Regija
LJEŠNJOMEDSKA RAPSODIJA MOGA KRAJA

Učenici osmislili vlastiti proizvod na bazi meda
Objavljeno 15. veljače, 2024.
VIROVITCAU restoranu Strukovne škole Virovitica održana je prva radionica i predavanje u sklopu provedbe projekta "Lješnjomedska rapsodija moga kraja". Riječ je o projektu čija je početna konferencija održana u Industrijsko-obrtničkoj školi u Slatini kao projektnom partneru, a cilj mu je izrada jedinstvenog gastrosuvenira Virovitičko-podravske županije. Projekt je odobrilo Ministarstvo turizma i sporta, vrijednost mu je 11.000 eura, a provodit će se do svibnja ove godine.

Radionicu i predavanje o temi "Pčele i med" učenicima OŠ Ivane Brlić-Mažuranić, IOŠ Slatina i Strukovne škole Virovitica održali su pridruženi partneri projekta, Katarina i Dario Grahovac iz OPG-a Grapis Pčelarstvo Grahovac iz Virovitice. Oni su upoznali učenike s obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvom kao oblikom poslovanja i na vlastitom primjeru objasnili početke, razvoj i pozicioniranje na tržištu. Predstavili su i proizvodni asortiman svog OPG-a, upoznali su učenike i s osnovnim pojmovima i pojavama u pčelarstvu, kao i proizvodnjom pčelinjih proizvoda, a istaknuli su važnost pčela u poljoprivredi, održivom razvoju i ekološkim praksama. Učenici su vidjeli kako izgleda košnica, pčelarska oprema, pribor i gotovi ambalažirani pčelinji proizvodi. Najviše interesa pobudio je apisarij, staklena košnica koja prikazuje kako pčele žive u pravoj košnici, pa su učenici uživo vidjeli pčele i maticu na okvirima meda.

Uslijedila je degustacija pa su učenici kušali i ocjenjivali bagremov, lipov i cvjetni med. Najbolju ocjenu dobio je bagremov med.

– Odabrani med u dogovoru s našom slastičarskom reprezentativkom Sandrom Jadek trebao bi poslužiti kao podloga za izradu gastrosuvenira županije – slatkiša-lizalice od meda, lješnjaka i čokolade. Odabirući ponuđene materijale (med, cvjetni prah, propolis, lješnjake, orahe, čokoladu u prahu, različite kutije ambalaže i stilizirane svijeće od voska), učenici su kroz grupni rad osmislili vlastiti proizvod na bazi meda, dodijelili mu ime, dizajnirali pakiranje i precizirali tržišnu nišu za koju je njihov proizvod namijenjen – rekao je voditelj projekta Antonio Risović iz Strukovne škole Virovitica.

Na kraju radionice održan je kviz, pobjednici su nagrađeni poklonima OPG-a Grapis Pčelarstvo Grahovac, a sve je završilo druženjem uz domjenak. P.Ž.
Možda ste propustili...

PROLJETNI TRENING “AKTIVNE HRVATSKE”

Beli Manastir vježbat će s Asjom Petersen

NOVI USPJEH MLADOG POVJESNIČARA

Ivano Bocor drugi put državni prvak

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

DO VALENSA I IZ OSIJEKA I SL. BRODA

Vikend uz glazbu, craft pivo, stare vinile, stripove

2

OŠ VLADIMIRA NAZORA U ERASMUS+ PROJEKTU

Vinkovački osnovci ugostili španjolske vršnjake

3

PROLJETNI TRENING “AKTIVNE HRVATSKE”

Beli Manastir vježbat će s Asjom Petersen