Kultura
NA WEB-STRANICI FESTIVALA

Objavljene su snimke koncerata 32. Muzičkog biennala Zagreb
Objavljeno 15. veljače, 2024.
Koncerti 32. Muzičkog biennala Zagreb sad su vam dostupni na web-stranici festivala. Nastupio je Marko Ciciliani, skladatelj i intermedijalni izvedbeni umjetnik, rođen u Zagrebu, a stasao u Njemačkoj, Nizozemskoj i Engleskoj. Za MBZ 2023. osmislio je pet skladbi ili, kako ih naziva, minijatura za proširenu stvarnost. Taj je svijet svim zainteresiranim prolaznicima otključao preko QR koda na plakatima postavljenim u javnim prostorima Zagreba. Upravo kako bi zainteresirao sve slojeve publike, na plakate je postavio likove u formi SF stripa, karakterističnoj za 1950-e.

BALKAN AFFAIRS bijenalski je projekt koji teži otvoriti prostor za razvoj mladih skladatelja iz naslovom naznačene regije, potičući ih na razmjenu ideja i međusobno razumijevanje vlastitih kulturoloških sličnosti, ali i razlika. Rat koji je doveo do raspada Jugoslavije, a koji je temeljna preokupacija svih kompozicija, zajedno s izazovima tranzicije stvorio je nejednake uvjete za skladatelje u različitim zemljama balkanske regije. Šestero skladatelja njegovim je posljedicama pogođeno i danas. Projekt stoga nastoji pružiti jednake uvjete rada za svih šestero skladatelja, u čemu im je pomogla suradnja s europskim ansamblom Neue Vocalsolisten Stuttgart, koproducentom projekta.

Collettivo 21 ansambl je suvremene glazbe iz Piacenze u Italiji. Na MBZ-u su predstavili djela nekoliko suvremenih skladatelja uz zajedničku elektroničku kompoziciju u tri dijela naslova MicroTape, svojevrstan intermezzo ili provodnu nit između nekoliko djela drugih skladatelja. U programu su se našle dvije praizvedbe, jedna praizvedba nove verzije postojeće skladbe te jedna revidirana varijanta također već izvođene skladbe. T.K.
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

ANSAMBL PUTUJE U SJEDINJENE AMERIČKE DRŽAVE

LADO nastupa u sjedištu UN-a, u New Yorku

2

NA 17. FESTIVALU DJEČJE KNJIGE, KOJI JE OTVOREN U PULI

150. rođendan I. Brlić-Mažuranić

3

DODJELOM NAGRADA ZAVRŠIO 31. FESTIVAL GLUMCA

Najboljom je proglašena predstava “Zakon Zagore”