Osijek
RADAUŠEVA DJELA IZ SAKUNTALINA PARKA

Povjerenstvo će pronaći novu adresu za četiri biste
Objavljeno 15. veljače, 2024.
Spominjale su se lokacije poput promenade i travnjaka kod DAOS-a

Grad Osijek formirao je povjerenstvo koje će kao jedini zadatak imati odabir lokacije za smještaj spomeničkih bista koje su nekada bile na Šetalištu Petra Preradovića, u Sakuntalinu parku.Na taj će se način zaključiti još jedno otvoreno pitanje, koje se s vremena na vrijeme pojavi u javnom (pa i političkom) diskursu, jer otkako su, zbog obnove Sakuntalina parka, uklonjenje biste Paje Kolarića, Huge Hötzendorfa, Adolfa Waldingera i Franje Kuhača, stalno je u zraku visjelo pitanje gdje su pohranjene, te kada će se i gdje vratiti u osječki javni prostor.

Generacije Osječana koji su korziranjem provodili dane mladosti u osječkom središtu naviknule su na te nijeme svjedoke koji su ondje bili "oduvijek" a da pri tome mnogi nisu imali previše saznanja čija ih to lica gledaju, odnosno zbog čega su zaslužila spomenik. Brončana poprsja, koja je izradio Vanja Radauš, hrvatski kipar rođen u Vinkovcima, zbog svoje prostorne grupiranosti bila su i svojevrsna turistička prepoznajnica Osijeka.

Biste su, prema dostupnim podatcima, postavljene na taj prostor 1969. godine i ondje su bile sve do 2018., kada je odlučeno da se Sakuntalinu parku vrati izvorni, secesijski stil. Od tada su na privremenom smještaju i čuvanju u Unikomu.

Peteročlano povjerenstvo kojem predsjeda arhitektica Nataša Bošnjak s pozicije pročelnice Upravnog odjela za prostorno uređenje, graditeljstvo i zaštitu okoliša Grada Osijeka, uz još dvoje kolega pročelnika iz gradske uprave, a to su Sanda Pašuld (UO za gospodarenje imovinom i vlasničkopravne odnose) i Dražen Alerić (UO za društvene djelatnosti), uz Ivanu Sudić, pročelnicu osječkog Konzervatorskog odjela, i Eduarda Hudolina, ravnatelja Muzeja likovnih umjetnosti, ima zadaću provesti aktivnosti koje će rezultirati nalaskom prikladne lokacije za smještaj spomeničkih bista.

“Povjerenstvo je dužno voditi brigu da je smještaj spomeničkih bisti u predloženom prostoru moguć prema svim dokumentima prostornog uređenja. Povjerenstvo je dužno razmotriti prostorno-umjetničke zahtjeve koji obuhvaćaju proporciju biste i okolnih objekata, njezin položaj u prostoru i način na koji je vezana za tlo, njezin položaj u odnosu na prometnu i pješačku infrastrukturu te buduće intervencije u okolnom prostoru", stoji u opisu dokumenta kojim je objavljeno osnivanje i imenovanje povjerenstva.

Ono će prijedloge lokacija dostaviti gradonačelniku Ivanu Radiću. Za očekivati je kako će on s prijedlogom izići pred Gradsko vijeće, koje je, kako je to uobičajeno, tijelo koje daje posljednju riječ kada su u pitanju odluke od značenja za Osijek.

Kada je riječ o lokacijama, najviše se licitiralo dvjema - prva je na prostoru Tvrđe, na zelenoj površini ispred Državnog arhiva (DAOS), gdje bi se postavljenjem tih bista stvorila cjelina sa sličnim konceptom koji čini Rondel velikana. No kako je u planu na tom prostoru graditi podzemnu garažu, možda prednost dobije zeleni prostor uz promenadu. Neki su pak skloni pričekati da se uredi i oživi prostor OLT-a, pa se ondje kreira posve nova lokacija za ove biste. Na kraju recimo kako se razmišlja i o tome da spomenute četiri biste uopće ne moraju biti postavljene zajedno.

Dario Kuštro
MEDIJI SU BILI ZABILJEŽILI...
 
 
VELJAČA 2007. GODINE:

“Skupina vandala, vjerojatno alkoholiziranih, u noći sa subote na nedjelju okomila se na jedno od četiriju vrijednih brončanih poprsja na Šetalištu Petra Preradovića - ono Adolfa Waldingera, velikog osječkog slikara iz 19. stoljeća - koje su izvalili iz kamenog postolja i prevrnuli na travu, a razbili su i stražnju mramornu ploču spomenika.”SREDINOM 2013. GODINE:

“I biste u Sakuntala parku, Hötzendorfa, Kuhača, Waldingera te, nešto dalje, i Ćire Truhelke, sve odreda autorska djela Vanje Radauša, također su nedavno restaurirane. Naime, zahrđani klinovi, odnosno trnovi kojima se biste spajaju s postoljem, zamijenjeni su nehrđajućim materijalom.”

Možda ste propustili...

SA ZIMSKE SLUŽBE RAVNO NA KOMARACE

Počeli larvicidni tretmani u Bilju

NA EVANĐEOSKOM TEOLOŠKOM VELEUČILIŠTU

“Prozori u maštu” za otvaranje Dječje knjižnice

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana