Osijek
SMEĆE OKO BRODA “BROADWAY” BODE OČI

Naplavine će ukloniti radni
brod - čim bude slobodan
Objavljeno 12. veljače, 2024.
Plovilo koje može sigurno ukloniti naplavine angažirano je do travnja na Vuki

Ružan ćemo prizor naplavina ispred plovnog objekta - broda Broadway, privezanog uz desnu obalu Drave, nešto prije ulaza u Tvrđu, a prekoputa Kopike, morati gledati sve do - travnja. No zbog toga nećemo moći ni u koga upirati prstom kao u krivca, jer svi sudionici u ovoj priči učinili su što je u njihovoj moći. Ne može se, naposljetku, prozvati ni one koji taj problem (jedini) mogu riješiti, jer su angažirani na drugom poslu.Reakcija nije izostala


Da već duže ispred "Broadwaya" stoje zarobljene naplavine granja i otpada, pa tako naružuju zimsku idilu u šetnji uz Dravu, upozorili su redoviti šetači promenadom.

Reagirali su na to i iz Grada Osijeka, koji su nadležnoj instituciji za poslove nadzora sigurnosti plovidbe, Lučkoj kapetaniji, u nekoliko navrata slali i službene dopise. U jednom od njih upozorili su kako sumnjaju u sigurnost i valjanost užadi kojom je brod pročvršćen za obalni vez.

Kapetanija je reagirala, obavljen je inspekcijski nadzor, utvrđeno je da je, što se tiče priveza, sve sigurno. I sada su iz Kapetanije od vlasnika "Broadwaya" zatražili da ukloni naplavine, baš kao što je to učinjeno nekoliko puta prošle godine.

- Očekujemo da se i sada realizira ovaj nalog, s Lučkom kapetanijom bili smo i u usmenom kontaktu, te i u pismenoj prepisci - kaže nam naš sugovornik iz gradske administracije.

No gdje je sada zapelo?

- Zatražio sam uslugu radnog broda od specijalizirane tvrtke za ove poslove, no moram pričekati da on bude slobodan. To, međutim, neće biti prije početka travnja jer se sa svojim specijaliziranim brodom nalaze na radovima na rijeci Vuki - odgovorio je zakupnik "Broadwaya" na naše pitanje. Molio je da ga ovom prilikom ne spominjemo imenom, premda u ugostiteljskim vodama nije tajna ni tko je vlasnik broda, ni tko je ugostitelj koji ga je od njega uzeo u višegodišnji najam.

Naš sugovornik u razgovoru potvrđuje korektan odnos s tvrtkom čiju uslugu čeka, kao i s Kapetanijom. I sam je svjestan obveze koju ima, ali ne može, kaže, ponuditi drukčije rješenje. Ističe kako je prošla godina doista bila grozna što se tiče naplavina, u jednoj je situaciji osobno iz malog čamca uklanjao naplavine, ali to je bila avantura koju više ne želi ponoviti. Drugi su put, na čemu im zahvaljuje, reagirale Hrvatske vode.

Kratko noćni klub


No što će biti s objektom "Broadway", koji i nije dao previše doprinosa turističkom životu Osijeka? Posljednji put, ako se ne varamo, bilo je to u ljeto 2017., kao noćni klub, kada je, kao jedna od novih atrakcija, bio prezentiran i na stranicama Turističke zajednice grada Osijeka. No "plesao je samo jedno ljeto".

Brod je na ovoj lokaciji usidren 2011. godine, počeo je kao Coctail barKA, očekivano, privukao je pozornost svojom dravskom lokacijom, ali vrlo je brzo izgubio šarm i privlačnost. Sve u svemu, više je vremena prazan no što je nudio neki sadržaj. Kako dalje, pitamo našeg sugovornika.

Više je varijanti - u jednoj su postojali i zainteresirani kupci iz Mađarske, iz Budimpešte - što ne iznenađuje, jer ondje je obala Dunava prepuna brodova i plovila pretvorenih u restorane. Prema drugoj varijanti, postoji namjera da se brod premjesti na drugu lokaciju, također u zoni gradske obale, gdje ne bi skupljao naplavine.

Dario Kuštro
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike