Osijek
ZLATNI PIR: PROSLAVA I NOVČANI DAR

Pola je stoljeća bračne sloge vrijedno divljenja
Objavljeno 13. veljače, 2024.
Svečanom se ručku za 65 parova pridružio i gradonačelnik s ružama za slavljenice

U prigodi Valentinova 65 je osječkih parova na svečanom ručku koji je u dvorani Bells organizirao Grad Osijek zajednički proslavilo 50. godišnjicu braka. Tradicionalna je to svečanost koju Grad od 1995. godine organizira radi obilježavanja zlatnoga pira svojih sugrađana.Po 100 eura za 116 parova


Ovogodišnjem pozivu Grada, a riječ je o parovima koji su se vjenčali tijekom 1973. pa sve do 31. siječnja 1974. godine, prijavilo se ukupno 116 parova, ali se nisu svi odazvali i pozivu na druženje. No svi će oni primiti slavljenički dar Grada Osijeka u iznosu od 100 eura.

 

- Provesti pola stoljeća u zajedničkom životu vrijedno je hvale i divljenja, stoga smo sa zadovoljstvom organizirali ovo druženje - rekao je gradonačelnik Ivan Radić, koji se pridružio parovima na svečanosti te uz srdačne želje slavljenice darivao crvenom ružom.

Dok je trajalo prigodno fotografiranje, potražili smo savjet kako dosegnuti zlatni pir. Za Mariju i Josipa Herjavec iz Josipovca recept je jednostavan - sve se može ako se bračnog partnera voli i poštuje.

- Nema drugog puta nego slušati jedno drugo - kaže Josip, a Marija daje odgovor na naš upit zašto se mladi danas sve češće rastaju.


- Možda zato što smo mi sve morali postupno stjecati, kućiti se i opremati svime što je potrebno za život. Mladi danas od starta imaju sve na gotovo i možda zbog toga ne cijene sve to kako bi trebalo - kaže Marija te pozdravlja svoje troje djece i šestero unučadi.

Novi umirovljenički dom


Ovom je prigodom Radić sumirao i brigu o sugrađanima treće životne dobi.

- Grad Osijek ove je godine za starije sugrađane u proračunu izdvojio 600 tisuća eura, što je 46 posto više u odnosu prema godini prije. Ove ćemo godine podići i novčani iznos i cenzus za uskrsnice kako bismo obuhvatili što veći broj umirovljenika. Također, financiramo rad naših umirovljeničkih udruga, kao i rad dnevnih boravaka za umirovljenike na području gradskih četvrti i mjesnih odbora. Bitno je reći i da smo u proračunu izdvojili pet milijuna eura za novi dom za umirovljenike na području grada, u čiju ćemo izgradnju krenuti zajedno s Osječko-baranjskom županijom - rekao je gradonačelnik Radić.

Za organizaciju zlatnoga pira iz gradskoga je proračuna osigurano oko 18 tisuća eura.

Dario Kuštro
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana