Kultura
HNK U OSIJEKU NAJAVIO PREMIJERU

“Snježna kraljica” ujedinila dva nacionalna kazališta
Objavljeno 15. veljače, 2024.
Osječki i splitski teatar uprizorit će slavnu bajku 16. veljače, u 20h

Praizvedba baleta - i to domaćega autora - prvi je put u povijesti ujedinila dvije hrvatske nacionalne kazališne kuće. U sklopu konzorcija K-HNK snage su udružili osječki i splitski teatar te će na daskama HNK-a u Osijeku u petak, 16. veljače, s početkom u 20 sati, zajednički premijerno uprizoriti slavnu bajku H. C. Andersena "Snježna kraljica", koju je samo za ovu prigodu u glazbeno ruho odjenuo naš poznati skladatelj Davor Bobić, najavljeno je na jučerašnjoj konferenciji za novinare.Maestralno djelo


- Iznimno sam zahvalan HNK-u Split što smo dobili priliku postaviti jedno maestralno djelo na scenu našeg kazališta, a kroz K-HNK i Split je dobio doista spektakularnu predstavu za sve uzraste, koja će se na njihovu repertoaru naći od jeseni. Okupili smo iskusan i provjeren tim, moram priznati da sam vrlo zadovoljan nakon odgledanih proba i da jedva čekam petak - kazao je intendant osječkog HNK-a Vladimir Ham.

Poput sad već gotovo mitskog "Orašara", Bobićeva "Snježna kraljica" itekako bi mogla izrasti u sinonim blagdanskog vremena, ozračja u kojem razdragani hrlimo u novo koje ćemo oblikovati vlastitim odlukama i snagom. Koreografiju i režiju ovog baleta u dva čina potpisuje Svebor Sečak, dirigent je Stjepan Vuger, za scenografiju i kostimografiju zadužen je Neven Mihić, oblikovatelj svjetla je Tomislav Kobia, autori animacija i videoprojekcija su Zdenko Bašić i Franko Dujmić, a baletni majstori Sara Epifany Erceg i Vuk Ognjenović (Osijek) te Albina Rahmatullina i Ivan Boiko (Split).

- Odlučio sam se za jedan neoklasični pokret koji se provlači kroz čitavu predstavu, ali je djelomice kombiniran sa stiliziranim etnopokretima, kao i s nekim elementima suvremenog pokreta. Što se tiče redateljskog pristupa, tu sam se odlučio za videonimacije; one obogaćuju predstavu i uvode nas u čarobni svijet mašte koji će, vjerujem, privući sve generacije - riječi su Svebora Sečaka.

Dirigent Vuger Bobićevu glazbu je okarakterizirao neoklasičnom, ali da karakterom i stilom jako odgovara Andersenovu bajkovitom svijetu, te smatra da će publici zasigurno biti bliska, prijemčiva i zanimljiva.

U premijernoj izvedbi "Snježne kraljice", među ostalima, nastupit će Iryna Chaban Bilandžić, Ami Inoue, Takafumi Tamagawa, Ania Maria Bartkowsky, Jana Brletić, Snježana Horvat, Vuk Ognjenović, Siniša Ivanović i Boris Stjepanović.

Veliki trenutak


- Najprije bih htjela zahvaliti osječkom timu i, naravno, gospodinu Sveboru na pozivu. Vrlo mi je drago i važno sudjelovati u ovoj predstavi, a pogotovo biti u naslovnoj ulozi. Mislim da je ova "Snježna kraljica" izuzetno važan projekt ne samo za Osijek i Split nego za cijelu Hrvatsku, nešto što će možda ući u povijest - rekla je prvakinja Baleta HNK-a Split Iryna Chaban Bilandžić.

Kao velika ljubiteljica baleta, zamjenica gradonačelnika Grada Osijeka Jasenka Crnković čestitala je dvama teatrima na povijesnoj praizvedbi dodavši da se iskreno raduje sutrašnjoj premijeri Bobićeva baleta.

- Ovo je veliki trenutak za Osijek i cijelu Hrvatsku. Doista se veselim Nevenovim kostimima, glazbi i svemu ostalom. "Snježna kraljica" jedna mi je od najdražih Andersenovih bajki, s porukom da prijateljstvo i ljubav pobjeđuju. Velike čestitke cijelom timu, uživajmo u petak! - poručila je Crnković.

Danijel Miklić
Možda ste propustili...

U MUZEJU SLAVONIJE PREDSTAVLJEN 39. OSJEČKI ZBORNIK

Kako muzeji i muzealci pomažu u istraživanjima

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

KNJIŽEVNA NAGRADA “ANTO GARDAŠ” DODIJELJENA U OSIJEKU

Pongrašić autor najboljeg romana za djecu i mladež

2

PANONSKI FESTIVAL KNJIGE

PFK: Od Potjeha preko NK Osijek do Gavrana

3

PREDSTAVLJANJE U HRVATSKOM DOMU

O memoarima Ive Tijardovića