Kultura
16. VELJAČE

Izložba “Irska i rođenje Europe” u Gradskom muzeju Vukovar
Objavljeno 16. veljače, 2024.
U Gradskom muzeju Vukovar u petak, 16. veljače, u suradnji s irskim veleposlanstvom u Hrvatskoj, bit će otvorena izložba "Irska i rođenje Europe", s početkom u 12.30. Izložbu će otvoriti veleposlanik Republike Irske u Hrvatskoj, Nj. Eksc. Ruaidhri Mark Dowling.

Bogato ilustrirana izložba "Irska i rođenje Europe" govori o važnoj ulozi irskih znanstvenika i misionara u ranoj povijesti europske ideje. Irska se 1973. godine pridružila Europskoj ekonomskoj zajednici, preteči Europske unije, ali irsko sudjelovanje u razvoju europskih identiteta datira više od tisuću godina unatrag. Nakon raspada Rimskog Carstva na Zapadu, Europljani su na tim temeljima počeli graditi europsku kulturu i identitet, a zahvaljujući irskom misionaru, sv. Kolumbanusu, koji je napisao "Totius Europea", Irska je odigrala važnu ulogu u oblikovanju europske baštine praktički od samih početaka. Grafički dizajn izložbe pripada Studiu Suss. Izložba ima karakter putujuće izložbe i obišla je zemlje diljem svijeta (Irska, Mađarska, Njemačka, Bugarska, Japan, SAD…), a već ju je vidjela publika u nekoliko hrvatskih gradova.

Irska, za Irce Éire, Zeleni otok, Smaragdni otok, zemlja svetaca i heroja, mitova, legendi i duhovnosti, zemlja spektakularne ljepote, burne povijesti i brižno čuvane baštine, jedno je od najatraktivnijih turističkih odredišta Europe. T.K.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U SLATINI NASTUPIO AKADEMSKI MUŠKI ZBOR FER-A

Među posljednjim europskim velikim muškim zborovima

2

MANIFESTACIJA NOĆ KNJIGE 2024. U GRADSKOJ I SVEUČILIŠNOJ KNJIŽNICI OSIJEK

Prigodni program bogat raznim događajima za sve dobi i ukuse

3

PREDSTAVLJANJE

Monografija Stanislava Marijanovića