Regija
GRADSKO VIJEĆE U UTORAK O NAGODBI

Zbog ZOIS-a trebat će izdvojiti 625.500 eura
Objavljeno 10. veljače, 2024.
Ukupan iznos potraživanja 10-ak je milijuna eura, a do sada su na prijedlog nagodbe pristali Županja, Vukovar i Vinkovci
BELI MANASTIR - S ciljem izbjegavanja prisilne naplate na temelju presude Visokog trgovačkog suda Republike Hrvatske od 26. srpnja 2023., ukidanja solidarnosti dužnika prema dugu iz navedene presude i okončanja svih međusobnih sporova proizišlih iz Ugovora o izgradnji i pogonu regionalnog odlagališta komunalnog otpada od 17. ožujka 2006. godine, za koje Grad Beli Manastir odgovara kao osnivač Javne ustanove za zbrinjavanje komunalnog otpada istočne Slavonije (ZOiS), Grad Beli Manastir zaključit će sudsku nagodbu s austrijskim trgovačkim društvima Saubermacher Dienstleistungs AG i Strabag AG - prijedlog je to odluke koja će se u utorak naći pred belomanastirskim gradskim vijećnicima.

U slučaju da vijećnici prihvate prijedlog, iz gradskog će proračuna biti izdvojeno 625.500 eura, s rokom dospijeća 31. prosinca 2024. godine i obročnom otplatom (prvi obrok do kraja lipnja, drugi do kraja godine). Spomenuti iznos uključuje dosuđene troškove i kamate, a austrijska društva, u slučaju nagodbe, među ostalim, neće pokrenuti zahtjev za naknadu troškova arbitraže na temelju pravorijeka Međunarodnog arbitražnog suda, Međunarodne trgovačke komore i zahtjeva za naknadu troškova sudskog postupka pred Višim zemaljskim sudom u Muenchenu, odnosno da će istupiti iz svih sudskih sporova koji su u tijeku. O svemu će vijećnike izvijestiti odvjetnik Domagoj Rešetar.

- Izložit ću im činjenično stanje, a na Gradskom je vijeću odluka. Ne mogu reći što je najpametnije, ali mogu reći da se spor može izgubiti - pa će biti još gore, dobiti - pa će eventualno biti bolje, odnosno sklopiti nagodbu koja znači prekidanje tijeka kamata i izlazak iz sporova. Važno je reći kako je iznos nagodbe manji od prvobitnog prijedloga austrijskih tvrtki. Ako se gleda zakonski, pravomoćna presuda glasi na solidarnu obvezu isplate približno 10 milijuna eura koje ove dvije austrijske tvrtke mogu naplatiti od bilo kojeg vjerovnika, dakako, uz kamate koje idu svaki dan. Na ovaj se način solidarna obveza pretvara u djeljivu obvezu, gdje je vjerovnik dužnicima ponudio da plate određeni iznos i tako zatvore dug te iziđu iz svih sporova. Ako se gleda s te strane, nagodba je dobra - kaže Rešetar, ponavljajući kako tužitelji mogu ovršiti samo jednog od pet gradova osnivača (Osijek, Vukovar, Vinkovci, Županja i Beli Manastir), što znači da bi samo iz jednog od proračuna spomenutih gradova bilo ovršeno 10-ak milijuna eura (što je proračun grada Belog Manastira). Dakako, iz proračuna grada koji, eventualno, ne sklopi nagodbu. Zasad su na nagodbu pristali Županja, Vukovar i Vinkovci.

Prema informacijama koje imamo, prijedlog nagodbe sigurno će podržati vijećnici oporbenog SDP-a, a vjerojatno i oni iz vladajućeg HDZ-a. Kasnije je moguć novi sudski spor, ali ovoga puta između pet gradova osnivača, kako bi se utvrdilo tko je kriv za raskid ugovora, zbog čega su austrijske tvrtke i pokrenule sudske sporove, premda na potencijalnoj lokaciji zajedničkog odlagališta otpada nije zaboden ni ašov.

Ivica Getto
Osnivački udjel Belog Manastira 7%
Priča traje od 2001. godine, kada su Vukovar, Osijek, Beli Manastir, Vinkovci i Županja osnovali ZOIS. Osam godina kasnije počela je pravna zavrzlama. Austrijske tvrtke su zbog raskida koncesijskog ugovora odlučile sudskim putem dobiti naknadu štete. U studenome 2019. godine upućen je zahtjev osnivačima za podmirivanje potraživanja u ukupnom iznosu od 122,2 milijuna kuna, uz daljnjih 4 milijuna zateznih kamata. Dosada je već bilo nekoliko pokušaja nagodbi, ali nijedna nije ‘’prošla’’. Beli Manastir u osnivačkom udjelu sudjeluje s nešto manje od 7 posto.

Možda ste propustili...

UREĐUJU ZELENE POVRŠINE, POČELA SADNJA CVIJEĆA

Cvjetne će gredice s više od 4000 ljetnica uljepšati grad

GLAZBENE I FILMSKE PROJEKCIJE, RADIONICE, KVIZ

Lapidarij idealno mjesto za događaje zanimljive svima

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

DVOSTRUKI “FESTIVAL DEMOKRACIJE”

Na isti dan izbori za EU i mjesne odbore

2

AUTOKLUB PANONIJA DOBIO DONACIJU

Grad Našice dao 5500 eura za nabavu dvaju karting-vozila za djecu

3

NAŠIČKO GRADSKO VIJEĆE JEDNOGLASNO

Poznati su dobitnici gradskih priznanja