Ekonomija
NAKON DUGOG NIZA GODINA RASTA

Ekološka proizvodnja u RH u laganom padu
Objavljeno 12. veljače, 2024.
Prema podatcima dostupnim na Agronetu, u 2023. za ekološku proizvodnju korišteno je 1046 ha manje nego u 2022. godini

Nema poljoprivrednika - nema hrane! Poruka je to poljoprivrednih proizvođača koji ovih dana prosvjeduju diljem Europe. Dok Europa teži održivoj i ekološkoj poljoprivredi, u Hrvatskoj su ambicije, čini se, znatno manje. Nakon dugog niza godina trendovi u ekološkoj proizvodnji pokazuju stagnaciju i lagani pad.Istaknuto je to, između ostalog, na nedavno održanoj skupštini Hrvatskog saveza ekoloških proizvođača. Ekološki su proizvođači izrazili nezadovoljstvo sustavom, u kojem je, prema njihovu mišljenju, puno lakše zadovoljiti formu i ostvariti pravo na potpore nego proizvesti konkretni proizvod, plasirati ga na tržište i živjeti od vlastite proizvodnje.

“Stalna podrške kupaca jedina je garancija proizvođačima, a bez revizije sustava potpora povećanje ekološke proizvodnje bit će nemoguće. Prema podatcima dostupnim na Agronetu, u 2023. za ekološku proizvodnju korišteno je 1046 ha manje nego u 2022. Rezultat je to smanjenja poticaja ekološkoj proizvodnji u novom programskom razdoblju, ali i pada standarda građana, kao i ekstremnih vremenskih prilika. Rast proizvodnje u 2023. bilježe jedino krški pašnjaci, livade i maslinarstvo, a sva je ostala proizvodnja smanjena", naglašeno je na skupštini.


U komunikaciji s Ministarstvom poljoprivrede proizvođači su naveli da su već bili iznijeli stav da izračuni potpora nisu modelirani prema stvarnom stanju na terenu niti je u obzir uzeta inflacija.

- Kompenzacijske mjere koje je Ministarstvo predložilo nisu imale stvarni efekt na održavanje rasta ekološke proizvodnje, a ni rast kao cilj nije bio ambiciozno postavljen. Iako je Europa postavila cilj od 25 % površina u ekološkoj proizvodnji do 2030., u Hrvatskoj je cilj Strategije poljoprivrede do 2030. povećanje na 140.000 ha, što je oko 12,5 % površina. Trenutno one zauzimaju 11 %. Sve je veći problem i preopterećenost vođenjem sve potrebne administracije, na što se žale i europski kolege iz svih sektora proizvodnje. Dok je prije nekoliko godina bilo dovoljno izdvojiti sat-dva tjedno za vođenje administracije, danas je isto toliko vremena potrebno na dnevnoj bazi. Mjeri se gotovo sve što je mjerljivo, a nema vidljive poveznice između prikupljenih statističkih podataka i stvarne planske podrške proizvodnji - istaknuli su ekološki proizvođači, te dodali: "Ekološki proizvodi, posebno su važni u dječjim ustanovama, kao i u bolnicama, jer ne sadržavaju ostatke pesticida i ostalih dodataka koji mogu djelovati štetno, posebno kod osjetljivijih skupina. Zdrava i održivo proizvedena hrana trebala bi biti dostupna svima. No, kako bi ovakve inicijative bile moguće, potrebno je plansko razvijanje ekološke proizvodnje, određena garancija proizvođaču za plasman i podrška u udruživanju. Stalna podrška kupaca proizvođačima je i dalje jedina garancija i omogućuje njihov opstanak. Kupnjom lokalnih ekoloških proizvoda direktno od proizvođača, osim što se zdravo hranimo, dajemo podršku razvoju modela proizvodnje koji čuvaju naš okoliš."

Zdenka Rupčić
Manje je površina pod ekološkim povrćem
- Više entuzijazma u podržavanju ekoloških proizvođača pokazali su ovih dana Grad Zagreb i Zagrebačka županija osmišljavanjem inicijativa ulaska ekohrane u škole prema modelu zelene javne nabave, planiranjem pokretanja ekotržnica i organizacijom proizvođača preko distributivnog centra za voće i povrće. Ekotržnice već funkcioniraju i u drugim gradovima. No ekoloških proizvođača znatno nedostaje. Ekološko povrće, primjerice, proizvodi se na samo 487,72 ha, što je 164,71 ha manje nego lani - rečeno je na skupštini.

Izračuni potpora nisu modelirani prema stvarnom stanju niti je u obzir uzeta inflacija, tvrde proizvođači

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

DODIJELJENA ZLATNA KOŠARICA 2024. ZA NAJBOLJA OSTVARENJA

Podravka najbolji proizvođač

2

VISOKO PODIGNUTA KVALITETA

Dvostruko veća potražnja pršuta od proizvodnje

3

OPORAVAK USLUŽNOG SEKTORA

Poslovna aktivnost u eurozoni porasla