Kultura
JAPANSKI NATJEČAJ BASHO-AN HAIKU

Pobijedio je haiku Gorana Gatalice
Objavljeno 12. veljače, 2024.
Književnik Goran Gatalica iz Virovitice osvajanjem Nagrade Basho treći je put na istom japanskom natječaju doveo Hrvatsku na prvo mjesto zemalja prema ukupnom broju pobjeda. Već tradicionalno, šestu godinu zaredom, Basho muzej i Koto-ku Zaklada za kulturu iz Tokija organizirali su međunarodni natječaj na engleskom jeziku Basho-an haiku, koji iz godine u godinu privlači zanimanje velikog broja autora haiku-poezije i ljubitelja te japanske forme iz 40-ak zemalja svijeta. Sudjelovali su autori iz 44 zemlje svijeta s ukupno 1768 radova. Zemlje sudionice bile su Alžir, Argentina, Australia, Bjelorusija, Belgija, BiH, Bugarska, Kanada, Hrvatska, Finska, Francuska, Njemačka, Grčka, Mađarska, Indija, Indonezija, Irska, Izrael, Italija, Japan, Kazakstan, Litva, Malezija, Crna Gora, Myanmar, Nepal, Nizozemska, Novi Zeland, Pakistan, Filipini, Poljska, Rumunjska, Rusija, Škotska, Srbija, Singapur, Južna Afrika, Južna Koreja, Španjolska, Šri Lanka, Švicarska, Velika Britanija, Ukrajina i SAD.

O najboljim radovima nezavisno su odlučivali Kai Hasegawa (haiku-pjesnik, autor 20-ak knjiga kritike o haikuu i profesor na Sveučilištu Tokai), Naoko Fujita (haiku-pjesnikinja, glavna voditeljica haiku-kruga i časopisa Shurei) i Dhugal J. Lindsay (haiku-pjesnik i urednik haikua na engleskom jeziku u The Mainichi). Svaki je od članova žirija odabrao jedan rad (ukupno tri rada) kojima je pripala Nagrada Basho i deset radova za međunarodne pohvale. U vrlo jakoj međunarodnoj konkurenciji, prema izboru Naoko Fujite, haiku rad "između brda" Gorana Gatalice proglašen je najboljim i nagrađen Nagradom Basho.

Gatalica, koji je tu nagradu osvojio treći put na ovome japanskom natječaju, doveo je Hrvatsku na prvo mjesto prema ukupnome broju pobjeda.

- Dobiti nagradu kao pjesnik svakako je ne samo najinspirativnija stvar nego i daje značenje kreativnom radu. Siguran sam da će Nagrada Basho (koju sam osvojio treći put na ovome natječaju) u budućnosti inspirirati i oplemeniti moj kreativni rad novim pjesničkim idejama - kaže Gatalica.

Pohvaljeni su i radovi hrvatskih autora Perice Dujmović, Ivana Gaćine, Amira Kapetanovića i Aljoše Vukovića. T.K.
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

ETNOLOŠKI CENTAR BARANJSKE BAŠTINE

Arheolozi: “Beli Manastir zaslužuje imati svoj muzej”

2

PROMOCIJA KNJIGE JULIJANE ADAMOVIĆ “OČE, AKO JESI” U KLUBU KNJIŽARE NOVA

Veličanstven roman o ženama i muškarcima

3

SPOT “VOLJENO MOJE” ANTONIJE BUDANO

Težina i istinska ljepota majčinstva