Regija
ČISTA SRIJEDA I KORIZMA

Kroz korizmene petke promišljanje o deset zapovijedi
Objavljeno 14. veljače, 2024.
Prihvatimo ovo kao duhovnu obnovu svih, poziv je župnika Župe Svih svetih, preč. Ivana Lenića
ĐAKOVO - Čista je srijeda ili Pepelnica, dan strogog posta i nemrsa, početak korizme.

Vrijeme je to kada se mnogi 40 dana odriču kave, cigareta, slatkiša, no to je vrijeme puno dublje poruke od puke, privremene uskrate čokolade, nikotina, vrijeme kada se Kristovo uskrsnuće dočekuje uz molitvu, pobožnosti križnog puta, duhovnu obnovu... U katedrali su svete mise s obredom pepeljenja kao blagdanom - u 7.30, 9 sati, a večernja biskupska u 18.30.

U samostanskoj je crkvi misa na Čistu srijedu u 7 sati. Župnik Župe Svih svetih – Đakovo 1, Ivan Lenić, pozvao je prvopričesnike i krizmanike s roditeljima na jednu od svetih misa, prema mogućnostima.

- Da na pravi način započnu korizmu u godini primanja svetih sakramenata. Vjernički je da svi započnemo korizmu sudjelovanjem u bogoslužju Čiste srijede - pozvao je Lenić.

U drugoj je đakovačkoj župi, Župi Dobrog Pastira – Đakovo 2, misa s obredom pepeljenja u 18 sati.

- U srijedu započinjemo vrijeme korizme, vrijeme posta, molitve i djela milosrđa. Vrijeme korizme prilika je da sagledamo svoje živote. Gdje smo i kamo jurimo? Vrijeme je to kada bismo trebali izbjegavati velika slavlja i veselja - poziva i župnik Ilija Dogan.

- Na Čistu srijedu je zapovijedani post i nemrs. Post za katolika znači uzeti samo jedan puni obrok u danu. Nemrs znači redovito jesti (uobičajena tri obroka dnevno), ali da to ne bude meso - navodi župnik Dogan.

Župnik Lenić pozvao je na korizmeno odricanje.

- Na Čistu srijedu i sljedeću, Prvu korizmenu nedjelju prvopričesnicima, krizmanicima i drugoj djeci, njihovim i drugim obiteljima, te vama vjernicima preporučujemo uzeti Caritasove kutijice za korizmena odricanja. Priloge od onoga čega se odričemo odvajamo za potrebite među nama. Caritasove kutijice vraćamo s darovima na Veliki četvrtak, prije mise večere Gospodnje u katedrali, u 18.30 - pozvao je župnik Lenić, koji je u petak, 16. veljače, kada je prvi korizmeni petak, pozvao na pobožnost križnoga puta u 18 sati u katedrali, nakon kojega je sveta misa s propovijedi u 18.30.

- Kroz ovogodišnje korizmene petke promišljamo o deset Božjih zapovijedi. Prihvatimo ovo kao duhovnu obnovu svih. Počinje ih s nama mons. dr. Vladimir Dugalić, profesor i kanonik - naveo je preč. Lenić.

- U vremenu korizme molimo pobožnost križnog puta. To je jedna od temeljnih i starijih kršćanskih pobožnosti uz euharistijsko klanjanje i molitvu svete krunice - ističe i župnik Dogan. Pobožnost križnog puta bit će utorkom i petkom pola sata prije večernje mise u 17.30.

Nadbiskupijski ured za biblijski pastoral organizira duhovne obnove u korizmeno vrijeme "Izdržati bol i teškoće života? Isusovi lijekovi za mir srca", vodi ih vlč. dr. Ivan Benaković, bibličar. Za Đakovački i Velikokopanički dekanat je 12. ožujka, u dvorani Župe Svih svetih u Đakovu, u 19,15.

Suzana Župan
Župa Dobrog Pastira, Đakovo 2: Vrijeme korizme prilika da sagledamo svoje živote, gdje smo, kamo jurimo

Uskrsna duhovna obnova u ostalim dekanatima
Duhovna obnova za Vinkovački i Otočki dekanat je 19. veljače u crkvi sv. Euzebija i Poliona Vinkovci, Županjski i Drenovački 20. veljače u Pastoralnom centru u Županji, za Vukovarski i Otočki 27. veljače u Pastoralnom centru u Vukovaru, za Valpovački i Donjomiholjački 26. ožujka u Župi u D. Miholjcu, svi u 19.15, a za Osječki istočni i zapadni te Čepinski i Baranjski 14. ožujka u 19.30 u pastoralnim prostorima Vikarijata u Osijeku, za Slavonskobrodski, Sibinjski i Garčinski dekanat 16. travnja u 19.15 u brodskoj Župi Gospe Brze Pomoći.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana