Regija
DVADESET GODINA "ALERGE"

Među rijetkima koji organiziraju liječenje djece
Objavljeno 15. veljače, 2024.
Udruga osoba s alergijama i problemima disanja Alerga surađuje s Thalassoterapijom u Crikvenici
BELI MANASTIRU ožujku će se navršiti 20 godina od osnutka Udruge osoba s alergijama i problemima disanja - Alerge, jedine takve u Baranji, a sudeći po brojnim i raznovrsnim aktivnostima, i šire.- Tijekom dva desetljeća kroz naše je redove prošlo na stotine članova, a ponosni smo što i nadalje okupljamo velik broj djece i odraslih. Prioritet je naše udruge rad sa zdravstveno ugroženim osobama - ističe Mirela Kotromanović, dopredsjednica Udruge, koja je, kao i svi ostali aktivni članovi, volonterka. Dodaje kako dugi niz godina provode različite aktivnosti koje traju cijele godine.

- Ponosni smo jer ciljeve koje si postavljamo iz godine u godinu uspijevamo realizirati - kaže, nastavljajući kako naglasak treba staviti na aktivnosti zbog njihove važnosti i uspješnosti. Naglašava tako obilježavanje Dana ružičastih majica, koji svake godine organiziraju na drukčiji način i s drugom djecom, provodeći radionice kako bi skrenuli pozornost na sve češću pojavu nasilja među djecom. Nadalje, zbog velikog interesa baranjskih škola, tijekom godine provode edukacije djece i roditelja (Temperatura, Pretilost, Zarazne bolesti, Cijepljenje, Astma…) kroz preventivne školske programe na kojima roditeljima i djeci objašnjavaju sve što ih zanima, a nemaju koga pitati. Nisu rijetka ni predavanja stručnjaka, upoznavanja djece s pravilnom prehranom, važnosti tjelovježbe i pravovremenog cijepljenja, te onih čija je tema zaštita od raznih bolesti i astme. Također, u svibnju obilježavaju Mjesec astme, a više puta godišnje održavaju spirometrije, koje su za sve zainteresirane besplatne. Među rijetkima su koji su prvi apelirali na gradske oce da na trgu ne sade alergene breze. No najvažnijom aktivnošću smatraju organizaciju odlazaka njihovih članova na liječenje.

- Tijekom niza godina izgradili smo iznimnu suradnju s liječnicima i ostalim medicinskim osobljem Thalassoterapije u Crikvenici kojima smo prepoznatljivi te po njima jedini u Hrvatskoj koji na ovaj način organiziramo liječenje djece. Zbog dugogodišnje suradnje s tom ustanovom članovima naše udruge omogućen je pristup svemu što specijalistička bolnica nudi. Nadamo se kako ćemo i ove godine organizirati liječenje te će naši mali članovi, kao i prethodnih sedamnaest godina, obaviti liječenje u trajanju od 14 dana. Preventivno liječenje sigurno će im olakšati život i smanjiti broj bolničkih dana - objašnjava Kotromanović.

Ivica Getto
MLADI ZAINTERESIRANI ZA RAD
Tijekom dvotjednog boravka u Crikvenici, točnije u Vili Baranja u Dramlju, svakodnevno su organizirani odlasci na liječenje u Crikvenicu šetnjom uz more, inhalacije, pregledi liječnika, vježbe disanja i korektivne gimnastike te brojni drugi sadržaji. Prošle su godine na liječenju boravila 23 člana, uz dva pridružena. Kotromanović zahvaljuje Gradu Belom Manastiru i Općini Draž na sufinanciranju boravka i troškova prijevoza, kao i Općini Darda na pokrivanju ukupnih troškova liječenja njihovih najmlađih članova prošle godine. Izražava zadovoljstvo zbog aktivnog uključivanja mlađih generacija u rad, napominjući kako su pojedini članovi Alerge u udruzi od malih nogu, a sada su kao odrasli ljudi i dalje zainteresirani za rad.

Možda ste propustili...

U UTORAK, 23. TRAVNJA

Babina Greda slavi Dan općine

GRADSKA LIMENA GLAZBA DONJI MIHOLJAC

Nove odore, note, nastupi, seminari

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NA KROVOVE POGONA POSTAVLJENA SUNČANA ELEKTRANA, JEDNA OD NAJVEĆIH U SLAVONIJI I BARANJI

Grad-Export na struji će godišnje uštedjeti 140.000 eura

2

DOK SE ČEKA PRIMOPREDAJA OBNOVLJENE ZGRADE

Sud dvorište želi urediti u parking, dobiva nova vozila

3

NOVI USPJEH MLADOG POVJESNIČARA

Ivano Bocor drugi put državni prvak