Regija
RECIKLAŽNO DVORIŠTE OPRAVDAVA SVOJE POSTOJANJE

Najviše ima glomaznog i tekstilnog otpada, slijede staklo, plastika te metal
Objavljeno 12. veljače, 2024.
ĐURĐENOVAC - Prije tri godine počelo je raditi reciklažno dvorište za privremeno skladištenje manjih količina posebnih vrsta otpada u Ulici hrvatskih branitelja u Đurđenovcu.

Projekt gradnje reciklažnog dvorišta stajao je 2,3 milijuna kuna, od čega je 85 posto, odnosno 1,8 milijuna kuna, sufinancirala Europska unija iz Kohezijskog fonda. Ostatak sredstava osigurala je Općina Đurđenovac.

Usluge reciklažnog dvorišta mogu koristiti svi građani s prebivalištem na području Općine Đurđenovac bez naknade. Radno je vrijeme reciklažnog dvorišta ponedjeljkom od 8 do 16 sati te utorkom, srijedom, četvrtkom i petkom od 7 do 15 sati.

Sudeći prema količini otpada u njemu, kontinuirano se podiže svijest građana o sustavu održivog gospodarenja otpadom. Prema informacijama voditelja reciklažnog dvorišta Tihomira Potnešila, najviše je prikupljeno glomaznog i tekstilnog otpada, a slijede staklo, plastika i metal.

- Mislim da su građani dosta savjesni, zaista su to velike količine koje smo prikupili svih ovih godina. Trenutačno je u dvorištu najviše glomaznog otpada i tekstila, za koji pokušavamo pronaći najbolja rješenja za recikliranje. S jednom tvrtkom iz Zaboka dogovara se preuzimanje tekstilnog otpada. Trenutačno je u velikim vrećama spremno za odvoz na recikliranje staklo. Osim stakla i plastike, koje zbrinjavamo preko ovlaštenih oporabitelja, redovito se odvozi i metal. Mogu reći da građani najčešće donose staklo. Dok bi ih neki bacili u zelenu kantu, imamo savjesne građane koji donesu dvije-tri staklene boce, što je za svaku pohvalu. Jedna starija gospođa donijela je dvije stare baterije - naveo nam je neke od primjera Potnešil.

Ono što najviše iznenadi kada stignete u reciklažno dvorište urednost je i pažnja koju pridaju čistoći prilaza i okoliša te samom dvorištu.

- Nisam ovdje da sjedim i čekam da građani donesu otpad, nego uzmem metlu u ruke, ali i alat. Stari namještaj rastavim i uredno složim. Sve mora biti čisto i uredno - poručuje voditelj đurđenovačkog reciklažnog dvorišta Tihomir Potnešil.

Za upravljanje dvorištem zaduženo je komunalno poduzeće Rad Đurđenovac.

- Rad ima ugovore s tvrtkama koje preuzimaju pojedine vrste otpada. Naši sumještani dobro su prihvatili što papir, plastiku, tekstil, metal i staklo mogu predati bez naplate. Uz to su i naše cijene odvoza i zbrinjavanja komunalnog otpada niže nego u susjednim gradovima i općinama - kaže direktor Rada Oliver Abičić.

No, neodgovorni građani i dalje pokraj kontejnera ostavljaju različite manje električne uređaje i namještaj, veće predmete od plastike i sitni građevinski otpad. Problem su i građani koji ‘‘kopaju‘‘ po kontejnerima pri čemu za sobom ostave nered.

Iz Rada stoga apeliraju na građane da otpad odlože u reciklažnom dvorištu kako bi svi zajedno postigli da Đurđenovac bude što čistiji i uredniji. Snježana Fridl
Pojedinim Đurđenovčanima nije teško donijeti dvije-tri staklene boce, ali i dvije stare baterije

Možda ste propustili...

POTPISANO JE 37 UGOVORA

Za braniteljske udruge 32.300 €

PROLJETNI TRENING “AKTIVNE HRVATSKE”

Beli Manastir vježbat će s Asjom Petersen

DVD BENIČANCI

Za dom 30.000 €

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

DVOSTRUKI “FESTIVAL DEMOKRACIJE”

Na isti dan izbori za EU i mjesne odbore

2

AUTOKLUB PANONIJA DOBIO DONACIJU

Grad Našice dao 5500 eura za nabavu dvaju karting-vozila za djecu

3

NAŠIČKO GRADSKO VIJEĆE JEDNOGLASNO

Poznati su dobitnici gradskih priznanja