Novosti
PROMJENE U SPECIJALIZACIJAMA - ZA I PROTIV

Mladi liječnici zadovoljni, ravnatelji se plaše novog odljeva stručnog kadra
Objavljeno 11. veljače, 2024.

Ravnatelji bolnica i domova zdravlja protive se predloženim promjenama specijalizacija i upozoravaju da će to nepovratno naštetiti javnom zdravstvenom sustavu, a mladi liječnici ukidanje tzv. robovlasničkih ugovora pozdravljaju kao rezultat svoje desetogodišnje borbe.Promjene u specijalizacijama doktora medicine predložene su izmjenama Zakona o zdravstvenoj zaštiti, o kojima je upravo završeno javno savjetovanje. Na temelju predloženog, liječnici će biti oslobođeni plaćanja dosadašnjih penala ako, prije isteka ugovora, odu iz bolnice koja ih je poslala na specijalizaciju. Moći će otići raditi kamo žele, uz plaćeni trošak edukacije od najviše 7000 eura.

Udruga poslodavaca u zdravstvu (UPUZ), koja okuplja ravnatelje javnozdravstvenih ustanova, upozorava da su predložene izmjene neprihvatljive i inzistiraju na tome da se pronađe drugo, cjelovito rješenje. Dijelovi zemlje mogli bi ostati bez dostupne zdravstvene zaštite, upozorava u razgovoru za Hinu direktor UPUZ-a Dražen Jurković. U UPUZ-u smatraju da će taj potez neizbježno dovesti do još masovnijeg egzodusa liječnika iz manje atraktivnih dijelova zemlje u velike gradove i velike bolnice, odnosno privatni sektor i inozemstvo. Primjerice, u Zagrebu je danas 719 liječnika na 100.000 stanovnika, u Splitsko-dalmatinskoj županiji 425, u Primorsko-goranskoj 497, a u Osječko-baranjskoj 433. S druge strane, u Virovitičko-podravskoj županiji samo su 274 liječnika na 100.000 stanovnika, u Ličko-senjskoj županiji 239, a u Požeško-slavonskoj 380. "Predložene izmjene apsolutno su neprihvatljive. Budu li usvojene u ovom obliku, dovest će do smanjenja kvalitete, dostupnosti i kontinuiranosti zdravstvene zaštite za građane, osobito u javnom zdravstvenom sustavu, koji jest i mora ostati temelj cjelokupnog zdravstvenog sustava u Hrvatskoj", upozorava UPUZ.

Predlažu da država preuzme odgovornost na način da se uvede centralno raspisivanje specijalizacija i njihovo centralno financiranje. "Najbolje rješenje jest da država/Ministarstvo zdravstva raspisuje natječaje, financira specijalizacije te osigura mehanizme privlačenja i zadržavanje kadra u javnozdravstvenome sustavu", kaže direktor UPUZ-a. U suprotnom, postoji opasnost da javne zdravstvene ustanove postanu izvor gotovih specijalista, što će znatno narušiti mogućnost zadržavanja kvalificiranog kadra. U UPUZ-u upozoravaju i na ozbiljnu financijsku štetu za zdravstvene ustanove. Navode da ukupan trošak specijalizacije po liječniku i njegova brutoplaća iznose do 200.000 eura, a prema predloženim izmjenama liječnik specijalist morat će vratiti zdravstvenoj ustanovi manje od 7000 eura. U UPUZ-u opovrgavaju tvrdnje mladih liječnika da su specijalizanti u slučaju prijevremenog raskida ugovora do sada snosili troškove od 100 tisuća eura. Tvrde da je ukupan iznos bio maksimalno oko 33 tisuće eura i smatraju da je to minimalan iznos naknade koji treba zadržati.

U Inicijativi mladih liječnika, s druge strane, daju bezrezervnu potporu ispunjenju svojih zahtjeva za ukidanje tzv. robovlasničkih ugovora, zbog kojih su i prosvjedovali. Oni raspolažu i drukčijim podatcima o ugovorima, odnosno tvrde da i dalje neki liječnici imaju obvezu vraćanja ustanovi iznosa većih od 100.000 eura. "Više od pet tisuća liječnika ima robovlasnički ugovor, tj. obvezu vraćanja brutoplaća, božićnice, regresa, darova za djecu i sl. (maksimalno 150.000 eura) ili vraćanja umnožene proračunske osnovice (maks. 33 tisuće eura). Oko 1500 liječnika u stvarnoj je opasnosti da ih bolnica ili dom zdravlja ovrše ako poslodavcu daju otkaz prije isteka ugovorne obveze o radu nakon završetka specijalizacije", navodi Marin Smilović iz Inicijative mladih liječnika. Ističe da će zakonske izmjene ostaviti samo "realne troškove specijalizacije".

Dijana Pavlović
TKO ĆE PLAĆATI?
Marin Smilović iz Inicijative mladih liječnika napominje da će troškove edukacije od 7000 eura vraćati samo liječnici koji odlaze iz javnog sustava, a oni koji se odluče u njemu ostati, neće ništa plaćati pri promjeni ustanove. “Sada kada je eSavjetovanje završilo, nadamo se da će već sljedećeg tjedns to ići u saborsku proceduru i konačnu implementaciju”, kaže Smilović.

Najčitanije iz rubrike