Mozaik
UNATOČ TOME ŠTO EBU TVRDI DA TO NATJECANJE NEMA VEZE S POLITIKOM

Zovu na bojkot Izraela na Eurosongu
Objavljeno 12. veljače, 2024.
Izraelu prijeti da na Eurosongu u Malmöu "osvoji nula bodova" jer glazbenici i javnost pozivaju na bojkot četverostrukog pobjednika zbog vojne kampanje u Gazi, piše časopis Politico. U glazbeni festival politika se uplela i prije. S natjecanja 2022. izbačena je Rusija, a pobijedila je Ukrajina. Sad je meta negodovanja - Izrael. Više od 1000 glazbenika u Švedskoj je potpisalo otvoreno pismo upućeno organizatoru, Europskoj radiodifuznoj uniji (EBU), optužujući je za licemjerje pred "humanitarnom katastrofom" u Gazi. I finski su umjetnici pozvali finsku javnu radioteleviziju Yle da pritisne EBU kako bi se spriječilo "da zemlja umiješana u ratne zločine, koja nastavlja s vojnom okupacijom, dobije mogućnost javnog nastupa da bi ispolirala svoj imidž".

- EBU je pregledao popis sudionika za natjecanje 2024. i zaključio da izraelska javna televizija KAN ispunjava sve natjecateljske propise za ovu godinu. To je u skladu s pravilima ostalih međunarodnih organizacija koje su "zadržale izraelske sudionike" u velikim natjecanjima - rekao je direktor EBU-a Noel Curran.

No javne televizije, članice EBU-a, osjećaju pritisak. Švedski SVT, domaćin natjecanja, pozvao je EBU da odluči tko može sudjelovati. Irski RTÉ primio je gotovo petsto e-poruka s pozivom da odustane od natjecanja ako u njemu bude sudjelovao i Izrael. Simpatizeri Palestinaca polugoli su klečali na snijegu ispred norveškog NKR-a tražeći isključenje Izraela. Islandski RÚV priopćio je da će odgoditi odluku o tome hoće li sudjelovati u ovogodišnjem natjecanju nakon što završi nacionalni selekcijski proces u kojemu nastupa i palestinska pjevačica. Izraelski veleposlanik u Švedskoj Ziv Nevo prošlog je mjeseca ustvrdio da poziv na bojkot Izraela znači podršku Hamasu. "Ostavite politiku izvan Eurosonga", rekao je.

EBU se uvijek nastojao kloniti politike, pa za natjecatelje vrijedi službeno pravilo da "ne politiziraju" i "ne instrumentaliziraju" događaj. Čak je i islandski bend Hatari novčano kažnjen zbog mahanja palestinskom zastavom pred kamerom na natjecanju u Tel Avivu 2019. No takva politička neutralnost nije bila tako jasno izražena još od 2022. Prošlogodišnje natjecanje u Liverpoolu obilježile su plavo-žute zastave koje su značile gestu solidarnosti s Ukrajinom i borbom te zemlje protiv ruske invazije. T.K.
Možda ste propustili...

NOVI SPIN NA HOROR PROŽET CRNIM HUMOROM

“Abigail” u kinima: Otkačena zabava puna krvave akcije

NA STAGE LEGENDARNOG DINGWALLSA POPET ĆE SE 28. TRAVNJA

Bare & Majke spremaju se osvojiti London

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NEMA VIŠE “DŽABE”

Pet eura za ulazak u Veneciju

2

FILM U HRVATSKA KINA DOLAZI 25. SRPNJA

Kad je Deadpool sreo Wolverinea

3

POVRATAK NA SCENU KAO EKSPERIMENTALNI DUO

Libar je objavio EP “Nova zemlja”