Crna kronika
U PUTOVNICU UDARAO PEČATE KOJE NIJE SMIO

Policajca terete za primanje mita
Objavljeno 13. veljače, 2024.

Nad 35-godišnjim policajcem i dvojicom državljana Bosne i Hercegovine u dobi od 47 i 51 godinu PU vukovarsko-srijemska, u koordinaciji s Uskokom, dovršila je kriminalističko istraživanje zbog sumnje da su počinili kaznena djela zlouporabe položaja i ovlasti, krivotvorenje isprave te davanje i primanje mita.

Istraživanjem je utvrđena sumnja kako je 35-godišnji policajac PU vukovarsko-srijemske, tijekom 2023. godine, u više navrata, za novčanu naknadu, neovlašteno otisnuo granične pečate u putnu ispravu 47-godišnjeg državljanina BiH, a čiju putnu ispravu mu je donosio 51-godišnji državljanin BiH. Osumnjičenici su uhićeni i predani pritvorskom nadzorniku PU osječko-baranjske, a kaznena prijava podnesena je Uskoku. Policajac je u subotu, rješenjem načelnika Policijske uprave, udaljen iz službe te će protiv njega biti podnesen zahtjev za pokretanje disciplinskog postupka zbog teže povrede službene dužnosti.

Uskok je na temelju kaznene prijave PU vukovarsko-srijemske donio rješenje o provođenju istrage protiv sve tri osobe. Policajac se sumnjiči da je, od početka 2023. do 8. veljače ove godine, u Hrvatskoj, Austriji te BiH, kao djelatnik na graničnom prijelazu Županja, pristao na traženje 51-godišnjaka. da za novčani iznos u putnu ispravu 47-godišnjaka otisne službene ulazno/izlazne granične pečate s namještenim datumima, kojima će neistinito prikazati da je 47-godišnjak na vrijeme napustio teritorij Austrije i tako mu omogućiti regulaciju boravka unutar šengenskog prostora, odnosno izbjegavanje zabrane daljnjeg boravka u tom prostoru.

Tako je, sukladno dogovoru, 47-godišnjak u više navrata predavao svoju putnu ispravu 51-godišnjaku, dok mu je putem Western Uniona uplaćivao najmanje 200 eura, koji su bili namijenjeni policajcu kao naknada za obavljenu uslugu otiskivanja pečata. Nakon toga je 51-godišnjak putnu ispravu i novac donosio policajcu u Županju koji je, iako je znao da 47-godišnjak nije dolazio na graničnu kontrolu, u njegovu putovnicu otiskivao službene ulazno/izlazne pečate. Putovnicu s tako otisnutim graničnim pečatima policajac predavao 51-godišnjaku koji ju je zatim vraćao 47-godišnjaku, koji je s putovnicom 8. veljače došao na Bajakovo, te ju je prilikom granične kontrole pokazao policajcu. S.Lacić

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

POŽAR U KOZJAČKOJ ULICI U OSIJEKU

Uništene tri prostorije kuće, ozlijeđenih nema

2

OZLIJEĐENIH NEMA, VELIKA MATERIJALNA ŠTETA

Veliki požar u hali HŽ-a gasilo 30 vatrogasaca

3

CRNO TRŽIŠTE DUHANA - CVJETA

Muškarci uhvaćeni pri primopredaji duhana