaviti vožnju u kružnom toku. Spomenuto prestrojavanje valja izvesti samo ako ste sigurni da vozila iz desnog prometnog traka skreću udesno. Ako gustoća prometa ne dopušta isključenje, ne isključujte se, provezite još jedan krug i obavite radnju sigurno u sljedećem pokušaju - podsjećaju vozače iz osječke policije.

Sandra Lacić
Možda ste propustili...

UDRUGA ZA POLJEPŠANJE GRADA “MOJ OSIJEK” I MUZEJ SLAVONIJE

U subotu Susret ugode s glumicom Vlastom Ramljak

2. KONGRES HRVATSKOG DRUŠTVA ZA BUBREG OKUPIO 250 NEFROLOGA

Kroničnu bubrežnu bolest ima 12 % populacije u RH, a mnogi ne znaju da su bolesni

VIDIMO SE U SUBOTU NA SAJMU ANTIKVITETA

Kupuj, prodaj, druži se... doživi autentičan trenutak!