Svijet
NUŽNE SU PROTUSNAGE

Rusija se priprema za vojni sukob s članicama NATO-a
Objavljeno 13. veljače, 2024.
“Rusija je odabrala put dugotrajne konfrontacije i predviđa sukob u sljedećih desetak godina”

Rusija se priprema za vojni sukob sa Zapadom u sljedećem desetljeću i moglo bi je se odvratiti gomilanjem oružanih protusnaga, smatra estonska vanjska obavještajna služba.Sve više zapadnih dužnosnika upozorava na rusku vojnu prijetnju zemljama duž istočnog krila NATO-a, pozivajući Europu da se pripremi ponovnim naoružavanjem. Šef estonskih obavještajaca Kaupo Rosin rekao je da se procjena temelji na ruskim planovima da udvostruče snage duž svoje granice s članicama NATO-a - Finskom te Estonijom, Litvom i Latvijom. "Rusija je odabrala put dugotrajne konfrontacije i vjerojatno predviđa mogući sukob s NATO-om u sljedećih desetak godina", rekao je objavljujući izvješća o sigurnosnim prijetnjama. Skorašnji ruski vojni napad "vrlo je malo vjerojatan", rekao je, dijelom stoga što Rusija mora zadržati snage u Ukrajini, a ostao bi malo vjerojatan ako bi rusko gomilanje snaga bilo jednako u Europi. "Ako nismo spremni, vjerojatnost ruskog napada bila bi mnogo veća nego bez ikakvih priprema", kaže Rosin. Smatra da NATO i saveznici idu u pravom smjeru da se suprotstave tome. Ne očekuje ruski proboj u Ukrajini prije predsjedničkih izbora u ožujku, jer bi za to trebalo mobilizirati znatno više snaga. No sposobnost Rusije da opskrbi svoje snage streljivom i dalje nadmašuje sposobnost Ukrajine, pa ako Zapad ne održi ili ne poveća potporu, Ukrajina vjerojatno neće moći promijeniti situaciju na bojnom polju, dodao je.

Dvadesetak zemalja članica NATO-a ove će godine dostići cilj od dva posto izdvajanja iz svog BDP-a za vojsku, doznaje se nakon Trumpovih kritika o lošim europskim platišama. Te procjene bi trebao u srijedu objaviti glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg, na sastanku ministara obrane u Bruxellesu. Članice NATO-a, njih 31 (od kojih je 29 europskih), još su se 2006. obvezale da će dostići traženi postotak, no samo ih je 11 uspjelo. SAD to traži godinama, unatrag nekoliko predsjednika, a na to je na svoj način bombastično sada podsjetio Trump rekavši da "neće štititi" od Rusije zemlje koje ne ispunjavaju zahtjeve za obrambenu potrošnju. Nakon bijesnih reakcija ustvrdio je da je time zapravo ojačao NATO. "Kada sam rekao da 20 zemalja koje nisu plaćale, ako ne plate, neće imati vojnu zaštitu SAD-a, novac je počeo stizati. Toliko godina otkako je SAD plaćao za druge, bio je to krasan prizor", rekao je Trump.

Igor Bošnjak
SCHOLZ I TUSK: TRUMPOVE IZJAVE OPASNE
Njemački kancelar Olaf Scholz i poljski premijer Donald Tusk oštro su kritizirali Trumpove izjave. “Svako relativiziranje jamstva priskakanja u pomoć drugim članicama NATO-a je neodgovorno i opasno te ide na ruku Rusiji. Sigurnost Poljske je i naša sigurnost. Obveza zaštite svake članice NATO-a je neograničena. Svi za jednog, jedan za sve”, ističe Scholz. Rekao je da je solidarnost i zajedničko djelovanje neizostavno dok ruski imperijalizam prijeti zajedničkoj sigurnosti. Tusk je izjavio da Njemačka i Poljska moraju preuzeti odgovornost za povećanje obrambene sposobnosti Europe. Kaže da nema alternative prisnoj suradnji Europe i SAD-a te kako je EU “financijski i gospodarski nadmoćan” Rusiji.

Možda ste propustili...

JEZIČAC NA VAGI I U SLJEDEĆEM SAZIVU EUROPSKOG PARLAMENTA

Liberali ne žele s ECR-om

SRAMOTNA ĆUDOREDNA POLICIJA

Uz napetosti u regiji Iran jača represiju

SRBIJA I SUOČAVANJE S ISTINOM

Vučića ljuti rezolucija o Srebrenici

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

SJEVER POJASA GAZE

Palestinski civili opet bježe iz svojih domova

2

DRŽAVNE AGENCIJE BIH PROVJERAVAJU POTENCIJALNO OPASNE TVRDNJE

U vojarni kod Mostara obučavali su se vehabije?

3

ZAKONODAVCI AMERIČKE DRŽAVE TENNESSEE ODLUČILI

Učitelji smiju nositi oružje