Osijek
PREVENTIVNI PROJEKT “STOP TRGOVANJU LJUDIMA”

Predavanja po srednjim školama
Objavljeno 13. veljače, 2024.
Tijekom školske godine 2023./2024. održana su i održavaju se predavanja u srednjim školama na području Osječko-baranjske županije, u okviru lokalnog preventivnog projekta “Stop trgovanju ljudima”.

- Budući da se suradnjom i partnerstvom, kroz razvoj i unaprjeđivanje resursa za prevenciju u zajednici i edukacijom, može znatno pridonijeti upoznavanju i senzibiliziranju javnosti o problemu trgovanja ljudima, policijski službenici za poslove prevencije, Ureda načelnika, Policijske uprave osječko-baranjske učenike i učenice srednjih škola kroz edukativna su predavanja informirali o tome kako reagirati kod sumnje da se radi o trgovanju ljudima, a to je u slučajevima primamljivih poslovnih ponuda bez referenci, dobro plaćenih poslova bez prethodnog razgovora o kvalifikacijama, ugovoru, radnom iskustvu i slično, naglašavanjem žurnosti i odlične zarade prilikom zapošljavanja, nejasnim i nemoguće provjerljivim podacima o “poslodavcu” te velikih obećanja. Tako mogu biti iskorišteni za robovski rad, prosjačenje, nezakonito posvajanje djece, sklapanje lažnog ili prisilnog braka te trgovanje ljudskim organima - doznajemo iz policije.

Učenici su informirani i da trgovanje ljudima obuhvaća vrbovanje, prijevoz, skrivanje, transport, eksploataciju osobe, pri čemu se koristi sila, prijetnja, otmica, prijevara, a ovakva se vrsta kaznenih djela ostvaruje radi prisilnog i neregularnog rada, prosjačenja, lažnih usvajanja, lažnih i prisilnih brakova, pornografije, prostitucije i trgovine ljudskim organima.

Telefonske linije na kojima je moguće zatražiti pomoć i dobiti sve informacije, odnosno upozoriti na slučajeve za koje se sumnja na trgovanje ljudima su 192 - policija i 0800 7799 - SOS telefon. S.Lacić
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PROJEKT UDRUGE KREAKTIVA: UPOZNAJUĆI EUROPU UPOZNAJEM SEBE

Punoljetnost su obilježili putujući vlakom po Europi na trasi Orient Expressa

2

PUTNICA: EMA BUBALO, DESTINACIJA: DOHA (KATAR)

Obiteljski praznici u srcu
arapske rivijere. Gutra,
henna, karak, deve i dine

3

FINALE NATJECANJA METRO JUNIOR TOP CHEF U ROVINJU

Učenik iz Osijeka Filip Viljevac osvojio drugo mjesto