TvObzor
OSMO STUDIJSKO IZDANJE HELADA NEGRA

“Phasor” je album povratka životu
Objavljeno 16. veljače, 2024.
Helado Negro, pravog imena Roberto Carlos Lange, objavio je kratki dokumentarac pod nazivom “Stories of Phasor”, čiju režiju potpisuje Spencer Kelly, a istražuje inspiraciju i stvaranje njegova novog albuma “Phasor”, u izdanju kuće 4AD.

“Phasor” sadržava nedavno objavljene singlove, veseli no melankolični “Best for You and Me”, spor i zamućeni ljubavni hit “I Just Want to Wake Up with You”, singl na španjolskom “LFO (Lupe Finds Oliveros)” - pjesmu posvećenu ženi tvorcu gitarskih pojačala Lupe Lopez, minimalističkoj kompozirotici i praktičarki zvučne meditacije Pauline Oliveros, a sada uz album predstavlja i singl “Colores Del Mar”.

Ovaj osmi album najuža je Negrova kolekcija - duboka, atmosferična, pomno izvedena. U skladu je s “This Is How You Smile” iz 2019., na kojem je bilo uključeno više izraženih bubnjeva i basova, kao i pažljivo usmjerenih ritmova. Njegov album iz 2021. “Far In” tekstualno je istraživao povezanost i bio fokusiran na život u karanteni - primjerice, razgovor s majkom preko Zooma umjesto uživo, u istoj sobi. S druge strane, “Phasor” je hommage ponovnom izlasku; to je album povratka životu, podsjećanje na to kakav je osjećaj kad nas sunce grije.

Neki od temelja za novu ploču postavljeni su 2019. na Langeov 39. rođendan, nakon petosatnog posjeta Sveučilištu Illinois i druženja sa Sal-Mar Construction instrumentom, djelom Salvatorea Martiranoa. Kompleksni sintesajzer koji generativno stvara glazbu sa starim superračunalnim mozgom i analognim oscilatorima može stvoriti beskonačnu količinu mogućnosti u zvučnim sekvencama. Sal-Mar iskustvo postalo je temelj za novi album, naučilo Langea više o njemu samom i postalo središte njegova kreativnog procesa.

Nakon ploče “Far In” Lange se preselio u Asheville, Sjeverna Karolina, a pejzaž oko njega bio je ključan za novi album - planine kristalastog škriljevca prekrivene kijanitom, divlje borovnice i crna zemlja stalno su bile oko njega. Kolekciju je stvorio u svom studiju, prekoputa studija svoje supruge, često i suradnice, Kristi Sword, čiji crteži krase omot “Phasora”. D.M.
Možda ste propustili...

FRANCUSKI BOX-OFFICE HIT “TEŠKA GODINA” STIGAO U HRVATSKA KINA

Prvoklasni miks zabavne komedije i društvene satire

DOKUMENTARNA SERIJA “PRIRODA I PRIJATELJICE”

Utočišta za najljepši mogući odmor

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana