Regija
JEDINI JE GRAD U VSŽ-U S MALIM VATROGASCIMA

U vatrogasnom pomlatku u Županji zasad 30-ak djece
Objavljeno 15. veljače, 2024.
Djeca su dobi od 6 do 12 godina, u DVD-u i JVP-u vrlo su zadovoljni odzivom
ŽUPANJAŽupanja je jedini grad u Vukovarsko-srijemskoj županiji koji sada ima i vatrogasni pomladak, a čine ga djeca u dobi od 6 do 12 godina. Inicijativu i poziv DVD-a i Javne vatrogasne postrojbe Grada Županje podržali su roditelji čija su djeca oduševljeno odlučila iskoristiti priliku i postati mali vatrogasci. Ova je ideja, kaže zapovjednik županjskih vatrogasaca Vladimir Balentović, sazrijevala već duže vrijeme i sada se konačno sve posložilo za njezinu realizaciju. Svjesni su toga da su mladi osnova društva, pa žele što više vremena posvetiti radu s djecom. I do sada su, napominje, tijekom godine organizirali razna druženja s najmlađima, koji se uvijek rado i u velikom broju okupljaju i na Danima otvorenih vrata. A sada s njima počinju i raditi, pomalo ih upoznavati s opasnostima od požara i osnovama vatrogastva i uvježbavati aktivnosti prilagođene njihovu uzrastu.Djeca oduševljena


- Proteklog smo tjedna imali prvo okupljanje i bilo je 26 djece. Prekjučer ih je stiglo još troje novih i iznimno smo zadovoljni odzivom. I dalje se javljaju roditelji čija nam se djeca žele pridružiti, što nas izuzetno veseli jer pokazuje motiviranost i zainteresiranost za vatrogastvo - kaže Balentović.

U formiranju vatrogasnog pomlatka svojim su im bogatim iskustvom pomogle i kolegice iz DVD-a Vrbanja i DVD-a Đeletovci, koje već više od 20 godina vrlo uspješno rade s djecom. U svojim društvima provode brojne aktivnosti s djecom i mladima, edukacije, kreativne radionice i razna natjecanja. Mogu se pohvaliti brojnim članstvom i rezultatima koje ostvaruju.

- Iako je prvi susret bio predviđen za upoznavanje s roditeljima i onim što ćemo raditi, djeca nisu htjela kući. Toliko im se svidjelo, željeli su raditi, okušati se u vježbi i ulozi malog vatrogasca, to je za njih doista bio pravi doživljaj - ispričao nam je zapovjednik. Nosili su kante, brentače, prskali i gađali mete. Uživali su u dvorištu Vatrogasnog doma, a s velikim su oduševljenjem razgledali i vatrogasnu opremu i vozila. A mali vatrogasci iz Đeletovaca pokazali su im odličnu uvježbanost, što ih je oduševilo.

Jamstvo opstojnosti


Rad s djecom i mladeži jedan je od primarnih zadataka, najznačajnijih segmenata rada vatrogasnih društava koja žele sačuvati opstojnost i koja brinu o razvoju i budućnosti. Time se stvara svojevrsni temelj kadrova za djelovanje u budućnosti. Balentović je zadovoljan što su i roditelji prepoznali prednosti angažiranja djece u vatrogasnom pomlatku. Kroz vježbe, igre i natjecanja prilagođene njihovu uzrastu učit će o važnosti timskog rada, pomaganja drugim ljudima, ali i uvježbavati vještine koje će im koristiti u budućnosti. A kroz sve to na određeni se način razvija i ljubav prema sportu i osjećaj za natjecanja.

Kroz respektabilnih 137 godina djelovanja DVD-a vatrogastvo u Županji ima svoju dugu povijest i tradiciju i postalo je dio identiteta grada, a sudeći prema iskazanom interesu pomlatka, vatrogastvo u Županji ima i svoju budućnost.

Hrvatska vatrogasna zajednica prepoznala je važnost uključivanja djece u vatrogastvo te podržava ove aktivnosti, od dobrovoljnih vatrogasnih društava do državne razine.

Marija Lešić Omerović
Možda ste propustili...

PREDSTAVLJAT ĆE VUKOVARSKO-SRIJEMSKU ŽUPANIJU

Kazalište Županja i Scena Martin na državnim festivalima

U BARANJU STIGLA JOŠ JEDNA NAGRADA

Baranjski bećarac je Simply the Best

OBNOVA PRUGE VINKOVCI - VUKOVAR

U ponedjeljak se pušta napon u kontaktnu mrežu

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

CESTA MAĐARSKA - BELI MANASTIR

Obavljeno približno 50 posto zemljanih radova

2

UREĐUJU ZELENE POVRŠINE, POČELA SADNJA CVIJEĆA

Cvjetne će gredice s više od 4000 ljetnica uljepšati grad

3

OPĆISKI PROJEKT U KARANCU

Sanacija Doma kulture stajat će 62 tisuće eura