Osijek
OSIJEK - POŽELJAN PARTNER

Projekti obnove javnih prostora s drugim gradovima
Objavljeno 13. veljače, 2024.
Učinci ovih europskih projekata zbrajaju se u nastojanju za poboljšanjem standarda življenja

O svim velikim infrastrukturnim projektima koji se realiziraju u našem gradu, velikim dijelom sufinanciranim iz izvora europskih fondova te nacionalnih izvora, redovito izvještavamo na našim stranicama. No postoji i niz projekata u kojima se Grad Osijek pojavljuje kao partner. Istina, riječ je o financijski manje vrijednim projektima, ali i njihovi se učinci itekako zbrajaju u nastojanju za poboljšanjem standarda življenja. Ti projekti otkrivaju i naš grad kao poželjnog partnera u međunarodnoj suradnji.Osijek se tako našao među deset europskih gradova koji su uključeni u projekt pod nazivom "CITIES@HEART". Realizira se u okviru programa Europske unije URBACT IV, u okrilju poziva "1st Action Planning Network call". Ovaj je poziv osječkoj gradskoj upravi došao od Grada Pariza, koji je nositelj tog projekta, a ciljem postizanja održivog urbanog razvoja kroz stvaranje mreža gradova koji razmjenjuju dobre prakse i ideje.

Tu je potom projekt "Oči Srce Ruke urbana revolucija" kao inicijativa koja kroz Novi europski Bauhaus poziva sve Europljane da zamisle i zajedno izgrade održivu i uključivu budućnost, a Grad Osijek želi iskoristiti te prilike. U sklopu projekta tako se planira urediti četiri lokacije, među kojima su Šetalište kardinala Franje Šepera (kod Zdenca), Park Oscara Nemona, Park Zrinjevac i Županijska ulica (uključujući Trg A. Starčevića, Trg pape Ivana Pavla II. i Županijska ulicu do križanja s Ulicom Hrvatske Republike).

Projekt "CRAFT (Creating Actionable Futures) - kreiranje djelotvorne budućnosti" osmišljen je kao podrška misiji stvaranja klimatski neutralnih pametnih gradova, a to se na primjeru Osijeka vidi kroz sudjelovanje u realizaciji projekta "GReENERGY 2.0". Grad Osijek s novosadskim Prirodno-matematički fakultetom (nositelj) te ovdašnjim Građevinskim i arhitektonskim fakultetom ima cilj poboljšati energetsku učinkovitost u javnim zgradama uz korištenje zelenih krovova i zidova te u proizvodnji električne energije iz obnovljivih izvora energije. Kroz ovaj je projekt na zgradu Srednjoškolskog igrališta postavljen zeleni krov i fotonaponska solarna elektrana, a njegov je nastavak osigurao postavljanje elektrana na dvoranu Jug, Dječji vrtić Laticu te na Kulturni centar Osijek.

I, naposljetku, izdvajamo još jedan projekt, koji je u fazi prijave, a na tragu je navedenih ciljeva. Nositelj projekta "RE-PUBLIC SPACES" je Fakultet građevine i arhitekture, Sveučilište za tehnologiju u Lublinu (Poljska). Projekt adresira borbu gradova protiv klimatskih promjena preko smanjenja toplinskih otoka u gradovima kroz uređenje i proširenje zelenih površina, posebice unutarnjih dvorišta zaštićenih zgrada kulturne baštine.

U našem gradu planirano je uređenje dvorišta na lokaciji Šetalište kardinala Franje Šepera 8, unutar bloka povijesnih zgrada omeđenog secesijskim nizom. Dvorište ima pristup sa sjeverne strane sa Šetališta kardinala F. Šepera i sa zapadne i južne strane kroz dvorište Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek, a trenutno je zapušteno i nije planski uređeno, nedostupno je građanima i koristi se sporadično. S obzirom na lokaciju, dvorište se nalazi u samom centru grada, zaklonjeno je od prometa i gužve i kao takvo idealan je prostor za manja kulturna događanja, poput koncerata ili književnih večeri te za radionice GISKO-a za djecu i mlade.

Dario Kuštro
Možda ste propustili...

PROJEKT UDRUGE KREAKTIVA: UPOZNAJUĆI EUROPU UPOZNAJEM SEBE

Punoljetnost su obilježili putujući vlakom po Europi na trasi Orient Expressa

DANAS U POLJOPRIVREDNOJ I VETERINARSKOJ ŠKOLI

Prodaja prijesadnica i panel “Od škole do doktorata”

TKO NIJE NIŠTA NAUČIO NA POUČNOJ STAZI?

Pleša: Vandali uništavaju sve što im se nađe na putu

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

IN MEMORIAM: VERA ERL (1940. - 2024.)

Odlazak povjesničarke,
knjižničarke, sveučilišne
nastavnice i etnologinje

2

BAUMIT LIFECHALLENGE: KATEGORIJA “ZAPANJUJUĆA STRUKTURA”

Gospodarski centar nominiran za najljepšu fasadu u Europi

3

KAD TI GLUTEN ZAGORČAVA ŽIVOT

Osam od deset oboljelih ne zna da ima celijakiju