Regija
DR. RANKO RAJOVIĆ O DJECI “PRED EKRANOM”

Život bez kretanja slabi tijelo, ali i razvoj mozga
Objavljeno 14. veljače, 2024.
Problem je i prezaštićenost djece te život u virtualnoj stvarnosti
ORAHOVICA - Dr. Ranko Rajović, liječnik interne medicine i autor NTC sustava poučavanja, jedan od vodećih stručnjaka šire regije kada je riječ o zdravlju i razvoju djece u okružju novih tehnologija, posjetio je Orahovicu u organizaciji OŠ Ivana Gorana Kovačića Zdenci i Turističke zajednice Orahovice, gdje je održao predavanje i s roditeljima i obrazovnim djelatnicima razgovarao o tome koliko virtualni svijet, tehnologija i prije svega nekretanje utječu na život i zdravlje djece i mladih.

- Mene su učili da je razvoj djeteta 50 posto genetika i 50 posto okruženje. To se tako ne može gledati jer važnost oba segmenta mora biti i jest 100 posto. Vidimo koliko su nam djeca zdrava ili bolje rečeno nisu zdrava, a glavni je razlog za to nekretanje, drugi je prezaštićenost djece, a treći je da im dopuštamo da žive u nekom drugom svijetu. Kada pitam roditelje koliko im djeca dnevno prijeđu kilometara, uglavnom dobijem odgovor "između 3 i 6". A mozak se razvija kretanjem. Biljke i živa bića koja se ne kreću nemaju neurone, a najkompleksniji nervni sustav ima čovjek zato što se kreće – kazao je dr. Rajović.

- Krenimo od ranije dobi, kada dijete kreće u prvi razred. Apeliram na kolege u obrazovnom sustavu: uzmite otisak stopala. Pričam s pedijatrijom i oni kažu "pa nema potrebe uzimati kada svi imaju ravna stopala" - i što na to reći? Prije 30 godina u toj je dobi bilo 5 do 9 posto djece s ravnim stopalima, a danas ih je 50 do 70 posto. A zašto su ravna? Zato što nema kretanja, i tu je problem koji moramo riješiti. Nekada su roditelji znali gdje je dijete, što radi, kako razmišlja, a mi danas ne znamo gdje su nam djeca. No znamo da im se, kada tako mnogo gledaju u ekran, računalne igrice, smanjuju duboke regije mozga, bazalne ganglije, što automatski smanjuje kognitivne sposobnosti. Vidimo da su djeca sve slabija, ne mogu sjediti, ne mogu pisati, učiti, pamtiti, jednostavno su motorički oslabjela, i to je velik problem – ustvrdio je dr. Rajović te dodao kako je nemoguće sve to promijeniti ako svi djelatnici koji se bave djecom budu koristili stalno iste metode.

- Moramo brzo učiti kako i koliko na djecu utječe okoliš i tada ćemo moći tražiti rješenje za djelovanje. Veliku ulogu imaju roditelji. Na primjer, neki imaju aplikaciju kako bi kontrolirali koliko im dijete provodi vremena u virtualnom svijetu. Ali pričao sam i s djecom, i ona toliko lako prevare roditelje! Moj savjet je: recite u školama nastavnicima informatike i tehničkog odgoja da organiziraju roditeljske sastanke da bi saznali kako se koriste aplikacije za kontrolu mobitela, jer djeca moraju biti pod kontrolom. Ako ih pustimo da sami sebi odrede koliko će provesti pred ekranom, to će biti pet-šest sati dnevno, što je nedopustivo - upozorio je dr. Ranko Rajović.

Vladimir Grgurić
Predlaže zabranu mobitela u školama
Dr. Rajović posebno se osvrnuo na pretjerano korištenje mobitela.

- Prevelikim korištenjem mobitela kod djece je smanjen i hipokampus, odnosno centar u mozgu za prostornu orijentaciju. Dakle, dugotrajnim korištenjem mobitela zapravo se oštećuje razvoj djeteta, posebno ako znamo da se mozak kod čovjeka naviše razvija do 12. godine života. Zato je moj savjet roditeljima: učinite sve da se zabrani korištenje mobilnih telefona bar do četvrtog razreda osnovne škole, jer što će djeci u toj dobi mobitel u školi. Mi koji izučavamo ove probleme moramo dati smjernice obrazovnim djelatnicima kako i što činiti da djeca budu koncentrirana i da njihov mozak radi onako kako bi trebao. I na kraju još jedan savjet roditeljima: dajte da dijete bude spretno, okretno, baš kao da ga spremate za reprezentaciju, a mi ćemo u vrtićima i školama dodavati ono što je novo i potrebno, pa da svi zajedno pomognemo u pravilnom razvoju djece – zaključio je dr. Rajović.

Možda ste propustili...

“LJEŠNJOMEDSKA RAPSODIJA MOGA KRAJA” - RADIONICA U SLATINI

Gastrosuvenir od meda, lješnjaka i čokolade

OŠ VLADIMIRA NAZORA U ERASMUS+ PROJEKTU

Vinkovački osnovci ugostili španjolske vršnjake

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PEDAGOŠKI ŠUMSKI CENTAR

Mjesto za šumske radoznalce
- jedinstveno u Hrvatskoj

2

NA VIJEĆU UZ DAN OPĆINE PETRIJEVCI I O NOVIM PROJEKTIMA

Priključci na odvodnju za građane će biti besplatni

3

BELOMANASTIRSKO GRADSKO VIJEĆE

Novim stadionom upravljat će Zajednica športskih udruga