Novosti
SABORSKI ODBOR ZA PRAVOSUĐE

Rasprave o Turudiću neće biti, oporba priprema prosvjed
Objavljeno 14. veljače, 2024.

Saborski odbor za pravosuđe neće održati tematsku sjednicu o izboru glavnog državnog odvjetnika jer je taj prijedlog oporbe odbila vladajuća većina uz poruku da je izbor Ivana Turudića proveden transparentno i zakonito."HDZ i Andrej Plenković napravili su apsolutno sve da izbace javnost iz ovog postupka i da sve što mogu sakriju", izjavio je novinarima u Saboru predsjednik Odbora SDP-ov Mišel Jakšić nakon što je odbijen njegov prijedlog održavanja tematske sjednice o provođenju postupka izbora glavnog državnog odvjetnika. Istaknuo je i da je košmaru oko procedure izbora pridonijelo i Državnoodvjetničko vijeće tako da još uvijek nije poznato što se sve u proceduri trebalo napraviti. Naime, predsjednik Republike i oporba tvrde da je Ivan Turudić imenovan protuzakonito jer prethodno za njega nije zatražena sigurnosna provjera, a vladajući tvrde da je sve provedeno u skladu sa zakonom. "Ovo nije bio transparentan postupak, nego farsa i sada valjda svi to vide", rekao je Jakšić o izboru Turudića.

Sandra Benčić (Možemo) ističe da Turudić ne može biti neucjenjiv glavni državni odvjetnik s obzirom na njegove kontakte s osuđenim kriminalcima i onima protiv kojih su podignute optužnice ili se vode postupci. "Oporba, zajedno s građanima, može stvoriti pritisak da Turudić ne stupi na dužnost i zaustaviti daljnje uništavanje državnih institucija", rekla je Benčić i pozvala građane da dođu u subotu, 17. veljače, na prosvjed na Markovu trgu i kažu vladi Andreja Plenkovića što o njoj misle.

Na sjednici Odbora za pravosuđe Mostov Nikola Grmoja predložio je da se na sjednicu pozove i aktualna glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj Šipek kako bi se čulo što ima reći na optužbe premijera Andreja Plenkovića o puštanju korespondencije između Turudića i Josipe Plesić (nekada Rimac) iz redova DORH-a. "Mislim da bi to bilo važno uoči moguće Turudićeve prisege", rekao je Grmoja. "Vlada je ta koja je trebala zatražiti novu sigurnosnu provjeru, pogotovo nakon svih saznanja koja su izišla u javnost", kazala je Urša Raukar Gamulin iz Možemo i podsjetila, između ostalog, na sporne poruke između Turudića i Josipe Rimac te Turudićeve susrete sa Zdravkom Mamićem. "Ako zamjenik glavnog državnog odvjetnika mora proći sigurnosnu provjeru, jasno da mora i njegov šef", naglasila je Sandra Benčić i upozorila kako ne postoji ni jedan argument da Turudić ne prođe sigurnosnu provjeru.

HDZ-ov Krunoslav Katičić istaknuo je da se ne slaže s većinom onoga što je prethodno iznijela oporba, za koju je rekao da iznosi neistine i laži. Upozorio je da se upotrebljavaju dvostruka mjerila i podsjetio na izbor predsjednika Vrhovnog suda. "Izbjegava se vremenski kontekst, iznose se papiri koji nisu bili priloženi ovom odboru jer nisu ni morali biti. Za Turudića postoji validna sigurnosna provjera", ponovio je Katičić. "Od Turudića se traži samo da bude samostalan i neovisan", poručio je i dodao kako HDZ neće podržati prijedlog da se sazove tematska sjednica jer je postupak izbora glavnog državnog odvjetnika proveden na zakonit način. Većinom glasova odbijen je i prijedlog oporbe da se na sjednicu Odbora pozove Zlata Hrvoj Šipek.

Hrvoje Zekanović (HDS) poručio je pak da se izbori bliže, pa oporba mora stvarati teme. "Sve što bi se moglo čuti, bilo bi reciklirano", ustvrdio je Zekanović. H
MOŽEMO NE ŽELI MOST NA PROSVJEDU
Saborski zastupnik Nikola Grmoja (Most) kazao je da je Možemo inzistirao na tome da se Most isključi iz organizacije zajedničkog prosvjeda oporbe na Trgu sav. Marka. Ističe da je svaki prosvjed koji se dosad organizirao protiv Vlade Most podržao, i onaj na Trgu bana Jelačića protiv COVID potvrda i prosvjed ispred HDZ-a na Trgu žrtava fašizma, kada je nestala milijarda kuna iz Ine. "Možemo je inzistirao da se nas isključi zbog našeg stava oko ilegalnih migracija, mi svoj stav nećemo mijenjati, svaki prosvjed podržavamo, ali na ovome ne možemo biti jer su organizatori odlučili da nama tu nije mjesto", rekao je Grmoja. "Prosvjed bi bio puno jači i opasniji za Vladu, a sada HDZ samo može trljati ruke", dodao je.

TKO JE UZ OPORBU
Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković rekao je kako je siguran u to da velika većina građana ne vjeruje da oporba, koja najavljuje prosvjed na Trgu sv. Marka, može učiniti Hrvatsku boljom. "Ovamo će doći oni koji misle - Grbin, Benčić, Orešković, Beljak, Čačić, Pejović - da su oni ti koji mogu učiniti Hrvatsku boljom, sigurnijom, demokratskijom, gospodarski boljom državom nego što je sada. U to ne vjerujem, a siguran sam da i velika većina građana ne vjeruje. Ali oni koji misle da su im oni rješenje, sigurno će doći i podržati ih", rekao je Jandroković na konferenciji za novinare.

Možda ste propustili...

DOMOVINSKI POKRET:

Nećemo vas iznevjeriti

PONOVNO IMENOVANA KRISTALINA GEORGIEVA

Čelnici MMF-a drugi petogodišnji mandat