Regija
TRIDESETAK UZORAKA PRISTIGLO JE NA 15. LUČKU KOBASIJADU

Igor Bartolić iz Luča napravio najbolju kobasicu: Najvažniji su dobra paprika i pet dimova
Objavljeno 12. veljače, 2024.
LUČ - Igor Bartolić iz Luča pobjednik je 15. lučke Kobasijade.

Četveročlana komisija njegovoj je kobasici dala najveći broj bodova, a kušali su 30-ak suhomesnatih uzoraka "kraljice kolinja‘‘ iz raznih dijelova Baranje.

- Presretan sam što sam osvojio prvo mjesto. Ponovio sam tako uspjeh od prije desetak godina, kada sam na lučku Kobasijadu također donio najbolji uzorak. Klao sam u prosincu, kada je vrijeme bilo dobro za svinjokolje. Ovih dana sam ponovno izrađivao kobasice, ali zbog visokih temperatura imam određenih problema, jer za svinjokolje je ipak potreban, ako ne ‘‘minus‘‘, onda bar nekoliko stupnjeva iznad nule, a ne 15 i više - priča Bartolić, 34-godišnji majstor na održavanju beljske farme Mitrovac. Kobasice izrađuje već 15 godina i uvijek primjenjuje isti recept. Kao i većina majstora kobasičara, ističe kako je važno imati dobru slatku i ljutu papriku. On po nju već niz godina odlazi u bački Bezdan.


- Uz dobru slatku i ljutu papriku, u kobasice stavljam češnjak, papar i šećer da to sve poveže. Ništa manje važno nije ni dimljenje. Moja je pušnica prilično velika, pa tri dima nisu dovoljna. Mora biti barem pet - tvrdi, nastavljajući kako su to lagani i hladni dimovi. Objašnjava kako se ne smije dogoditi da ispod kobasica gori vatra, jer će one tada biti crne, a ne lijepe crvenkaste kakve su njegove. Vatru naloži oko 15 sati, kada dođe s posla. Svakih pola sata obilazi pušnicu kako se ne bi dogodio otvoreni plamen. Kobasice se dime do otprilike 21 sat i tako pet puta. Za dimljenje koristi isključivo bukvu. Njegova obitelj (supruga, dvoje djece i majka) godišnje pojede 30-ak pari kobasica i nešto više kulenovih seka.

- Kobasica i seka pravim znatno više, ali se kod nas puno fešta, pa se uz druženje dosta pojede. Ponešto prodam ili poklonim prijateljima - kaže, dodajući kako je pretprošle godine odlučio izraditi nekoliko pravih kulenova, onako za probu, kako bi vidio može li ih uredno odimiti. Kada je vidio ‘‘da zna‘‘, udvostručio je količinu, pa će ove godine načeti osam komada. Kolje vlastite svinje, kojih je uvijek tri-četiri komada po 200-tinjak kilograma.

- Razmišljao sam ograditi vrt i postaviti pastira kako bi svinje slobodno trčkarale. Držao bi tada i više svinja. Razlog takvog mog razmišljanja nedostak je vremena. Posao, djeca, čišćenje svinjca - i ne ostane mi gotovo ništa slobodnog vremena - kaže- Bartolić. Ivica Getto
Kod nas se puno fešta, pa se uz druženje pojede dosta kobacica i kulenovih seka, kaže Bartolić

Možda ste propustili...

IMA NAJBOLJE VINO SLATINSKOG VINOGORJA

Mirko Lukač: Vino se mora osluškivati

U PODRUČJU KULTURE I SPORTA OPĆINE MARIJANCI

Udrugama podijeljeno 80.783 eura

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

ZASELAK KOJI NI GOOGLE “NE PREPOZNAJE”

Zvjerinjak makadamom na glasovanje do Svetoblažja

2

DVADESET GODINA UVESELJAVA BELOMANASTIRCE

Vlasnik lunaparka Omer Šehović: Bolje je zaraditi euro nego potrošiti dva

3

“ZAMISLI MUZEJ ZA SVE”

Prijavljen je projekt obnove starog kotara