Novosti
SUKOB SINDIKATA OKO KOEFICIJENATA

SHU: NSZVO nanosi nemjerljivu štetu
Objavljeno 12. veljače, 2024.
Iz Sindikata hrvatskih učitelja (SHU) istaknuli su u nedjelju da glavni tajnik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja (NSZVO) Matija Kroflin nanosi štetu sindikatima, jer dok se većinski sindikati zauzimaju za bolji položaj zaposlenih u obrazovanju, NSZVO ruši mostove između obrazovnog i sustava znanosti.

Iz SHU-a su time reagirali na to što je Kroflin rekao da čelnica SHU-a Sanja Šprem "obmanjuje svoje članove o razlozima neodaziva na prosvjed na Markovu trgu", koji su u petak organizirali NSZVO i sindikat Preporod, a ostali sindikati nisu sudjelovali. U svom priopćenju Kroflin je također naveo kako je "transparentno da su tražili da radno mjesto predavača, a ne asistenta, ima viši koeficijent i od učitelja i od asistenta u znanosti i visokom obrazovanju". Reagirajući na te navode, iz Sindikata hrvatskih učitelja priopćili su da je riječ o pokušaju diskreditacije najvećeg sindikata u Hrvatskoj i napadu na predsjednicu SHU-a te da je Sindikat znanosti "ovim pokušajem demantirao upravo sam sebe". "Postupajući po načelu sindikalne solidarnosti, podržavamo zalaganje svakog sindikata za svoje članove, a ne bacanja klipova kojim nam do jučer partnerski sindikat određuje koliko je njima prihvatljiv koeficijent većine radnika u osnovnoškolskim i srednjoškolskim ustanovama", istaknuli su iz SHU-a. U svom priopćenju Sindikat hrvatskih učitelja također je napisao kako bi voljeli kada bi na udarce ispod pojasa glavnog tajnika NSZVO-a Matije Kroflina mogli odgovoriti: "Sam pao, sam se ubio".

Međutim, zaključuju iz SHU-a, Kroflinove izjave nanose nemjerljivu štetu sindikalnom djelovanju, a suglašavanjem Sindikata znanosti s prijedlogom Vlade RH oko koeficijenta složenosti poslova učinjena je direktna šteta zaposlenicima u sustavu odgoja i obrazovanja. H/I.B.
“RUŠENJE SINDIKALNIH MOSTOVA”
SHU napominje kako ne žele “sindikalne ratove”, no da će “svaki daljnji napad, optužbe, blaćenje i pokušaj degradiranja rada najvećeg sindikata otvoriti prostor za daljnje iznošenje činjenica koje neće ići u korist Sindikatu znanosti - ‘samoprozvanoj intelektualnoj eliti’”. “Dok se većinski sindikati argumentacijom zalažu za bolji položaj nositelja obrazovanja i ostalih zaposlenika u sustavu odgoja i obrazovanja, oni ovakvim nastojanjima ruše mostove između obrazovnog sektora i sustava znanosti”, istaknuli su iz SHU-a.

Možda ste propustili...

HUMANITARNA ORGANIZACIJA MARIJINI OBROCI HRVATSKA

Kampanja “Majci za ljubav”

Najčitanije iz rubrike