Sport
KUDA PLOVI OVAJ BROD?

Neka krenu igrati “divlje”, možda bude nešto bolje. Gore od ovog teško može
Objavljeno 13. veljače, 2024.
Nogometaši Osijeka igraju s nerazumljivim strahom, i toje problem koji trener Zoran Zekić treba hitno eliminirati

Na Opus Arenu vratilo se sumorno raspoloženje. Očajna predstava na pulskom Aldu Drosini opet je podignula mnoge upitnike vezane uz kvalitetu momčadi, neke izbore trenera Zorana Zekića, ali i globalno pitanje: kuda plovi ovaj brod?Svi već postajemo umorni od priča o energiji, pristupu, stavu i ne znam ti ja čemu. Umorni smo i od straha s kojim Osijek ulazi u utakmice u trenutku kada nekakvog pravog pritiska zapravo i nema. Društvo koje se utrkuje za naslov daleko je odmaknulo, a opet ono koje BIjelo-plavima na ljestvici gleda u ausupuh prilično je sklono oscilacijama, pa je teško dokučiti čega se zapravo osječka momčad boji.

Čemu strah?


Izlazi li ta nesigurnost iz načina priprema utakmice ili nečeg drugog, teško je reći, posebno nakon što smo svjedočili pripremama u Novigradu, gdje je sve upozoravalo na to kako trener Zoran Zekić ima jasnu viziju. No ona je u prvim službenim utakmicama, osim prvih 45 minuta susreta protiv Rudeša, nažalost, samo ostala vizija. Ponajviše zbog nedostatka agresivnosti i odlučnosti na terenu, što će treneri uvijek pretvoriti u nedostatak energije jer to je danas moderan izraz. Međutim, neshvatljivo je da profesionalci koji za život zarađuju igrajući nogomet nemaju energije. To je valjda prva i osnovna stvar koja nikada ne bi smjela uopće doći u pitanje, no u Osijekovoj sadašnjosti postala je najveća enigma. Iskreno, ne znamo koji se već put pokazalo kako je Osijek loš u "šahovskim partijama" na terenu jer uvijek će prvi povući krivi potez. Bijelo-plavi su uvijek nekako bolje izgledali kada taktički okovi nisu bili previše izraženi. Možda je baš to način koji ih može izvući iz trenutačne psihološke situacije. Pokušati igrati više "divlje", a manje misliti o tome što će biti ako se primi pogodak. Iskreno, neshvatljivo nam je da takav strah postoji u susretima protiv Rudeša ili Istre 1961. Pa to su momčadi koje su prikovane uz dno prvoligaškle ljestvice, pa ako je protiv njih toliki problem primiti pogodak i da to ne možeš anulirati, onda je Osijek u velikom problemu. Prije svega psihološkom. Ako hoćete, Ramon Mierez je sam zabio više pogodaka ove sezone od cijele momčadi Rudeša. I od takvih se onda treba strahovati?

- Ne mogu ništa loše reći što se tiče same pripreme utakmice. Doista se radi kvalitetno i analizira, pokušava i uigrava, a onda dođe vikend i mi ne samo da ne radimo to što smo se dogovorili nego je još puno veći problem kako smo mi izgledali u pitanju agresivnosti i duela. To je nedopustivo. Za mene je nedopustivo da itko ikada na terenu može pokazati više želje od nas. Žao mi je, no imamo priliku to popraviti u sljedećoj utakmici - rekao je nakon pulskog jada Vedran Jugović, kapetan Bijelo-plavih.

Razgovori


Tjedan koji je upravo počeo bit će obilježen raznim razgovorima. Jučer su već sjeli sportski direktor Jose Boto i trener Zoran Zekić ne bi li još jednom pretresli pitanja o kojima su razgovarali tijekom priprema, a vezana su uz put kojim Osijek želi koračati ovo proljeće. Prema našim saznanjima Zekiću se pomalo zamjera kako ne prati taj dogovor u cijelosti, a tiče se izbora momčadi. Više minuta trebali bi imati oni igrači na koje će se moći računati i u sljedećoj sezoni. Ne treba očekivati kako će Osijek dovesti još poneko novo lice u ovom posljednjem tjednu prijelaznog roka iako su neke pozicije u momčad baš diskutabline. Prije svih desna strana obrane, gdje Zekić zapravo ima samo jednog klasičnog desnog beka Renana Guedesa, a nju još pokrivaju Nail Omerović i Šime Gržan, kojima to nije prirodna pozicija. No to je samo jedno u nizu pitanja koja u ovom trenutku zapravo i nisu presudna.

Prvo i najvažnije je način na koji se Osijek postavlja u utakmicama. U tom stavu se ne vidi izražena želja za pobjedom, već za određenim kalkuliranjem točnije sve to više izgleda kao omraženi - kontrolirani nogomet. To je prva stvar koju bi kroz ovaj tjedan Zekić trebao pokušati promijeniti. U svojoj, ali i u glavama igrača...

Dalibor Keler
MIEREZ SE VRAĆA?
Prvi strijelac SuperSport HNL Ramon Mierez trebao bi biti spreman za nastup u nedjeljnoj utakmici protiv Gorice. Argetinac je propustio susret na Aldu Drosini zbog ozljede koljena koja nije bila teže prirode, ali se procijenilo kako nema smisla riskirati njezino pogoršanje. U Puli se itekako vidjelo koliki utjecaj na momčad ima El Toro, prije svega na planu agresivnosti i zalaganja. Kada on krene “orati”, za sobom povuče velik dio momčad jer jednostavno suigrači ne mogu samo gledati kako se on kida za svaku loptu. Upravo je takve etike Osijeku itekako nedostajalo u pulskoj utakmici.

JUGOVIĆ PRESKAČE GORICU
Kapetan Vedran Jugović neće konkurirati za momčad u susretu protiv Gorice. On je u susretu protiv Istre 1961 dobio treću akumuliranu javnu opomenu, pa će morati na prisilni odmor. Takav scenarij prijeti Kristijanu Lovriću, Ramonu Mierezu i Marinu Prekodravcu, koji imaju po dva žuta kartona.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

UZALUD ŠTO PUNO ZABIJAŠ KAD I PUNO PRIMAŠ

Osječka obrana je kao švicarski sir

2

SLAVONCI U PROBLEMU

Zrinski se ne smije opustiti, ovo je prvi krug. Slijedi žalba

3

GOSTI SE ČESTO OSLAĐIVALI NA PAMPASU

Bijelo-plavi se ne snalaze baš najbolje u komforu i luksuzu