Kultura
HNK U OSIJEKU NAJAVLJUJE BALET

Bobić: “Snježna kraljica” je izvedba na svjetskoj razini i ostavit će publiku bez daha
Objavljeno 12. veljače, 2024.
Balet hrvatskog skladatelja koji postavljaju dva nacionalna kazališta - u Osijeku i Splitu - desetljećima se nije dogodio

U svečanom foajeu HNK održan je okrugli stol u povodu praizvedbe baleta "Snježna kraljica", u koprodukciji s HNK Split, za koji je glazbu skladao Davor Bobić prema bajci H. C. Andersena. Glavni sugovornici bili su osječki i splitski intendanti, Vladimir Ham i Vicko Bilandžić, skladatelj Davor Bobić, koreograf i redatelj Svebor Sečak, dirigent Stjepan Vuger i baletni majstor Vuk Ognjenović. Praizvedba baleta u dva čina održat će se 16. veljače, a na jesen stiže i u Split.Suradnja kazališta


Zahvaljujući konzorciju hrvatskih narodnih kazališta pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija intendanti svih nacionalnih kuća ostvaruju komunikaciju. Upravo se tako javila ideja o izvođenju "Snježne kraljice", no organizatori nisu mogli ni zamisliti vrijednost novog projekta.

- Čeka nas pravi spektakl, jer izvodimo balet hrvatskoga skladatelja koji postavljaju dva nacionalna kazališta, to se desetljećima nije dogodilo, ako i uopće. Osječko je kazalište u usporedbi s drugima poprilično skromno, stoga je Split velikodušno popunio naše brojačane nedostatke. Budući da je ova praizvedba naša najskuplja produkcija, neizmjerno smo ponosni i zahvalni Ministarstvu kulture i medija što nam je omogućilo realizaciju projekta - rekao je Vladimir Ham.

S njim se složio i Vicko Bilandžić rekavši kako se nada da će Osijek uskoro dobiti veliki baletni ansambl, kakav i zaslužuje, a koprodukcije bi, kaže, trebale postati pravilo, ne iznimka.

- Veliko je bogatstvo imati mogućnost suradnje i razmjene znanja naših ansambla. Kao jači i veći baletni ansambl, doista želimo pomoći osječkom, a on će pomoći našem predstavom u Splitu. U središtu je radnje suvremeni skladatelj Bobić, što nam je iznimno drago jer vjerujemo da hrvatske autore treba prezentirati. Siguran sam da ćemo dobiti visokokvalitetan balet, veliko hvala Ministarstvu te Gradu Osijeku i Splitu - naglašava.

Svima dobro poznatu bajku o kraljici ledena srca, prijateljstvu djevojčice Gerdi i Kaja iznimno talentiran Davor Bobić uglazbio je u balet od sedam slika koji će nas uroniti u vrijeme dok smo još vjerovali u dobrotu i sretan kraj svih pustolovina.

- Zahvaljujem organizatorima što su mi dali veliku čast i povjerenje, mi skladatelji radimo cijeli život, no prilika je vrlo malo. Nudio sam djela gotovo svim intendantima, ali nikada nisam dobio odgovor - sve do Hama. Zaista nisam očekivao ovakvu produkciju, usudim se reći da je izvedba na svjetskoj razini i znam da će ostaviti publiku bez daha. Ovim projektom, načinjenim od iskrenih emocija, otvorili smo vrata umjetnosti da zaživi još više i dublje u našem društvu, "Snježna kraljica" je novo poglavlje hrvatskog baleta - ističe Bobić.

Dio povijesti


Svebor Sečak potvrđuje značenje projekta, dodajući kako se balet može promatrati i sa znanstvene strane, kao dio kulture jednog naroda. Upravo tim pitanjem bavi se u akademskom radu ističući koliko je uistinu rijetko da Hrvatska ima praizvedbu domaćeg autora.

- Postoji možda 15-ak postavljenih naslova u posljednjih 100 godina hrvatske kulture, svjedočimo nečemu što će uskoro postati dio povijesti. Bobićeva glazba meni je izuzetno prisna, vjerno ćemo pratiti Andersenovu bajku i zajedničkim snagama iznjedriti skladbu. Moram priznati da nije bilo jednostavno, radili smo s oba ansambla kako bismo se uskladili, no imamo mlade profesionalce, koji će sigurno oduševiti publiku - govori.

Vuk Ognjenović također dijeli samo riječi hvale domaćem autoru, kaže kako je Bobić djelo pisao s izuzetnim žarom, a sa scenom i koreografijom napravili su pravu hit-predstavu.

- Ovo je bajka na najvišoj umjetničkoj i tehničkoj razini, prigodna za svakoga i sve dobi. Odabrali smo fantastične splitske plesače i plesačice koji će upotpuniti osječki baletni ansambl, to je povijesni trenutak za Osijek jer pokazujemo javnosti što bi osječki HNK mogao postići s tih 12 parova iz Splita. Najviše zahvaljujem organizatorima, suradnicima i prije svega Bobiću, koji je napravio pravo remek-djelo - dodaje Ognjenović.

Elena Lukić
Možda ste propustili...

MBP PREDSTAVLJA KATALOG IZLOŽBE “USPOMENE NA DJETINJSTVO”

16 priča o djetinjstvu i odrastanju

U MRAMORNOJ DVORANI GRADSKOG MUZEJA VUKOVAR

Koncertni ciklus Eltz: Duo Eolian

GALERIJA “ANTUN ULLRICH”

Otvorena izložba Darka Jovanovića

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

ANTONIJA PINTARIĆ IZA KULISA

Ako ti duša gori za glumom i scenom, nemoj nikome dopustiti da ugasi taj plamen

2

U MRAMORNOJ DVORANI GRADSKOG MUZEJA VUKOVAR

Koncertni ciklus Eltz: Duo Eolian

3

GALERIJA “ANTUN ULLRICH”

Otvorena izložba Darka Jovanovića