Osijek
53. SLAVONSKO SIJELO

Vesela Šokadija kad joj tambura STUC-om svira
Objavljeno 12. veljače, 2024.
Slavonsko sijelo nazivaju pinkl-balom jer posjetitelji donose košare s jelom i pićem

Vesela atmosfera, obilje pjesme, plesa, tamburaške glazbe i stolovi uređeni onako po naški, slavonski, s obiljem hrane i pića. Tako je, najsažetije, izgledalo 53. Slavonsko sijelo, tradicionalna manifestacija u organizaciji Slavonskog tamburaškog društva "Pajo Kolarić", i ove godine održana u Studenskom centru.Da domaćini, STD "Pajo Kolarić", izvrsno sviraju, mogli smo čuti na početku programa, kada je nastupio juniorski tamburaški orkestar društva pod ravnanjem dirigenta Miloša Grubića. Onda je na scenu stupio tamburaški sastav Ravnica i publiku zabavljao do dugo u noć. Zanimljivo je da je većina članova Ravnice potekla upravo iz "Paje Kolarića".

- Sve smo ulaznice, a u prodaji ih je bilo 400, prodali odavno, a sredstva prikupljena prodajom ulaznica zapravo su dobrotvorni prilog koji omogućava normalno funkcioniranje ovog velikog društva i kulturne institucije koja u Osijeku djeluje od 1954. godine - rekao je predsjednik društva Denis Škugor. Dodao je da su osim Osječana na zabavu došli i gosti iz Švicarske, Dalmacije, Bosne i Hercegovine te Vojvodine.


Organiziran je izbor najljepše dječje, ženske i muške narodne nošnje, birao se i najljepši stol, a posjetitelji su sudjelovali i u bogatoj tomboli. Škugor je dodao da se Slavonsko sijelo u slengu naziva pinkl-bal, jer posjetitelji na tu večer pjesme, plesa i druženja donose košare s hranom i pićem te svoje stolove ukrašavaju najboljim domaćim proizvodima.

- Slavonsko sijelo ima tradiciju dugu više od pola stoljeća, te je prepoznato kao večer očuvanja hrvatske narodne baštine, tamburaške pjesme, raskoši i bogatstva narodnih nošnji, folklora, narodnog stvaralaštva i bogatstva Šokadije - rekla je Stela Sep, zamjenica predsjednika STD-a "Pajo Kolarić".

Vesna Latinović
Osijek i “Pajo” - jedna duša u dva tijela
Tihomir Florijančić, predsjednik Gradskog vijeća Osijeka, istaknuo je da za tradicionalno Slavonsko sijelo, ali i svoj rad STD “Pajo Kolarić” ima podršku Grada, jer čuva tradiciju, običaje, kulturu i nasljeđe od prije dva stoljeća, kada je njihov osnivač Pajo Kolarić pokrenuo prvo tamburaško društvo u Osijeku, Hrvatskoj, ali i svijetu, i time Osijek pozicionirao kao tamburašku metropolu svijeta. “STD ove godine slavi vrijedni jubilej, 70. rođendan, i proslavit će ga koncertom. Kaže se da je prijateljstvo jedna duša u dva tijela, a ja bih dodao da su Grad Osijek i STD ‘Pajo Kolarić’ jedna duša u dva tijela.”

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike