Osijek
BRUNO RECHNER ČLAN MEĐUNARODNOG ŽIRIJA

Osječki će arhitekt birati najljepšu europsku fasadu
Objavljeno 10. veljače, 2024.
Poziv u žiri potvrda je mog dosadašnjeg rada i čast mi je predstavljati Hrvatsku

Osječki je arhitekt Bruno Rechner izabran za člana uglednog europskog žirija, koji ima 13 članova, i jedini je predstavnik Hrvatske. Riječ je o natjecanju Baumit Life Challenge 2024., a zadatak je žirija ocjenjivati prijavljene projekte i odabrati najljepšu europsku fasadu.- Ocjenjivat ćemo najbolje fasade iz cijele Europe, i to u šest kategorija: obiteljske kuće, višestambene zgrade, nestambene zgrade, toplinska sanacija, povijesna sanacija i zapanjujuće strukture. Svi će pobjednici biti predstavljeni na svečanosti dodjele nagrada u svibnju 2024. u Ljubljani - kaže Rechner.

300 prijavljenih radova


Dodaje da je prvi put u žiriju na ovoj razini. Do sada je sudjelovao u žirijima za izložbe, natječaje, radove i slične arhitektonske zadatke, međutim na ovakvoj, internacionalnoj razini, na kojoj se natječu arhitektonski projekti iz cijele Europe, sudjeluje prvi put.

- Dio sam internacionalnog žirija od 13 članova koji odlučuje o prestižnoj arhitektonskoj nagradi, koja se ove godine dodjeljuje u Sloveniji. Za nagradu konkurira više od 300 radova iz cijele Europe, a bit će nominirani u šest kategorija. U prvom krugu natjecanja od tih 300 odabrat ćemo šest najboljih radova u svakoj kategoriji, a zatim se krajem svibnja žiri sastaje u Ljubljani i biramo prvonagrađene u svakoj kategoriji. Na kraju će od tih šest odabranih biti proglašena najljepša fasada Europe - objašnjava naš sugovornik.

Ističe da mu je zadovoljstvo biti dio tog arhitektonskog spektakla.

- Ovo je potvrda mog dosadašnjeg rada i čast mi je predstavljati Hrvatsku na tom skupu. Drago mi je što ću imati priliku vidjeti rješenja kolega diljem Europe koji konkuriraju za nagradu i imati mogućnost vrednovanja, a zajedno s kolegama iz žirija odabrat ćemo najbolje rješenje i prezentirati ga javnosti - kaže.

Arhitekt Rechner objašnjava da se nagrade po kategorijama i prva nagrada za najljepšu fasadu dodjeljuju na gala večeri. Zemlja iz koje dolazi dobitnik prve nagrade domaćin je sljedećeg natjecanja. Ovo je sedmi put da se održava dodjela nagrade. Kada je prije dvije godine bila u Valenciji, pobijedili su kolege iz Slovenije i zato je Ljubljana domaćin ovogodišnjeg natjecanja. Tada, u Valenciji, član žirija bio je hrvatski arhitekt Ante Vrban, a Bruno Recher bio je pozvan kao gost na svečanost dodjele nagrada.

- Lijepo je biti dio tog događaja i sudjelovati u njemu, jer imate priliku vidjeti različita rješenja uživo. Iako svi mi pratimo što je novo u svijetu arhitekture, što se gradi, koji su materijali i tehnologija u trendu, nešto sasvim drugo je biti član žirija i to vrednovati - kaže Bruno Rechner.

Ocjenjivanje mu nije strano. Uz svoj posao arhitekta, sedam je godina bio vanjski suradnik odnosno asistent na predmetu Osnove projektiranja i Projektiranje 1 na Građevinskom i arhitektonskom fakultetu Osijek. Premda do sada nije konkurirao nekim svojim radom za nagradu Baumit Life Challenge, Rechner je dobitnik brojnih priznanja, nagrada i nominacija za nagrade. No, kaže, bit će prilike i za to natjecanje.

Online i uživo


- Osjećaji su oprečni. Kada sam u konkurenciji za nagradu, onda je to iščekivanje hoću li dobiti nagradu, a kada sam u žiriju, to je drukčiji doživljaj, jer ti si taj koji dodjeljuje nagradu. Dakako, to nije subjektivni doživljaj, nego se valja držati kriterija: uspješnost arhitektonskog rješenja, kvaliteta, inovativnost u primjeni i oblikovanju materijala, funkcionalnost i slično. A kuća ili zgrada kojoj dodijelimo prvu nagradu mora imati ono nešto drukčije od ostalih, jer to je ipak najbolji rad. Zadatak je zahtjevan, interesantan i čast mi je biti dio tog spektakla. Očekujem da radovi budu na razini, da pokažu nešto inovativno i da potaknu nas druge koji se bavimo arhitekturom da promislimo o drugom načinu primjene pojedinih materijala, tehnika uređenja ili nove tehnologije, kojom se ne koristi svakodnevno. Očekujem također da svi radovi budu kreativni iskorak. Zanimljivo je da je sve više rekonstrukcija, obnova starih zgrada, no to je zasebna kategorija, kako se ne bi miješala nova arhitektura i stara, odnosno rekonstruirana arhitektura - očekivanja su našeg sugovornika.

A zašto je baš naš Osječanin Bruno Rechner izabran u ovaj međunarodni žiri? Odrastajući s ocem arhitektom, počeo je prakticirati dizajn u očevoj tvrtki još za studentskih dana, stječući iskustvo u gotovo svim segmentima arhitekture. Autor je više od 250 projekata i ostvarenja izloženih na domaćim i međunarodnim izložbama te objavljenih u globalnim arhitektonskim časopisima, knjigama i na portalima. Dobio je brojne međunarodne nagrade i priznanja. Poklanja veliku pozornost kontinuiranom profesionalnom razvoju te prati suvremena postignuća, materijale, tehnologije i trendove u arhitekturi. Vodi tvrtku Rechner Architects, gdje se stvara arhitektura s prepoznatljivim potpisom. Razloga - više nego dovoljno!

Vesna Latinović
Prvo izdanje natjecanja - prije deset godina
Prvo je izdanje Baumit Life Challengea održano u Beču 2014. i od tada se održava svake druge godine te postaje slavlje koje odaje priznanje najizuzetnijim fasadama diljem Europe. Okuplja oko 500 sudionika, najboljih arhitekata, iz zemalja diljem Europe. Ta je uzbudljiva manifestacija posvećena arhitektonskoj izvrsnosti i inovativnom dizajnu.

U ŽIRIJU ARHITEKTI IZ 13 ZEMALJA
Članovi žirija su: Lenka Kavčič (Slovenija, predsjednica žirija); Kurtul Erkmen (Turska); Igor Grozdanić (Bosna i Hercegovina); Alexander Gutzmer (Njemačka); Roger Kostarczyk (Poljska); Bogdan-Constantin Neagu (Rumunjska); Samuel Netočný (Slovačka); Paul Preiss (Austrija); Bruno Rechner (Hrvatska); Guillermo Reynés Vázquez-Rovira (Španjolska); Radomir Tankov Serafimov (Bugarska); Jan Jakub Tesař (Češka) i Molnar Zoltan (Mađarska).

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana