Novosti
PRITISAK NA VLADU

Liječnici žele u štrajk, koeficijenti se još “glancaju”
Objavljeno 13. veljače, 2024.
“Svi oni koji žele biti partner Vladi i boriti se za prava članova, uvijek će biti pozvani”

Nakon što se članstvo Hrvatskog liječničkog sindikata (HLS) u 89 posto izjasnilo za štrajk ako se ne dogovore s Vladom oko koeficijenata, ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je u utorak kako vjeruje da do štrajka neće doći jer se i dalje razgovara o potrebi izmjene koeficijenata.“Već duže vrijeme razgovaramo o svim nelogičnostima i potrebama izmjena koeficijenata. Mi i dalje razgovaramo sa sindikatima, ja sam vječni optimist i vjerujem da ćemo se dogovoriti", rekao je Beroš. Pritom će, kazao je, napraviti sve u okviru mogućeg, odnosno državnog proračuna izvan čijeg se okvira ne može.

HLS je izvijestio da je proteklih dana proveo anketu o spremnosti svojih članova na štrajk, a rezultati pokazuju premoćno opredjeljenje za štrajk od čak 89 posto. "To je očekivana reakcija hrvatskih liječnika na događaje proteklih tjedana, mjeseci i godina – odugovlačenje u rješavanju problema na koje liječnici upozoravaju već više godina, dezinformirajuće i difamirajuće kampanje o navodnim plaćama hrvatskih liječnika u javnosti, pokušaje zakulisnog razjedinjavanja krovnih liječničkih udruga", smatraju u HLS-u. Kažu kako su dovedeni pred zid te moraju imati spremne sve opcije za slučaj da se ne postigne dogovor s Vladom, kako bi se spriječio odlazak liječnika u inozemstvo i u privatne ustanove. "Svojim sugrađanima poručujemo da ćemo, kao i uvijek, biti ovdje za njih u svim kritičnim, za život opasnim situacijama. Mi, liječnici, želimo liječiti, a ne štrajkati, ali ako će biti potrebno, spremni smo zaštiti dostojanstvo svog poziva, svoje obitelji i sebe", poručila je predsjednica HLS-a Renata Čulinović-Čaić.

Ministar rada Marin Piletić najavio je završni sastanak s premijerom i ministrom financija na kojem će se razmotriti sindikalne primjedbe na prijedlog uredbe o koeficijentima za obračun plaća i vidjeti što je realno i moguće. "Sasvim sigurno ne mogu svih 11 reprezentativnih sindikata iz javnih službi, umanjen za jedan koji nije ni dostavio prijedlog, očekivati da će svi njihovi prijedlozi biti uvaženi", rekao je je ministar Piletić. Upitan o najavi štrajka liječnika, rekao je da oni već sada najavljuju štrajk, a ne znaju koji su konačni koeficijenti koje Vlada još nije ni donijela. To nije politika iskrenog socijalnog dijaloga, već pokušaj ucjenjivanja malog broja reprezentativnih sindikata u odnosu prema svima ostalima, ocijenio je. Svi oni koji žele biti partner Vladi i boriti se za prava članova, uvijek će biti pozvani za stol, ali nećemo šutjeti o onima koji žele sudjelovati u političkim aktivnostima pod krinkom sindikalnog djelovanja, poručio je. Podsjetio je da je predloženo povećanje plaća za više od 35 posto za državne službe i više od 25 posto za javne u odnosu prema prošlogodišnjem ožujku, odnosno za 244.000 zaposlenih te da je to odgovor onima koji pokreću sindikalne akcije u trenutku kada Vlada povećava plaće. Time socijalni dijalog ne staje, istaknuo je i dodao da to nije zacementirani sustav plaća koji će biti na snazi idućih 20 godina, nego je predviđeno da se sastaje Povjerenstvo za praćenje sustava plaća koje će ih analizirati na godišnjoj razini.

Dijana Pavlović
USKLAĐIVANJE
Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs istaknuo je kako predstoje finalne konzultacije, prije no što Vlada prezentira uredbe o koeficijentima za obračun plaća koji se odnosi na javne službe i resor znanosti i obrazovanja i pokušat će se dobivene primjedbe i prijedloge uskladiti s početnim prijedlogom.

Možda ste propustili...

"SKANDAL KOJI DO SADA NIJE VIĐEN U KAMPANJI"

Anušić: Milanović stalno kršio Ustav

MINISTAR ZDRAVSTVA VILI BEROŠ

U svibnju kreću preventivni pregledi

SLOVENSKI PREMIJER

Golob vjeruje u Plenkovića

Najčitanije iz rubrike