Svijet
AKT O UMJETNOJ INTELIGENCIJI

Za razvoj UI-ja, ali i zaštitu korisnika
Objavljeno 15. veljače, 2024.
Odbori Europskog parlamenta (EP) podržali su Akt o umjetnoj inteligenciji (UI), koji će omogućiti razvoj tog polja, ali i zaštititi korisnike od uporabe UI-ja "neprihvatljivog rizika".

Na sjednici Odbora za unutarnje tržište i zaštitu potrošača (IMCO) i Odbora za građanske slobode, pravosuđe i unutarnje poslove (LIBE) podržan je dogovor s državama članicama EU-a o Aktu o umjetnoj inteligenciji. Dogovor još moraju formalno potvrditi Europski parlament i Vijeće EU-a. Kako uz razvoj umjetne inteligencije dolaze i nove prijetnje, ovim se aktom nastoji uspostaviti balans između minimiziranja prijetnji i poticanja razvoja UI-ja. "Nakon trijaloga korak smo bliže donošenju novih i jedinstvenih pravila za sustave umjetne inteligencije. Uspostavom jasnog okvira želimo iskoristiti sve mogućnosti, ali i minimizirati rizike. Europi su potrebni okvir povjerenja i pravna sigurnost, jasno, uz inovacije i konkurentnost – koje Aktom o umjetnoj inteligenciji želimo potaknuti", ističe eurozastupnik Karlo Ressler (HDZ/EPP), potpredsjednik Odbora EP-a za umjetnu inteligenciju u digitalnom dobu (AIDA).

Zabranit će se umjetna inteligencija koja pojedince društveno vrednuje i razvrstava u određene kategorije - po rodu, rodnom identitetu, rasi, etničkom podrijetlu, migracijskom statusu, državljanstvu, političkom uvjerenju, seksualnoj orijentaciji, vjeroispovijesti i slično. Pod neprihvatljivim rizikom smatra se pohranjivanje fotografija prikaza lica s interneta ili snimaka CCTV-ja, prepoznavanje emocija na radnom mjestu i u školama, društveno bodovanje, prediktivno policijsko djelovanje isključivo na profiliranju osobe. Građani će moći podnositi pritužbe na sustave umjetne inteligencije koji im ugrožavaju prava.

“Sustavi su podijeljeni po kategorijama rizika za građane. Uz one zabranjene neprihvatljivog rizika tu su i oni visokog rizika, ograničenog rizika i minimalnog rizika, koji su bez posebnih ograničenja. Kao visokorizičan zabranili smo koncept društvenog vrednovanja kojim se može prikupljati širok spektar podataka o građanima. UI ima golem potencijal u zdravstvu ili prometu jer se može preciznije dijagnosticirati rak ili bolje upravljati gužvama. Zato smo propisali da visokorizični sustavi uvijek moraju biti pod kontrolom ljudi. Umjetne inteligencije ne treba se bojati, već korištenje kvalitetno urediti", rekao je zastupnik Tomislav Sokol (HDZ/EPP), potpredsjednik IMCO-a.

Uporaba biometrijskih podataka (RBI) u iznimkama od pravila bit će dopuštena u nekim situacijama pod određenim uvjetima - uz vremensko i geografsko ograničenje te sudsko odobrenje. Koristit će se u potrazi za nestalima i sprječavanju terorističkih napada. Visokorizični sustavi morat će prolaziti sustav procjene i ublažavanja rizika. H
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana