Osijek
MIRKA LONČAR (42) IZLAŽE SVJETILJKE

Nadam se da ću izložbom upaliti još pokoju “žarulju”
Objavljeno 13. veljače, 2024.
Matematičarki i fizičarki stalo je do ekološkog aspekta prenamjene stvari

Do kraja veljače u Ogranku Donji grad Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek moguće je pogledati izložbu umjetničkih radova pod nazivom "Moje lampe" autorice Mirke Lončar (42), koja se održava u sklopu projekta Mala galerija GISKO.Novo od starog


Mirka je rođena u Osijeku, gdje radi kao učiteljica matematike i fizike. U slobodno vrijeme izrađuje svjetiljke od raznih predmeta koji više nemaju upotrebnu vrijednost, poput otkrhnutih lončića za čaj, knjiga s pogubljenim stranicama, staklenki...Takav se način izrade i korištenja predmeta naziva "upcycling". Iako neobičan, cijeli je proces izrazito kreativan i često inovativan jer se dobije potpuno nova stvar.

“Nadam se da ću ovom izložbom upaliti još pokoju ‘žarulju‘ i potaknuti promatrače na oporabu ili prenamjenu. Možda time neće spasiti planet, ali bi onaj krasni čajnik s napuknutom ručkom mogli spasiti od strašnog kontejnera", riječi su kojima Mirka opisuje ono čime se bavi, a koje su, uz uistinu posebne lampe koje su nam privukle pažnju, bile povod da autoricu zamolimo za razgovor u kojem nam je otkrila više o sebi i svome hobiju.

“Krenulo je prije godinu dana, možda malo više, najprije s lampama čija je baza beton, to mi je tada bilo interesantno, a potom sam primijetila jedan lončić koji već dugo nije bio za upotrebu te sam pomislila kako bih od njega mogla napraviti lampu. Krenulo je s tim lončićem, a potom sam nastavila, najprije izrađujući lampe od svojih stvari koje su služile samo za ukras, poput čajnika kojima je napukla ručka ili zahrđalih lončića i sl., a onda su mi članovi obitelji, nakon što su vidjeli što radim, a svima je to bilo jako zanimljivo, počeli donositi predmete koje oni više ne koriste", govori o počecima.

Osim starih čajnika i lončića, lampe izrađuje i od staklenki, knjiga, pa i od starog bureta za vino.

“Zapravo, super mi je uzeti neku stvar koja više nema svoju svrhu, koja više nije uporabna, te ju prenamijeniti, udahnuti joj novu svrhu. Na engleskom jeziku taj se postupak naziva ‘upcycling‘, a na hrvatskom bi to bila oporaba. Nije, dakle, riječ o klasičnoj reciklaži, nego više o prenamjeni, ali opet sve te stari ne završavaju na smetištu nego dobivaju novi život", ističe Mirka.

Ideje joj, kaže, dolaze spontano, često ovise i o samom objektu koji bi trebao poslužiti kao baza za lampu, a kod same izrade ne postoje unaprijed zadani obrasci i pravila.

“Kod većine stvari odmah vidim što bih napravila, no od nekih koje mi donesu ponekad nije moguće bilo što izvesti. Najprije gledam kako to izvesti, a tu može doći do niza problema: kako probušiti lončić, staklenku ili nešto treće, to je dosta zahtjevno i dugotrajno, kako montirati, koje grlo koristiti... Kod nas u Osijeku vrlo je slab izbor električnih elemenata, pa ih moram naručiti i čekati, tako da nema nekog pravila. Recimo, kod lampi čija je baza beton potrebno je taj beton osušiti, a prije toga razraditi ideju kako u njega inkorporirati grlo, a da se ono ne zalijepi, jer ga se ipak mora moći promijeniti u slučaju kvara. Zatim napravim kalup, izlijem beton koji se suši oko dva tjedna, nakon čega ga obrađujem. Nekad ga oslikam, a nekad mi bude fantastičan takav kakav je. Lampe od oštećenih knjiga relativno brzo napravim, a za lončiće je potrebno nešto više vremena, jer je uvijek potrebno nešto popraviti, ukloniti hrđu, obrusiti, prelakirati itd.", opisuje postupak izrade lampi, koje su zapravo tek posljednja manifestacija njezine kreativnosti, s obzirom na to da se sličnim hobijima bavi dugi niz godina.

“Od djetinjstva sam se bavila prenamjenom. Baš sam nedavno razmišljala o tome kako sam u osnovnoj školi televizor obojala u ljubičasto jer mi je bio ružan. Stalno sam nešto popravljala, preuređivala... fotelju, drugi komad namještaja i sl."

Antistresna terapija


Veliku podršku dobiva od obitelji i prijatelja, osobito od supruga Gorana i kćerke Klare, koja joj je pomogla postaviti izložbu u GISKO-u.

“Uža me obitelj baš jako podržava i pomaže kad god ustreba, inače ne bi bila toliko ustrajna u svemu. Klara je moj veliki navijač, ne sudjeluje sa mnom u izradi, nije taj kreativni tip, ali uvijek je uz mene spremna pružiti podršku i pomoć, a suprug je vješt s alatom pa mi ponekad pomogne u tehničkom dijelu, kako bi lampa bila stabilna i funkcionalna...", ističe Mirka te zaključuje kako ovaj hobi, uz ekološki aspekt koji joj je uistinu važan, za nju predstavlja i antistresnu terapiju.

Ivan Alilović
Možda ste propustili...

U STUDIJSKOJ ČITAONICI GISKO-A

Predstavljanje zbirke “Iz inata baća”

STRUČNI SKUP O SIMULIRANIM SUĐENJIMA

Stekli znanja o važnosti sudstva

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana