Novosti
IZBOR IVANA TURUDIĆA I DALJE IZAZIVA REAKCIJE

DOV: Pogrešno se tumači odredba o sigurnosnoj provjeri, nije bilo pritisaka
Objavljeno 13. veljače, 2024.

Državnoodvjetničko vijeće (DOV) odbacilo je u utorak navode tjednika Nacional da je premijer Andrej Plenković činio pritisak na predsjednicu DOV-a Željku Mostečak kako bi spriječila sigurnosnu provjeru kandidata za glavnog državnog odvjetnika Ivana Turudića.DOV je istaknuo da je Nacional, u tekstu pod naslovom "Pod Plenkovićevim pritiskom šefica Uskoka je bila ona koja je nezakonito spriječila sigurnosnu provjeruju Ivana Turudića", iznio cijeli niz neistinitih navoda koji se odnose na rad DOV-a i navodno sprječavanje sigurnosne provjere kandidata za glavnog državnog odvjetnika. "Ističemo kako je u tekstu pogrešno navedena odredba članka 58. stavak 5. Zakona o DOV-u, iz čega proizlaze i pogrešni zaključci o nezakonitom radu DOV-a. Naime, ta se odredba ne odnosi na temelju sigurnosnu provjeru kandidata za glavnog državnog odvjetnika, već na kandidate za zamjenika glavnog državnog odvjetnika RH", stoji u priopćenju.

Vijeće pojašnjava da je područje djelovanja DOV-a propisano člankom 41. Zakona o DOV-u, iz kojeg proizlazi da imenovanje glavnog državnog odvjetnika ne spada u područje DOV-a. Ističe i da je navedeni postupak propisan Zakonom o državnom odvjetništvu, koji je odredbom članka 25. odredio da DOV javnim pozivom pokreće postupak za imenovanje glavnog državnog odvjetnika. U priopćenju se naglašava kako je DOV u javnom pozivu za podnošenje prijava za imenovanje na dužnost glavnog državnog odvjetnika naveo sve relevantne odredbe, pa tako i odredbu članka 22. Zakona o državnom odvjetništvu, kojim je propisano da se glavnim državnim odvjetnikom može imenovati osoba koja ispunjava opće i posebne uvjete za imenovanje za zamjenika glavnog državnog odvjetnika. "Dakle, uvjeti za imenovanje glavnog državnog odvjetnika isti su kao i uvjeti za imenovanje zamjenika glavnog državnog odvjetnika. Međutim, postupci njihova imenovanja u bitnom su različiti", ističe DOV.

Vijeće precizira da DOV provodi postupak imenovanja zamjenika glavnog državnog i donosi odluku o imenovanju, a uloga je DOV-a u postupku imenovanja glavnog državnog odvjetnika raspisivanje javnog poziva te dostava pravodobnih i potpunih prijava kandidata koji ispunjavaju uvjete Vladi RH. "Budući da su uvjeti za imenovanje glavnog državnog odvjetnika i njegova zamjenika jednaki, u predmetnom javnom pozivu DOV-a navedena je i odredba članka 58. stavak 5. Zakona o DOV-u koja se odnosi na zamjenike glavnog državnog odvjetnika, posebice stoga što je odredbom članka 58. stavak 7. Zakona o DOV-u propisano kako se kandidat u odnosu na kojeg se utvrdi postojanje sigurnosnih zapreka ne može imenovati za zamjenika glavnog državnog odvjetnika", pojašnjava Vijeće. U priopćenju se dodaje da je DOV u postupcima imenovanja zamjenika glavnog državnog odvjetnika tijelo koje prije donošenja odluke o imenovanju nadležnoj sigurnosno-obavještajnoj agenciji podnosi zahtjev za provedbu temeljne sigurnosne provjere za kandidate koji ne obnašaju državnoodvjetničku dužnost, ali da se ta ovlast ne odnosi na postupak imenovanja glavnog državnog odvjetnika, u kojem DOV ne donosi oluku o imenovanju. "DOV je postupao isključivo na temelju zakona i u okviru svog djelokruga. Stoga odlučno odbacujemo tvrdnje o nezakonitom radu DOV-a kako u ovom tako i u svim ostalim slučajevima, a pogotovo odbacujemo insinuacije o pritisku na rad DOV-a", zaključuje se u priopćenju.

Premijer Andrej Plenković u utorak je gnusnim lažima nazvao pisanje tjednika Nacional da je činio pritisak na predsjednicu Državnoodvjetničkog vijeća Željku Mostečak. "Pozivam Mostečak, ne u njezinoj funkciji v.d. ravnatelja Uskoka, nego u njezinoj ulozi predsjednice DOV-a, da javno kaže jesam li ju ikad sreo, jesmo li ikad komunicirali, jesam li ju ikad zvao i jesam li ja ili bilo tko iz Vlade činio bilo koji pritisak", kazao je Plenković. Odbacio je i tumačenje da je DOV Novome listu rekao kako je Turudić trebao proći sigurnosnu provjeru. To ne piše u odgovoru DOV-a, rekao je Plenković, koji je ponovio kako je izbor Turudića "apsolvirana stvar" i da je njegova sigurnosna provjera valjana. Ponovno je odbacio tumačenje kako je DOV rekao da je potrebna sigurnosna provjera, kao i tumačenje da je Sabor taj koji je trebao zatražiti tu provjeru.

Dijana Pavlović
Premijer je gnusnim lažima nazvao pisanje tjednika Nacional da je činio pritisak na Mostečak

Možda ste propustili...

U RAFINERIJI NAFTE RIJEKA

Pokretanje proizvodnje

STAMBENA POLITIKA PRVI PUT U FOKUSU KAMPANJE

Problem cijena i dostupnosti stana nemoguće je ignorirati

Najčitanije iz rubrike