Osijek
SUPERJUNACI NA NOVOJ DUŽNOSTI

Odjel za kemiju - MasKEMbal radi popularizacije znanosti
Objavljeno 9. veljače, 2024.
Kemijski labosi privremeno su postali Batman’s cave, ali i Hulk’s laboratory

Odjel za kemiju, Sveučilišta J.J. Strossmayera u Osijeku, pozvao je, a brojna su se djeca od vrtićke do (srednjo)školske dobi jučer poslijepodne odazvala na MasKEMbal, i to na temu Superjunaci.- Ovo je naš treći MasKEMbal koji organiziramo s ciljem kako bismo se prije svega zabavili, proveselili, kušali krofne ali i nešto naučili. Zamaskirali smo kemiju kako bismo je što prije na ovako zabavan način predstavili i približili najmlađima - reći će u ime organizatora Marija Jozanović, zamjenica pročelnice za znanstvenoistraživačku djelatnost ovog odjela.

Na prvom katu stoga su kemijski laboratoriji bili dostupni za pokazne pokuse - sintezu najlona, stvaranje paukove mreže (stuck in the net), odnosno privremeno je to postala Batman‘s cave s jedne te Hulk‘s laboratory s druge strane... Srednjoškolci su se natjecali u "titriranju" - kemijskoj analizi koja se ovom prigodom temeljila na skokovitoj promjeni boje, u tri termina organiziran je i pub kviz o poznavanju superjunaka.

- Tema superjunaka je zbog toga da bismo mladima kroz radionice i pokuse pokazali i da u sferi svijeta filma i multimedije ima puno znanosti i da je kemija ta koja omogućava šarolikost efekata - rekla je Rajna Marija Jozić, predsjednica Studentskog zbora ovog odjela.

No nisu na Odjelu za kemiju mislili samo na svoju struku, ispred zgrade pozvali su na predstavljanje i Real Life Superheroesa - službi koje u Osijeku svakodnevno spašavaju živote.

Dario Kuštro
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike